Fesleğen Yorumlar

Fesleğen Yorumlar :

1-Tazesinden geçtim kurutulmuşunun bile pek çok sözüm ona tanınmış markalaşmış marketlerde bulunmadığı lezzetli baharat/bitki. bu yüzden ne güzel yakında bir sürü market varmış şeklinde başlayan sevinciniz çoğu zaman kursağınızda kalabilir kendinizi hipermarket yollarında bulabilirsiniz.

2- Tohumunu toprağına katıp saksısından çıkmasını beklediğim, akdeniz kokulum. yemeklerimin vazgeçilmezi, evimin en sevilen yeşili, lezzet kraliçem.

3- Salataya koyunca salatanın tadını 3e 5e katlıyor bu meret.

4- Bahçemde böcek kovucu olarak biberlerin,domateslerin arasına dikerim ben bunu.babaannemden öğrenmiştim,bir diş sarımsak bir de bir filiz fesleğen.yıllar sonra netten baktığımda çok şaşırmıştım,gerçekten insanlar fesleğeni bu amaçla kullanıyorlarmış.

5- Herkesin yetiştirilmesi çok kolay dediği bitki, özellikle ege'de sahibi meçhul halde sokaklarda saksıların içinde, yoğurt kaplarında sıkça görülebilen, balkonların, pencere önlerinin, kapı eşiklerinin sahibi. ancak ben her ne kadar bir felseğen görsem ellerimi ovuşturup yüzüme sürücek kadar kokusuna tapan, kokusunu geçtim tadına bayılan onu da geçtim minyatür şimşir ağacı gibi görüntüsünü çok sevimli bulan biri olsam da bir gün farkettim ki hiç fesleğen yetiştirmemişim, tam bu düşünceyi aklımdan geçirdiğim gün meyveli yoğurt almak için arkadaşımla migros'a daldığımızda onlarca saksı fesleğenle karşı karşıya geldiğimde dedim, bu bir işaret olmalı, bir tane satın aldım, kadıköy'de bütün gün kucağımda bir saksı fesleğenle dolaştım, oturduğumuz masaya koyunca garson güldü, çok uzun süre kalacaksınız galiba çiçeğinizi de getirmişsiniz deyip, akşam boş saatte metrobüse binince fesleğenimi yan koltuğuma koydum arada neşe içinde ellerimi daldırıp kokusunu içime çektim acaba bunu günde kaç kere yapmalıyım kokusu biter mi diye düşündüm. saçma sapan bir öfori hali yaşıyodum salak bir saksı ot yüzünden. artık yolda, orada burada felseğen gördüğümde sevindirik olma halimi odama her girdiğimde yaşayabilecektim çünkü.

6- Türkiye'de fiyatının neden peynirin tam 10 katı pahalı olduğunu anlayamadığım bitkidir. markette 40 gramı 3.15e satılırken (kuru bile değil yaş fesleğenden bahsediyorum) aynı fiyata aynı marketten 400 gr kaşar peynir de alabiliyorsunuz. evropada ise çok daha ucuza ve saksıda satılıyor. kocaman saksıda fesleğen 1 euro. gerçi evropa'da muzun kilosu bile burdakinin tam yarısı. sanırım türkiye'nin toprak bakımından cennet olduğunu bize öğreten ilkokul kitaplarımız korkunç bir yanılgı içersindeler.

7- Ballıbabagillerden yapraklan çok keskin ve güzel kokulu olan yıllık bir bitkidir. anayurdu hindistan'dır. akdeniz ülkelerinde ve ülkemizde süs bitkisi olarak bahçelerde, özellikle de saksılarda yetiştirilmektedir. fesleğen türk mutfağında pek fazla kullanılmaz. ama avrupa ülkelerinde domates salçasında, türlü soslarda, çorba ve salatalarda çok kullanılmaktadır. pek çok türü bulunan bu bitkinin yapraklan yıkandıktan sonra maydanoz gibi kullanılır.

8- Kokusu baş döndürür. böyle bir kokuya sahipken dünyanın en değerli bitkisi olmamasının tek nedeni bence kolayca yetişmesi ve çok bulunmasıdır. ender bulunan birşey olsaydı, paha biçilmez olurdu diye düşünüyorum.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp