Gastrite Ne İyi Gelir?

Gastrite Ne İyi Gelir? : • Her gün kahvaltıdan önce 1 çay kaşığının dörtte biri oranında hardal tohumunu ılık su ile içmek ve bu tedaviyi 20 günlük kür hâlinde yapmak faydalıdır.
 
• Ardıç tohumu, çilek, kakule, üzüm ve fesleğen yemek gastrite iyi gelir. Ayrıca dağçayı, defne yaprağı, karanfil, nane, oğulotu ve zerde- çal’ı demleyerek çay olarak içmek de iyi gelir. Tabii en az miktar kullanılarak demlenilmelidir.

Gastrite Ne İyi Gelir?

Mide zarının iltihaplanması olan gastrit helicobacter pylori bakterisi, sigara kullanımı ve aşırı alkol tüketimi gibi nedenlerle oluşabilmektedir. Karın ağrısı, hazımsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilere neden olan gastrit için özel diyet programı uygulamak bu belirtileri hafifletecektir. Bol bol meyve ve sebze tüketmek, protein yönünden zengin bir beslenme ve probiyotikler ile hastalığın neden olduğu olumsuzlukları azaltmanız mümkün. Uzak durmanız gerekenler arasında ise börekler, kurabiyeler, kekler, patates kızartması, tereyağı ve margarin gibi işlenmiş gıdaları, domates ve domates soslarını, kahve, çay ve alkolü sayabiliriz.

Meyve ve Sebzeler:

Eğer gastrit bakteri nedeniyle meydana geldiyse bakterinin yayılmasını engellemek için flavonoid ve antioksidan açısından zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerekir. Kereviz, elma, kızılcık, yaban mersini, kabak, tatlı yeşilbiber ve kirazı bu tip meyve ve sebzeler arasında sayabiliriz.

Ayrıca A, C, E, ve B-kompleks vitaminleri yönünden zengin gıdaları tüketmek eğer gıdalar yoluyla bu vitaminleri alamıyorsanız multivitamin kullanmanız gerekebilir. Tüm bu vitaminler bakteri nedeniyle oluşan yaranın geçmesi ve iltihabın hafifleme sürecini hızlandıracaktır. Tavsiye edilmeyen meyveler ise asitli içeriği olan portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerdir.

Protein Yönünden Zengin Gıdalar:

Gastriti olan hastalara balık, yağsız et, tavuk, fasulye ve baklagiller gibi protein açısından zengin gıdalar önerilir. Protein gastrite neden olan mide zarındaki yaranın iyileşmesini hızlandırır ve vücudun diğer bölgelerinde bulunan olası iltihaplanmaların onarımına yardımcı olur.

Ancak yağlı et gibi yağ ve proteinin bir arada bulunduğu gıdalar mide asidini arttırarak gastriti kötüleştirebilir. Et yemek istiyorsanız yağsız olanları tercih etmeli daha çok hindi, tavuk gibi kümes hayvanlarından protein almalısınız.

Probiyotikler: Gastrite neden olan bakterilerin artışını engellemek için probiyotiklerden faydalanabilirsiniz. Probiyotiği eczanelerden ilaç formunda alabilir ya da probiyotik yönünden zenginleştirilmiş gıdaları tüketebilirsiniz.

Kolay Sindirilen Gıdalar: Midenizi ve sindirim sisteminizi zorlamayacak gıdalar özellikle gastrit belirtilerinin arttığı zamanlarda kullanılabilir. Bu gibi dönemlerde az yağlı çorbalar, makarna, haşlanmış pirinç, patates püresi, yulaf ezmesi, pişmiş sebze, omlet, düşük yağlı süt tüketerek midenizi ve sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.

Gastriti Olanların Kaçınması Gereken Gıdalar

Aşağıdaki yememeniz gerekenler dışında sigarayı kesinlikle bırakmalı ve alkol tüketimini sınırlandırmalısınız.
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Acı biber
  • Kahve
  • Çay
  • Gazlı içecekler
  • Kakao
  • Çikolata
  • Domates
  • Domates sosu
  • Domates sosu
  • Turunçgiller
  • Nane
Gastritin midenizi hassaslaştırdığını unutmayın. Hangi gıdaların ve içeceklerin sizi rahatsız ettiğini en iyi şekilde belirlemek için yemeklerde tükettiğiniz gıdaları not alabilirsiniz. Yağlı ve baharatlı yemeklerle, asitli içeceklerle midenize yüklenmeyin. Gastritin belirtilerini azaltmak için yemeniz gerekenlerle sağlıklı beslenme için yenmesi gerekenler aşağı yukarı aynıdır. Gastrit, daha sağlıklı bir yaşam sürmeniz için beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerektiğini hatırlatan bir uyarı olabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp