Çoban Çantası Neye Yarar

Çoban Çantası Neye Yarar :

Çobançantası BitkisiÇobançantası (Capsella bursa-pastoris L.), yol kenarlarında, çayırlarda, tarlalarda, hendeklerde, bayırlarda ve sebze bahçelerinde yetişen bu çok değerli bitki, rahatsız edici yabani bir ot olarak bilinir. Medik, kuşkuşotu ve Çıngıldaklı Ot olarak da anılır. Düzensiz dişli yapraklar, Kara Hindiba da olduğu gibi, açılmış bir gülü andırırlar. Bitkinin boyu 40 cm kadar uzayabilir. Çiçeklenme zamanı, Marttan Kasıma kadardır. Küçücük kirli beyaz çiçekleri önce bir üzüm salkımı biçimindeyken, daha sonra uzun bir meyve salkımına dönüşür. İncecik saplarının ucunda, dokunulduğunda deri hissini veren, küçük kalp biçiminde meyveler yetişir. Tavuklar, bu kalp biçimindeki çantacıklara karşı özel bir sevgi besler. Kar erimeye başlayıp, don olayı sona erdiğinde, çobançantası yine taze ve yemyeşil olarak ortaya çıkar. Flavonlar, potasyum, peptid ve saponinler içerir.

Çay Hazırlamak
Bir tatlı kaşığı dolusu bitki, orta boy bir su bardağı dolusu (200gr) kaynar suyla demlenir (kaynatılmaz), 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Yukarıda özel olarak belirtilen dozlar dışında genel olarak günde 2-3 bardak yeni demlenmiş çay, aç karnına veya öğün aralarında soğutulmadan içilir.

Uyarılar
Gebelik sürecinde kullanılmamalıdır.

Her yerde bulunabilen, çiçekleri beyaz, meyveleri kese biçiminde olan bir bitkidir. Yapraklan rozet şeklinde ve toplu halde olur. Yaz aylarında toplanarak kurutulur. Çoban kestanesinin meyveleri çay gibi haşlanarak günde birkaç çorba kaşığı içilirse böbrek taş ve kumlarını döker, vücuda rahatlık verir, ağrıları giderir. Ayrıca, biraz arpa karıştırılarak beraber haşlanırsa suyunun böbreklere tesiri daha da artar. Hatmi ile birlikte haşlandığında hem böbreklere hem sidik torbasındaki iltihaplara iyi gelir.

Çoban Çantasının Faydaları ve Etkileri
Damarları daraltarak kanamayı durdurucu etkisi iç ve dış kanamaları durdurmakta oldukça faydalı olan Çoban Çantası yaralardaki, burun, mide, bağırsaklardaki kanamaları durdurmaya yardımcı olmasının yanında aşırı gelen adet kanamalarını da azaltıcı etkiye sahiptir. Basur kanamalarında da oturma banyosu iyi gelir. Varis, karaciğer ve damar şişliklerinde oldukça faydalıdır. İdrar arttırıcıdır. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olur. Yüksek ve düşük tansiyon şikayetlerinde faydalıdır. Kas gevşekliğine karşı etkilidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp