Fesleğen (reyhan) Otu

Fesleğen (reyhan) Otu :

Diğer İsimleri
Reyhan otu.

Latince Adı

Ocimum Basilicum.

Bitki

Kuvvetli ve güzel kokulu 30-40 cm boyunda,yaz aylarında beyaz veya pembe renkli çiçekler açan bir bitkidir.

Yetiştiği Yerler
Anavatanı Hindistan olan bitki,Akdeniz iklimine sahip tüm bölgelerde süs bitkisi olarak park ve bahçelerde yetiştirilir.

Kullanışı
Çiçekli bitkinin toprak üstü kısımları ve bunlardan su buharı damıtmasıyla elde edilen Oleum Basilici yani fesleğen esansı kullanılır.Fesleğen baharlı lezzetle olduğundan,Güney Anadolu‘da yemek ve salatalarda tat vermek için nane gibi kullanılmaktadır.

İçindeki Maddeler
En önemli maddesi uçucu yağı ve bu uçucu yağ da bulunan estrogol,linalol,pinen gibi maddelerdir.

Tıbbi Etkiler
Baharat lezzetli olduğundan iştah açıcı,hazmı kolaylaştırıcı ve barsak gazlarını gidericidir.20 gr.Kuru fesleğen 1 lt suda kaynatılır va günde 3 kez bir bardak içilir. Fesleğen esansı da aynı maksatlarla kullanılmaktadır.5-6 damla esans kesme şeker üzerine damlatılarak günde 3 kez alınır.Ağız ve boğaz iltihaplarında,bir kahve fincanı dolusu fesleğen bir cezve suda kaynatılarak iyi bir gargara elde edilebilir. Fesleğen tohumu 30 gr.Olarak 1 lt suda kaynatılıp günde 3 bardak içilirse öksürüğe iyi gelebilir.Fesleğen kokusu sivrisinek ve tahtakurularını kovmak için birebirdir.Tahta kurusu yuvalarının yanına birkaç tutam fesleğen serpmek,onları başka yere göçe zorlayacaktır. Taze fesleğen yaprakları,zehirli hayvanların ısısrıklarının üzerine konduğunda,hızlı bir şekilde zehiri çeker.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp