Eşek Hıyarının Faydaları

Eşek Hıyarının Faydaları :

Eşek Hıyarı

İbn-i Sina Karaciğer ve dalak tıkanıklıklarını açtığını söylediği bu bitkinin detaylı fiziksel tarifini Tıp Kanunu isimli kitabında şu şekilde veriyor: ‘Yaprakları köküne yakın olup, ceviz yaprağına benzer ve hatta sinir otu gibi onun rengi kırmızıdır; ortası, kabarık ve yüksektir; parmak kalınlığında ve içi boş bir gövdesi vardır. Boyu yarım metre kadardır; yaprakları birbirinden ayrıdır. Bazılannın meyveleri kabuk içinde sanki huni gibi bir yapı içinde olur. Onun kökü uzundur. Eşek turbu (centiyana), dağlık, gölgelik ve nemli, sulak yerlerde yetişir.’

Eşşek hıyarı olarak da bilinir. Etkili maddesi elaterindir. Acı hıyar, sürünücü gövdeli, yaz aylarında içinde bir sıvı olan yeşil meyvelere sahip, haziran ağustos aylarında sarı renkli çiçekler açan, yol kenarlarında rastlanan bir bitkidir.

Acı Hıyar (Eşek Hıyarı) genellikle kumsal yerler, yol kenarları ve güneşe karşı olan yamaçlarda daha yaygın olarak yetişmektedir. Acı Kavun, Acı Kelek, Eşek Hıyarı, İt Hıyarı, Ebu Cehil Karpuzu, Ebu Cehil Kavunu, Yaban Hıyarı, Acı Dülek, Acı Düvelek, Cırtatan, Cırtlak, Yabani Hıyar, Karga Düveleği, Bırtlangıç, Şeytan Keleği veya Cırtkelek olarak da halk arasında bilinmektedir.

Bitkinin meyvesi, suyu ve kökleri tedavi edici özelliğe sahiptir. Bazı ağrı ve sızılara iyi gelir. Akrep ve yılan sokmalarında kökleri dövülerek ısırılan yere dökülür. Uyuz kaşıntılarına iyi gelir. Bitki suları kaynatılıp soğutulduktan sonra, mutlaka mikropsuz, steril bir tülbentle süzülmelidir.

Acı Hıyarın Faydaları :

Acı Hıyar sinüzit hastalığına karşı oldukça etkilidir. Kronik sinüzitte meyvesinin suyu suyla seyreltilip buruna damlatılırsa faydası görülür. Fakat çok zehirli bir bitki olduğu için doktor kontrolünde ve çok dikkatli kullanılmalıdır.

Romatizma ve nikris ağrıları ve tedavisinde kullanılır. Kaşıntıları giderir, mafsal hastalıklarında kullanılır.Sinüzit tedavisinde kullanılabildiğine dair yorumlar olmasına karşın ciddi zararlara yol açabilir.

Felç durumlarında 1 adet acı hıyar iyice dövülür. Suyu ile felçli yerler ovulur. Aynı işlem hergün tekrarlanır.

Omuz ağrılarında dört bardak suya 3 tane temizlenmiş acı hıyar kökü konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür.

Sinüzit tedavisinde kullanımı

Meyvesi zehirli olan ve antik çağlarda hamilelikte düşük yapmak için kullanılan bu bitkinin taze sıkılmış suyu, Türkiye''''de bitkisel kocakarı ilacı olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı belirtilmiştir. Gönüllü hastalar üzerinde uygulanan klinik testler, çift yüksek dozda uygulanan iyileşme oranının tek düşük doza göre daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur (iyileşme oranı sırasıyla %71.0 ve %56.6). Sinüslerin tamamen röntgen muayenesinde tahliye edilmemiş olmasına rağmen ek olarak, görülen tüm sendromlardan tamamıyla kurtulma oranı ise hastaların %20''''sinde görülmüştür.

2 gramdan fazla alınan bitki dojazı, ciddi alerjik reaksiyonlardan dolayı ani nefes durmasına yol açabileceğinden öldürücü etkiye sahip olup sinüzit için doğru kullanımı en iyisi bir doktor eşliğinde yapılmasını gerektirir. Bu bitkinin 1 tatlı kaşığı meyve suyu bir çay bardağı suyla seyreltilerek sadece 2 - 3 damla buruna damlatılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp