Ihlamur Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır

Ihlamur Yaprağı Çayı Nasıl Hazırlanır :

Ihlamurun iki türü vardır. Birisi erkek diğeri ise dişidir. Erkeğinin ağacı budaklı ve haşindir. Kırmızıya mail sarıdır. Buna kara ıhlamur denir.

Ihlamurun güzel kokulu çiçeklerinden faydalanılır. Dişisi ise düz ve beyazdır. Erkeğinin kabuğu çok kalındır. Sağlam olduğu için güç bükülür. Dişinin kabuğu beyaza maillidir ve kolay bükülür.

Erkeğinin çiçeği ve tohumu olmaz. Dişisinin hem çiçeği hem de tohumu olur. Dişisinin çiçeği mayıs ayında ve haziran'da meydana gelir. İçi beyaza takriben sarıdır. Güzel kokusu vardır, beş köşelidir. İçinde ufak tohumları olur. İkisinin de yaprağı büyük ve yassıdır.

İyi tarafı sivri ve etrafı kertikli kısmıdır. Bir tarafı koyu yeşile ve yalabıktır. Ihlamur ağacı gerek dağlarda, gerek vadilerde ve gerekse düzlükte olur. Güzel gölge verir, yaz günlerinde gönül sefası için huzur için mutluluk için çok keyfidir

Ihlamurun Faydaları

Ihlamur sinirleri kuvvetlendirir ve sinir bozukluğun giderir. Ihlamur çiçeğinden bir su elde edilir. Bazıları o suyu sar'a'ya müptela olanlara içirip çok faydasını görmüşler şifa bulmuşlardır. Bu su ishalden incinip zayıf olmuş bağırsaklara da iyi gelir.

Ihlamur, vücudumuzdaki kan dolaşımını normal olmasını düzenler, dengeler. Kansızlığı giderir. Kalbe faydalıdır. Damar kireçlenmesini önler. Ihlamur yaprağını içmek, sidiği ve hayzı söktürür. Ihlamur çiçeğinden çıkarılan suyu kadınlar yüzde olan lekelere gidermek için kullanılır.

Fakat bu hususta usaresi daha iyidir. Bu usareyi şişlere sürseler şişleri dağıtır. Başa sürseler saç dökülmesini önler ve yeni saçlar bitirir. Ihlamurun iç kabuğunu sirke ile kaynatıp bedene sürmek cerahati, uzu, tuzlu balgamı iyileştirir. Yaprağını kaynatıp suyuyla ağızda çalkasalar ağır rahatsızlığına iyi gelir.

Kabuğunu ağızda çiğneyip yara üzerine koysalar, yarayı sıkar. Ihlamur ağacının çiçekleri Temmuz ve ağustos aylarında toplanıp güneşte kuruturlar. Daha çok nezle, soğuk algınlığı ve göğüs hastalıklarında öksürüğü giderici, göğsü yumuşatıcı ve terletmek suretiyle zehirleri vücuttan attırıcı bir ilaç olarak kullanılır. Çay gibi hazırlanıp içilir. Hazmı kolaylaştırır.

Balgamı söktürür. Kabızlı ve bağırsak spazmını giderir. Bal ile karıştırılıp içildiğinde mide ülserine faydalıdır. Ihlamur, memleketimizde genellikle İstanbul civarında Marmara ve ve Karadeniz bölgeleriyle Amanos dağlarında ormanlarında bulunur. Diğer bölgelerinde nadir kısımlarında bulunur.

- Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

- 1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam sökyürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.

- Eşit miktarda ıhlamur,murver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.

- Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

- 4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağaçı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır.2-4 yıl devam edilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp