Kayısının Faydaları Kısaca Nelerdir?

Kayısının Faydaları Kısaca Nelerdir? :

KAYISI

Kayısı (Prunus armeniaca), 2-10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz bir ağaçtır.

Yapraklar uzunca ve mızraksı, kenarları dişli, ucu sivri veya küttür. Çiçekler beyaz veya pembe renkli olup, yapraklardan daha önce meydana gelirler. Meyvelerin üzeri tüylü olup, sarımsı-turuncu renkte eriksidir.

Kayısı, coğrafik olarak dünyanın hemen hemen her yerine dağılmış olsa da daha çok Akdeniz''''e yakın olan ülkelerde Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarına yayılmış ve burada yetişme alanları bulmuştur. Dünya yaş kayısı üretiminde Türkiye birinci sıradadır. Türkiye''''yi İspanya, İtalya, Birleşik Devletler Topluluğu, İran, Fransa, Yunanistan ve ABD izlemektedir. Bu birinci grup ülkelerin yaş kayısı üretimleri 100 bin tonun üzerindedir. Birinci gruba Fas, Pakistan, Suriye, Çin, Güney Afrika, Macaristan, eski Yugoslavya, Romanya, Avustralya, takip etmektedir.

Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye''''de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır.

Bu bölgeler;

Malatya,
Baskil, Elazığ
Erzincan bölgesi
Kars, Iğdır bölgesi,
Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi
Marmara Bölgesi,
Ege Bölgesi.
İç Anadolu Bölgesi
Bu bölgeler içerisinde Malatya dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir. Malatya kayısısı, Türk ekonomisinin önemli ihracat kalemlerinden biridir. Malatya dışında Erzincan ve Elazığ''''da da ihracata yönelik kayısı üretimi yapılmaktadır. Kars, Iğdır, Mersin, Hatay gibi bölgelerde yetişen az miktarda kayısı ise, miktar yetersizliği ve kalite açısından ihraç edilme şansı taşımamaktadır. Birinci bölgedeki kayısıların çoğunluğu kurutulmakta ve bu bölge dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık % 85-90’nını karşılamaktadır. Halen dünyada en yaygın olarak Anadolu''''da (özellikle Malatya ve çevresinde) bulunur. Yağmurlama sistemiyle 10-12 gün aralıklarla sulanan kayısının % 85 gibi büyük kısmı kuru kayısı olarak dünya piyasasına verilir.

Türkiye''''de en erken hasat Mut''''ta yapılır. İlk ürünler Mayıs ayının ikinci ya da üçüncü haftalarında olgunlaşır. Haziran sonuna kadar devam eder.

KAYISI VE FAYDALARI


Kayısı, meyveleri, çekirdekleri ve yaprakları kullanılan bir besindir. Çekirdeklerinden yağ elde edilir. Etli meyvesi şeker, organik asitler ve C vitamini içermesi bakımından önemlidir. Kayısı A,B,C vitaminleri, protein, bol miktarda şeker ve madensel tuzlar içeren bir meyvedir. İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır. Faydaları bununla da bitmez. Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarına ve kansızlığa iyi gelir. Kabızlık çekenler kayısıyı taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelliği için bire birdir.
 
 Antioksidan özelliği ile vücudu serbest radikallere karşı korur.Üstelik beş- altı kayısının çekirdeği dövülüp suyu içilirse, bağırsak kurtlarını öldürür. Öğrenciler ve beyin gücü ile çalışanların, özellikle kayısıyı çok tüketmeleri gerekir çünkü bu iş grubunda çalışanların ihtiyacı olan besinlerin çoğunu kayısıdan alabilirler. Tüm bunların yanında karaciğer rahatsızlığı olanların kayısıyı çok fazla yememeleri gerekir.
 
 Ayrıca mide rahatsızlığı olanlar ve fazla mide asidi salgılayanlar ham kayısı yememeli, olgun kayısıları tercih etmelidirler.Yanınızda kayısı bulundurun, çünkü böylece açlıktan kan şekeriniz düştüğünde kayısı size yardımcı olur. Hem çikolata, pasta vb. yememiş olursunuz hem de sayısız faydalarından yararlanmış olursunuz. Tabii ki kilo vermek isteyenler için uygulayacağı bir yöntem.Kayısının Faydalarını maddeler hâlinde sıralayacak olursak:
 
• Cildi, mikrop ve mantarlardan korur, güzelleştirir.
 
• Deriyi korur ve yaraların tedavi edilmesinde birebir besin aracıdır.
 
• Gözlere parlaklık verir.
 
• Mide ve on iki parmak bağırsağı ülserinin meydana gelmesine engel olur ve bu arada meydana gelmiş ülserin iyileşmesinde de önemli rol oynar.
 
• Bağırsak tembelliğini giderir.
 
• Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.
 
• Kalp kaslarını kuvvetlendirir.
 
• Fazla kiloları önler.
 
• Safra bezlerini temizler, böbrekleri çalıştırır.
 
• Basur hastalığına faydalıdır
 
• İştah açar, kan yapar, bedensel ve ruhsal yorgunlukları alır.
 
• Sinirleri güçlendirir.
 
• Uyku verir
 
• Kabızlığa iyi gelir (aç karnına yenildiğinde hem de her hâliyle; kuru, taze ya da kompostosu, reçeli, hoşafı...)
 
• Vitamin Ayönünden çok zengin bir kaynak olduğundan göz sağlığı açısından çok iyidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp