Kayın Ağacı Nedir

KAYIN AĞACI NEDİR

Kışın yaprağını döken çiçekli bir cinsli orman ağaçları. Yapraklarının kenarları girintili, ince tüylü ve uçları sivridir. Çiçek durumları kedicik şeklindedir.

Meyvelerinin dip kısımlarında kupula adı verilen kadeh şeklinde bir çanak bulunur.

Gölgede yetişen ağaçlardandır. Kökleri orta derinliğe kadar iner. Azamî 700-800 sene yaşayabilir. Şah ve filizden büyüyebilir. Kayın agacinin gövdesi ince, çatlaksiz ve kirçil renkli bir kabukla sarilmis silindir biçimindedir.

Kayın Agacı’nın 10 kadar türü vardır. Memleketimizde Doğu kayını (Fagus orientalis) yayılmıştır.

Kayın Ağacının Faydaları

Kayın yapraklarının kanı temizleyici özelliği vardır ancak özellikle böbrekler üzerinde etkilidir.Suyunu sıkarak: Günde 3 kere bir bardak suya 1-2 çay kaşığı karıştırıp içebilirsiniz.İksir halinde: Kullanma talimatında belirtildiği şekilde.Demleyerek: 40 gram (bir avuç) yaprağı 1 litre sıcak suya koyup 10 dakika demlenmeye bırakın; bu bitki çayını gün boyunca içebilirsiniz.
Türkiye’de yetiştigi yerler: Marmara, Ege, Karadeniz bölgesi.

Kullanıldığı yerler: Avrupa kayını (Fagus silvatica)’nın tohumlarından elde edilen yağ, yemek yağı olarak margarin endüstrisinde kullanılır. Kayın katranının distilasyonundan antiseptik olarak kullanılan kreozot elde edilir. Bu da dıştan romatizma ve deri hastalıklarına karşı kullanılır. Kabuklarının suda kaynatılmasıyla elde edilen su yüz lekeleri ve çilleri giderir.

Kayın Ağacının Özellikleri

Kayın ağacı en fazla rastlanan ağaç cinslerinden birisidir. Özellikle sonbahar aylarında dökülmekte olan ve kızıl renge dönen yaprakları ile ünlüdür.

Sık dizilişi yüzünden ormanlarda ve büyük bahçelerde güzel bir görüntü meydana getirir.

Anavatanı Kuzey Yarımküre olan kayın ağacı Türkiye’de genelde Karadeniz, Marmara ve ege bölgesinde rastlanır. Genellikle ılımak iklimi seviyor olsa bile 4 mevsim için uygun bir ağaç türüdür.

Büyük görüntüye sahip kayın ağacının boyu 40 metreye kadar gelebilir ve çapı da 1-1,5 metre arasındadır. Ömrü ise 300-800 sene arasında değişir.

Yaprağının kenarı tırtıklı ucu ise sivridir. Sıcak havada parlak yeşil, kış aylarında sarı ve kırmızıya yakın renkte olan yapraklar kış aylarında dökülürler.

Düz ve kaygan gri kabuğu ağacın uzun seneler çatlamadan kalmasını sağlar. Bahar aylarında dahi çiçek açmakta olan kayın ağacının fındık görüntüsü, sert kabuklu ve yağlı meyvesi hayvanlar için önemlidir.

Kireç taşlı ve nemli toprağı sevmekte olan kayın ağacı, gölge yerlerde sağlıklı ve güzel yetişirler. Bir yıl içerisinde yaklaşık 300 gram zehri ve 600 gram süzme özelliği ile ortalama 10 insanın bir senelik oksijen ihtiyacını karşılar.

Kayın Ağacının Çeşitleri

Bilinmekte olan 10 tür kayın ağacı söz konusudur. Bunlardan Avrupa ve doğu kayınları Türkiye’de en fazla görülmekte olan türleridir.

Amerika kayını
Avrupa kayını
Çin kayını
Doğu kayını
Güney Çin kayını
Japon kayını
Mavi Japon kayını
Meksika kayını
Parıltılı kayın
Tayvan kayını

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp