Kapari Yağı

Kapari Yağı :

Prof Dr Mehmet Musa Özcan, Geçmişten günümüze kadar gıda ve tedavi amaçlı kullanılan kapari bitkisinden günümüzde, boya ve kozmetik gibi çeşitli endüstriyel alanlarda yararlanılmaktadır“ dedi. Selçuk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Musa Özcan, Geçmişten günümüze kadar gıda ve tedavi amaçlı kullanılan kapari bitkisinden günümüzde, boya ve kozmetik gibi çeşitli endüstriyel alanlarda yararlanılmaktadır“ dedi.

Özcan, Gebere otu, kapara, devedikeni, gebre, gebere, geber otu, gevil, bubu, kebere, karga kavunu, keper, kepere, kedi tırnağı, şeballah, hint hıyarı” gibi isimlerle bilinen kapari, ülkemizin farklı yörelerinde çeşitli adlarla da anılan bir bitkidir. Kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişmekte olan kapari, ülkemizin kurak ve kıraç yörelerinin eğimli, tarıma uygun olmayan alanlarında doğal olarak yüzyıllardır varlığını sürdüren geniş bir yayılış gösteren, çok yıllık, çalımsı bir bitkidir. Özcan, Dünyada giderek artan nüfus artışına paralel olarak gıda maddeleri tüketiminin de arttığı bilinen bir gerçektir. Ülkemizde tarımı yapılan yağlı tohumlar grubuna giren ürünleri ayçiçeği, soya, yerfıstığı, haşhaş, susam, kolza ve aspir olarak sıralayabiliriz. Türkiye‘de yağ elde edilen tüm bitkiler göz önüne alındığında, insan beslenmesinde tüketilen sıvı yağların büyük çoğunluğunu ayçiçeği oluşturmaktadır.

Özcan, Hemen her çeşit bitkinin yetişebileceği ülkemizde kapari tohumu alternatif bir yağ hammaddesi kaynağını oluşturmaktadır. Olgunlaşmış kapari meyveleri yağ depolayan çok sayıda tohumlar içermektedir. Kapari tohumu yaklaşık yüzde 20 - 37 arasında yağ içermektedir. Yağ asitleri kompozisyonu yemeklik yağ olabilecek nitelik taşımaktadır. Doğal olarak antioksidan içerdiklerinden yağ stabilitesi yüksektir. Kapari bitkisinin çok yıllık bir bitki olması, fazla bir kültürel faaliyetlere gereksiniminin çok düşük olması, olgunlaşmış meyvelerin hasatının Temmuz - Eylül ayları gibi geniş bir aralıkta olması ve bol miktarda meyve oluşturması nedeniyle yıllık yağ veriminin ne denli yüksek olacağı aşikardır. Özcan, Kırsal alanların bu bitkiyle değerlendirilmesi sonucu, hem tomurcuğundan salamura ürün hem de tohumundan yağ elde edilerek ülke ekonomisine katkı sağlayacağı ümit edilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp