Çoban Çantası Bitkisinin Faydaları

Çoban Çantası Bitkisinin Faydaları :

Düzensiz dişli yaprakları, Kara Hindiba da olduğu gibi, açılmış bir gülü andırmakta. Bitkinin boyu 40 cm. kadar uzayabilmekte. Çiçeklenme zamanı, Marttan Kasım ayına kadardır. Küçücük kirli beyaz çiçekleri önce 1 üzüm salkımı biçimindeyken, daha sonra uzun 1 meyve salkımına dönüşmekte. İncecik saplarının ucunda, dokunulduğunda deri hissini veren küçük kalp biçiminde meyveler yetişmektedir. Tavuklar, bu kalp biçimindeki çantacıklara karşı özel bir sevgi beslerler. Kar erimeye başlayıp don olayı sona erdiğinde çoban çantası yine taze ve yemyeşil olarak ortaya çıkmakta. Flavonlar potasyum kanamayı durdurucu bir peptid ve saponinler içerirler. Çoban çantası çayı şiddetli adet kanamalarında alışılmış tarihten 8 ile 10 gün önceden başlayarak, günde iki bardak bitki çayı içilmekte. Bu çay ergenlik çağındaki adet kanamalarını düzenlemek için de kullanılırlar. Menopoz dönemindeki her kadın 4 hafta boyunca günde iki bardak içmeli ve 3 hafta ara verdikten sonra devre devre yinelemelidirler.

Bebek emziren genç anneler memeleri şiştiğinde 1 süzgecin içinde buğuda pişirdikleri bitkiyi iki bez arasına yerleştirerek, kompres biçiminde uygulayabilmekte. Çoban çantası ve atkuyruğu eşit karışımından hazırlanan ve günde iki bardak içilen çayda böbrek kanamalarında özellikle önerilmekte. Ama çobançantası ( Ökseotu gibi ) kan dolaşımını da düzenleyen bir bitki türü ve alçak tansiyonda olduğu kadar yüksek tansiyonda da önerilmekte. Ökseotu çayı gece boyunca soğuk suda bekletilerek demlendiği halde çobançantası çayı haşlanarak demlenir. Tansiyon normale dönene kadar günde iki bardak çay içilebilmekte. Çobançantası yine öksürükotu gibi Dölyatağı ( Rahim ) kanamalarında da etkili bir iyileştirme gücüne sahiptirler. Bu tür hastalıklarda çay rahatsızlık sona erdiğinde bırakılmalı.

Bu çok değerli bitki, yüzeysel kas yapısı hastalıklarının ve iç organ kasları gevşekliğinin tedavisinde çok önemli bir yardımcı olmakta. Eğer organ ve kas erimelerinde hiçbir çare bulunamıyorsa, bu bitki kullanılabilmekte. Çobançantası tentürü ile hasta organ günde 1 kaçkez ovulur ve içten de günde dört bardak çobançantası çayı içilir. Çobançantası`nın bilinen hiç 1 yan etkisi yok. Gebelik sürecinde kullanılmaması tavsiye edilmekte. Böbrek sorunu nedeniyle kişinin bedeni sıvı tutuyorsa, çobançantası hafif bir şekilde idrar söktürür. Yara, burun, diş ve dişeti kanamalarına karşı iyileştirici ve kanı kesici etkileri vardır. Kadınların aybaşı dönemlerinde aşırı kan gelişini önler. Cildin erken yaşlanmasını önler. Vücuttaki her türlü iç ve dış kanamalarında, varis ve hemoroide çok faydalıdır. Ağrılara iyi gelir. Kas erimesine iyi gelir. Emzikli annelerin göğüs sertleşmesi ve ağrısında, taze çobançantası kaynatılır, göğüsler buharına tutulur.

Kullanım Şekli ve Dozu
1 litre sıcak suya 20 gram çobançantası konur. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 2 veya 4 fincan içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp