Çoban Değneği Otu Faydaları

Çoban Değneği Otu Faydaları :

Görünümü: Polygonum aviculare, bir yıllık otsu bir bitkidir.

Kökleri kazık şeklinde ve az dallıdır. Gövdesi 10-60 cm. uzunluğunda ve çok dallıdır. Yapraklan e- lips şeklinde, çiçekleri çiçek koltuklannda 2-5 adettir. Çiçekleri beyaz veya pembedir. Mayıs ayından başlayarak sonbahar aylarında da açar.Tıpta otun demlemesinden ve tentüründen yararlanılır. Ülkemizde bu ot kumsal kısımlarda yaygmdır. Yol kenarlarında, otlaklarda, sokak aralarında, tarlalarda görmek mümkündür.Toplanması ve Kurutulması: Polygonum Aviculare otu yaz boyu kuru havada toplanabilir. Üstü kapalı alanda kurutulduktan sonra mamulümüz yüzde 22- 24’ü oluşturmalıdır. Muhafaza süresi 2 yıldır.
 

Kimyevi Terkibi


Polygonum Aviculare otunda büzüştürücü maddeler yüzde 3, flavonoidler yüzde 1.49-1.97, kremli asiti yüzde 1, C vitamini 520 mg. ve karotin yüzde 46.76 mg.’dır.Tıpta Kullanım Alanları: Bu ottan hazırlanmış preparatlar, diürezi artırır. Organizmamızda, Na ve Ca iyotlarım idrar ile dışarı çıkartır. Otun demlenip içilmesi idrar yollarında taş oluşumunu önler.Bu etkilerinden dolayı galen preparatlan idrar yollan hastalıklarında, böbreklerin süzme fonksiyonu bozukluklarında, üremide ve bazı deri hastalıklannda kullanılmıştır.
 
Büzüştürücü ve kanama durdurucu etkisinden dolayı ishallerde, rahim ve bağırsak kanamalannda, rahim atonilerinde ve hemoroidal kanamalarda kullanılır.Demleme ve Kullanımı: 10 gr. su biberi bir tasa konur, üzerine 200 gr. kaynar su ilave edilir. Kapağı kapatılarak sabaha kadar bekletilir. Sabah süzülerek üçe bölünür. Günde 3 defa yemeklerden önce içilir. Muhafaza süresi 2 gündür.
 

ÇÖREK OTU (Nigella sativa)

Görünümü: Çörek otu çok yıllık otsu bir bitkidir, uzun generatif ve kısa vejetatif dallar, kökler ve kökçüklerle kendini belli eder. Bitkinin boyu 200 santimetreye ulaşır. Çiçekleri ufaktır, mor kırmızı renktedir, çiçeklenme dönemi haziran-ağustos aylanndadır. Meyvesi ufak kozalaktır. Tıpta toprak altı akşamı kullanılır.Çörek otu Rusya’da kuzey bölgelerde yaygındır. Yurdumuzda Trakya ve Ege bölgelerinde yetişmektedir.


Toplanması ve Kurutulması:
Tıpta kullanılmak amacı ile çörek otunun kökleri ve kök dallan toplanır. Köklerinin ağustos-eylül aylannda, meyvelenme döneminde toplanması tavsiye edilir. Kökler kısa kısa kesilir ve güneşte kurutulur. Muhafaza süresi 4 yıldır.



Kimyevi Terkibi: Kökler polifenol kompleksi içerir. İçinde büzüştürücü maddeler, ellag, gaile asitleri, pirogallo, katehin, efir yağlan, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.Tıpta Kullanım Alanları: Tıpta kökleri kullanılır. Kan durdurucu etkisi olduğu için, demleme ve eks- traktlar hazırlanarak bronş salgınlığında görülen kanamalar başta olmak üzere çeşitli kanamalarda kullanılır. İltihap kurutucu etkisi de vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp