Gebelikte Ihlamur Yaprağı

Gebelikte Ihlamur Yaprağı :

Sonbahar, değişken hava sıcaklıkları ile birlikte aynı zamanda kış hastalıkları olan grip ve soğuk algınlığı sezonunun da habercisidir.Grip sezonunda hamile olan kadınlar, bu dönemde gripten korunmaya özellikle önem vermelidirler.

Çünkü hamile bir kadın gribe yakalandığında komplikasyon görülme olasılığı artmaktadır. Aynı yaş grubundan kadınlar karşılaştırıldığında hamile olanların grip nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi edilme oranları hamile olmayanlara göre daha yüksektir.

Hamilelik, kişinin bağışıklık siteminin yanı sıra dolaşım ve solunum sisteminde de değişikliklere neden olarak, komplikasyonlar açısından daha yüksek risk oluşturur.

Hamilelik döneminde grip ve soğuk algınlığından korunmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşırıya kaçmamak koşuluyla ve hekime danışarak bitki çayları tüketilebilir.

Ev ilaçları içerisinde en çok kullanılan bitkilerden birisi de ıhlamurdur. Ihlamurun iki türü vardır. Birisi erkek diğeri ise dişidir. Erkeğinin ağacı budaklı ve haşindir. Kırmızıya mail sarıdır. Buna kara ıhlamur denir. Ihlamurun güzel kokulu çiçeklerinden faydalanılır. Dişisi ise düz ve beyazdır. Erkeğinin kabuğu çok kalındır. Sağlam olduğu için güç bükülür. Dişinin kabuğu beyaza maildr ve kolay bükülür.

Erkeğinin çiçeği ve tohumu olmaz. Dişisinin hem çiçeği hem de tohumu olur. Dişisinin çiçeği mayıs ayında ve haziran'da meydana gelir. İçi beyaza takriben sarıdır. Güzel kokusu vardır, beş köşelidir. İçinde ufak tohumları olur. İkisinin de yaprağı büyük ve yassıdır. İyi tarafı sivri ve etrafı kertikli kısmıdır. Bir tarafı koyu yeşile ve yalabıktır. Ihlamur ağacı gerek dağlarda, gerek vadilerde ve gerekse düzlükte olur. Güzel gölge verir, yaz günlerinde gönül sefası için huzur için mutluluk için çok keyfidir

Ihlamurun faydaları : Ihlamur, sinirleri kuvvetlendirir ve sinir bozukluğun giderir. Ihlamur çiçeğinden bir su elde edilir. Bazıları o suyu sar'a'ya müptela olanlara içirip çok faydasını görmüşler şifa bulmuşlardır. Bu su ishalden incinip zayıf olmuş bağırsaklarada iyi gelir. Ihlamur, vücudumuzdaki kan dolaşımını normal olmasını düzenler, dengeler.

Kansızlığı giderir. Kalb'e faydalıdır. Damar kireçlenmesini önler. Ihlamur yaprağını içmek, sidiği ve hayzı söktürür. Ihlamur çiçeğinden çıkarılan suyu kadınlar yüzde olan lekelere gidermek için kullanılır. Fakat bu hususta usaresi daha iyidir. Bu usareyi şişlere sürseler şişleri dağıtır. Başa sürseler saç dökülmesini önler ve yeni saçlar bitirir. Ihlamurun iç kabuğunu sirke ile kaynatıp bedene sürmek cerahati, uzu, tuzlu balgamı iyileştirir. Yaprağını kaynatıp suyuyla ağızda çalkasalar ağır rahatsızlığına iyi gelir.

Kabuğunu ağızda çiğneyip yara üzerine koysalar, yarayı sıkar. Ihlamur ağacının çiçekleri Temmuz ve ağustos aylarında toplanıp güneşte kuruturlar. Daha çok nezle, soğuk algınlığı ve göğüs hastalıklarında öksürüğü giderici, göğsü yumuşatıcı ve terletmek suretiyle zehirleri vücuttan attırıcı bir ilaç olarak kullanılır. Çay gibi hazırlanıp içilir. Hazmı kolaylaştırır.

Balgamı söktürür. Kabızlıı ve bağırsak spazmını giderir. Bal ile karıştırılıp içildiğinde mide ülserine faydalıdır. Ihlamur, memleketimizde genellikle istanbul civarında marmara ve ve karadeniz bölgeleriyle amanos dağlarında ormanlarında bulunur. Diğer bölgelerinde nadir kısımlarında bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp