Tıbbi Çoban Çantası Kullanımı

Tıbbi Çoban Çantası Kullanımı :

- Böbrek kum ve taşlarının düşürülmesine yardımcı olur, idrarı arttırması özelliğin den sebep, prostatı söker, damar daraltıcı özelliğinden dolayı burun dahil, kanamaları durdurur.
- Ağrıları dindirir, rahatlık verir.
- Uzun yıllar mide, akciğer, rahim ve böbreklerle ilgili her türlü kanamaya karşı kullanılmıştır. Doğumdan sonraki ve aşırı aybaşı kanamalarında, ishalde, idrar torbası sorunlarında, kanlı idrar boşaltımlarında, benzeri durumlarda ilk başvurulan eczalardan biri olmuştur.
- 16. yy'da Mathioli adlı bir hekim "güçlü kan dindiricidir" diyerek özetlemiştir bitkinin özelliğini.
- Ortaçağ'da yaşamış hekim Plaetarius'un Kolay Hekimlik Kitabı'nöa şunlar yazılıdır: "Haziranda ay batarken çobançantası toplamalı. Çünkü bu bitkinin gizli erdemleri vardır. Burun kanamasını durdurmak için iki sapı yeterlidir.
- Damarları çatlayan ya da genişleyenlere, bitkinin tozunu şaraba karıştırarak içirmek gerekir."
- Yine Ortaçağ Avrupası'nda, bebeklerin dişlerinin çabuk çıkması için bunların boyunlarına, içinde çobançantası meyveleri bulunan kırmızı kumaştan bir çanta asılır, dişler görünmeye başlayınca çanta akar suya atılırmış.
- Bitkinin bütünü mutfakta kullanılabilir.
- C vitamini deposu taze sürgünleri de çiğ ya da pişirilerek yenir.
- Tıbbi amaçlarla bitkinin toprak üstü kısımları taze ya da kuru olarak kullanılır.
- Bu konuda en önde gelen özelliği, her türlü kanamaya karşı mücadele etmesidir. Vücuttaki iç ve dış kanamalar için çok değerli bir durdurucudur,
- Diğer özellikleri ishal giderici, idrar söktürücü, güçlendirici ve âdet düzenleyici oluşudur.
- Bitkinin çiçek saplarının da büzücü, ishal giderici, kan dindirici, şişkinlik giderici etkileri vardır.
- Çobançantası yüksek tansiyona, âdet kanamalarına, menopoz şikâyetlerine, ishallere, basurlara ve varislere, göğüs hastalıklarına, yaralara karşı önerilir.
- Dikkat, doz aşımı tehlikelidir!
- Kullanışı; Bir bardak suya 2 çay kaşığı çoban çantası atılır, 10 dakika kaynatılır. Bu işlem, günde 2-4 arası içilebilir.
- Toprak üstü kısımlar bitki çiçekliyken toplanmalı, gölgede kurutulmalı, 1 bardak suya 2 çay kaşığı kuru çobançantası atılarak 10 dakika kaynatılmalı, bu karışım yemek aralarında günde 3 kez birer çay bardağı içilmelidir.
- Rusya'da, inip çıkan ateşlere karşı yaygın bir ilaçtır.
- Turpgiller familyasındandır. Cıngıldaklıot, Çıngırdaklı ot ya da Kuşkuş otu olarak da bilinir.
- Hafif bir idrar söktürücüdür. Böbrek sorunu nedeniyle kişinin bedeni sıvı tutuyorsa, bu durumda çobançantası ilk akla gelebilecek deva olur.
- Taşıdığı doku ve damar büzücü nitelikleri nedeniyle diyareye; ayrıca yara, burun, diş ve dişeti kanamalarına karşı iyileştirici ve kanı kesici etkileri vardır. - Kadınların aybaşı döneminde aşırı kan gelişini önler.
- Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre, cildin erken yaşlanmasını önlediği ileri sürülmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp