Fesleğenin Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Fesleğenin Özellikleri Ve Kullanım Alanları :

Fesleğen(Reyhan Otu)

Fesleğen halk dilinde Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan olarakta anılmaktadır.

Fesleğen, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türleri. Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Renkleri açık yeşilden koyu yeşile kadar değişen yaprakları yumuşak olup, bir ile beş cm arasında uzunlukta ve bir ile üç cm arasında genişlikte olurlar. Soğuğa karşı çok duyarlı olan fesleğen bitkisi, en çok sıcak, kuru ortamları sever. Farklı büyüklüklerde birkaç değişik şekilleri vardır. Yaprakları kokulu ve renklidir. Fesleğenin yaprakları çoğunlukla koyu yeşil renktedir. Kıvrık yapraklıdır ve çiçeklerinin kısa iğneleri vardır, kısa yapraklıdır ve kokusu rezeneye benzer.

Fesleğen nelerde kullanılır?

Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır. Kendisi pişirildiğinde tadını çabuk yitirdiği için, genellikle yemeklere son anda katılır. Türk yemeklerinde yaygın olarak kullanılan fesleğen, öteki Akdeniz ülkelerinin ve kökeninin dayandığı güney, güneydoğu Asya ülkelerinin (özellikle de Tayland) yemeklerinde de önemli yer tutar.

Fesleğen hangi rahatsızlıklara iyi geliyor?

- İnsanlar üzerindeki etkileri, kemirgenler üzerinde 100 - 1000 arasında deney yapılarak, normal olan ve beklenen sonuç alındı. fesleğenin, kanser riskini azalttığı keşfedildi.
- Fesleğenin, sindirim sistemini ve sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. - Gaz söktürür ve mideyi rahatlatır.
- Şişkinliğe ve mide kramplarına iyi gelir.
- Kolikler de olumlu etkileri görülmüştür.
- Anne sütünü artıcı özelliğe sahiptir.
- Sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yatıştırıcı etkisi bulunmaktadır.
- Bitki özsuyu, sinek ve böcek ısırıklarının tedavisinde doğrudan ısırılan bölgeye sürülerek kullanılır.
- Fesleğen ayrıca anti bakteriyel özelliğe de sahiptir.
Fesleğenle ilgili dikkat edilmesi gerekenler;
Fesleğenin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur, ama bitkinin eterli yağı içten kullanılmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp