Kayışkıran Otu Nerede Bulunur?

Kayışkıran Otu Nerede Bulunur? :

Görünümü: Kayış kıran çok yıllık otsu bir bitkidir.

Boyu 40-110 santimetreye ulaşır. Spesifik bir kokusu vardır. Gövdeleri çok sayıda, düzgün ve biraz tüylüdür, bitkinin alt kısmı ağaçlaşmıştır, kırıldığında içi beyazdır. Kökleri 2 metre yerin derinliğine iner. Yaprakları sıralı, oval ve eliptiktir. Çiçeklenme dönemi haziran-ağustos aylandır. Meyveleri ağustos ayından başlayarak kış aylarına kadar olgunlaşmaya devam eder. Yurdumuzda İç Anadolu bölgesinde boş bırakılmış tarlalarda sık görülebilir.
 
Toplanması ve Kurutulması: Kayış kıran kökleri sonbahar aylannda toplanır. Temizlendikten sonra güneşte kurutulur. Spesifik kokusu, tatlı acı tadı vardır.
 
Kimyevi Terkibi: Kayış kıran köklerinin biyolojik aktif maddesi izoflan glikozitleridir. Kökler büzüştü- rücü maddeler, efir yağlan, katran, sabit yağlar, limon ve başka asitler içermektedir.
 
Tıpta Kullanım Alanları: Kayış kıran otu kökleri diuretik, laksatif, hipotenzif ve kardiotonik etkiye sahiptir. Kan durdurucu, iltihap kurutucu etkileri de mevcuttur. Hemoroitte ve kronik kabızlıkta kullanılır.
 
Demleme ve Kullanımı: Kurutulmuş kökler 1 çorba kaşığı alınarak 200 mİ. suda 15 dk kaynatılır. Sonra süzülerek 200 mililitreye tamamlayacak kadarsıcak su ilave edilir ve üçe bölünerek günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür. Egzamada da kullanılır. Çam tomurcuklan, balgam söktürücü ve idrar söktürücüdür.
 

KEÇİSEDEF OTU (Galega officinalis)

 
Görünümü: Çok yıllık otsu bir bitkidir. Dış görünüşü meyana benzer. Boyu 1 metreye ulaşır. Gövdesi dik durur ve çok dallıdır. Yapraklan bir yaprak dalı üzerinde dizilmiştir. 15-20 adet ve yeşil renktedirler.Gövdenin ve dalların uç kısmında çiçekleri vardır. Çiçeklerin rengi pembedir.
 
Toplanması ve Kurutulması: Bu otu tıpta kullanmak için çiçeklenme döneminde toplanması gerekir. Bu dönemde bitkinin içeriğinde bulunan mangiferin maksimuma çıkar. Bitkinin toprak üstü akşamı kullanılır. Toplandıktan sonra gün ışığında 2-3 gün kurutulur.
 
Kimyevi Terkibi: Bitkinin içeriğinde ksanton gli- kozidi mangiferin vardır. Mangiferin genellikle yapraklarda bulunur.Tıpta Kullanım Alanları: Bitkinin biyolojik aktif maddesi olan mangiferin tıpta kullanılır. Alpzarin isimli ilacın yapımmda kullanılmaktadır.

Diğer İsimleri : Eşekotu, Demirdelen, Kayıkçıçiçeği, Sabankıran, Yandak,Ononis spinosa, Hauhechel

Botanik Bilgi : Baklagiller familyasından çok yıllık, dikenli bir bitkidir.Boş arazilerde ve kurak yerlerde yetişen, 30-60 santimetre yüksekliğinde, yer üstünde kısa bir gövde ve bu gövdeden çıkan oldukça çok daldan oluşur. Çiçekleri kısa saplı, yaprak dibinde, taç yaprağı pembe veya pembemsi kırmızı geriden rozet görünümündedir. Yaprakları dallara üçlü olarak dizilmiş vaziyette en yukarıda ise sade bir tane olur ve kenarları kertikli, koyu yeşil renkli, oval şekilde kısa saplıdır.
Bilinen Bileşimi : Tanen, zamk, organik asidler, şekerler, radix ononidis, anonin, saponin, flavon türevleri.

Toplanması Kurutulması : Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül aylarında kökleri sökülür, yıkanır, kurutulur ve ince kıyılarak güneş ışınlarından ve nemden uzakta muhafaza edilir. şayet tentürü yapılacak ise taze olarak kullanılır.
 

Kullanılan Kısmı : Kayışkıranın sadece kökü çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kullanılır.Nadiren çiçeklerinden de faydalanılır.

Faydaları

Böbrekteki taş ve kumları düşürücü özelliği vardır.

Böbrek ve Mesane iltihaplarını giderir.

Lenf bezlerinin şişmesi, romatizma, gut, ödeme karşı kullanılır.

Deri kaşıntısı ve egzamaya karşı kullanılır.

Kullanım Şekli : İki kahve kaşığı Kayışkıran kökü demliğe konur ve üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilir ve 30dk demlenmesi beklenir. Demlendikten sonra süzülür. Günde 3 defa yemek aralarında birer bardak içilir.

UYARI :

  1. Kayışkıran kökünden çay hazırlanılırken asla kaynatılmaması gerekir. Eğer kaynatılırsa birleşimindeki eter yağını kaybeder.
  2. Kayışkıran kökü çayı 1-2hafta süre içildikten sonra 3-4gün ara verilmelidir. Çünkü uzun süre çayının içilmesi etkisinin azalmasına neden olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp