Anason Bilgi

Anason Bilgi :

Diğer Adları

Anason, Anis, Pimpinella anisum L

Hakiki anason Syn: Anisun ulgare GAERTN

Αdi anason Anisun officinaruan MOENCH

Enison Carum anisun BAİLL

Nanahan Selinum anisun KRAUSE

Türk anasonu

Familyası: Maydanozgillerden, Doldenblütler, Apiaceae

Drugları: Anason tohumu: Anisi fructus

Anason yağı (Anason eter yağı): Anisi aetheroleum. Anason tohumları çay ve tohumlarından elde edilen eterik yağ aroma tedavisi ve natürel ilaç yapımında kullanılır.

Giriş: Anason‘un bilinen 90 türü mevcuttur ve bunlar 2 önemli gruba ayrılır.


1) Anisumgiller bunlara örnek olarak hakiki Anason‘u; Pimpinella anisum


2) Tragoselinumgiller buna örnek olarak büyük Anason; Pimpinella majörü örnek olarak gösterebiliriz.

Hakiki anason‘un tohumu ve tohumundan elde edilen eter yağı kullanılırken büyük anason kökü kullanılır.Bu iki türün haricinde Japon anasonu; illicium anisatum ve Çin anasonu;illicium verum olarak bilinen tür ise anasumgillerden olmasına rağmen aynı anason gibi kullanılır. Tarihte ilk defa Mısırlılar tarafından M.Ö.1500 yıllarında sindirim bozuk¬luğu ve diş ağrısına karşı kullanıldığını Eber‘in,Papirüs isimli kita¬bından öğrenmekteyiz. (Mısırlılar medeniyeti Sümerlerden, yani Türklerden almıştır. Bütün medeniyetlerin kaynağı Sümerler yani Türkler dayanır.) Anasonun vatanı Türkiye olup buradan diğer Ülkerlere yayılmıştır. Günü-müzde Türk, Yunan, Fransız, İspanya ve Rus anason‘u olarak adlandırılan türleri mevcuttur ve bunlar içerisinden en kalitelisi Türkiye‘de yetişen türdür. Türkiye‘de rakı, Yunanistan‘da tuzu, Fransa‘da ricard, Pernod ve Berger ismi ile anılan anasondan alkollü içecekler yapılmıştır. İtalya ve Rusya anasonunun tohumunda Ağu ot tohumu da karışmış olduğundan kullanılması zehirlenmelere neden olabilir.


Botanik: Yaprakları 3 farklı şekildedir. Rozet yaprakları en altta,uzun saplı,direk kökten çıkarlar, yumurta veya böbrek şeklinde,kenarları dişlidir. Ortadaki yaprakları oluk şeklinde, bir sap üzerinde gövdeye oturmuş olup,3-5 parçadan oluşan kanat yapraklarıdır. Üstteki yapraklar ise kısa saplı ince mızrak şeklinde parça yapraklardan oluşan kanat yapraktır. Çiçekleri gövdenin tepesinde şemsiye şeklinde bir demet olup 7-15 şemsiyecikten oluşur. Her şemsiyecik ise 8-15 adet beyaz çiçekten meydana gelir.


Yetiştirilmesi: Nisan‘da çamlık veya yastıklara ekilen tohumlardan olu-şan fideleri mayıs‘ta bahçe veya tarlalara ekilir.

Hasat Zamanı: Tohumların Temmuz‘dan Eylül‘e kadar olgunlaşmaya başlaması ile birlikte olgunlaşan tohumları toplanır, kurutulur, dövülerek kabuğundan çıkarılır ve ayıklanır. Sonra onu diğer olgunlaşan tohumları takip eder. Tohumları 3-5mm uzunluğunda 2-3mm eninde armut şeklinde üzeri tüylü grimsi, kahve renkli veya yeşilimsi kahve renkli, aromalı, hafif tatlı ve özel Anis kokuludur. Kökleri; ince iğ şeklindedir ve gövdesi yukarı doğru yükselirken çatallaşır.

Birleşimi: Birleşimindeki maddeleri önemine göre şöyle sıralayabiliriz.


a) Eter yağ türevleri %1,5-5 arasında olup bunun %91-96‘sını tarans-anethol,%2-3 metilchaviol,%1,5 anisaldehyd %1,5 pseudoisoeugenyl -2-metilbutyrat,%0,7 8-Himachalen,%0,2 cis-anethol ve çok az miktarda ar-curcumen, B-curcumen, p-cymen ve 2-hidroxyanethol-2-metilbutrikasitester. (Bu eterik yağ türevi Japon anasonunda (Yıldız anasonu) bulunmaz ve bu nedenle anason eterik yağ türevlerini birbirinden ayırıcı önemli bir bileşiktir.)


b) Chlorogen asidi (3-caffeoglchina asidi), 4-caffeoylchina asidi, 5-caffeoylchinaasidi, 3-ferulaylchina asidi, 4-feruloylchinaasidi ve 5-ferulaylchina asidi.


c) Sabit yağlar %20-30 arasında ve bunun %65‘ini petroselin asidi,%9 oleik asit,%4 linolen asit ve az miktarda doymuş yağlar içerir.

d) Ayrıca %20 protein,%3-5 şeker,%6-7 mineraller, vitaminler ve fenolkarbonik asitler içerir.

Araştırmalar:Anason yağ (eter yağ) veya anetholla hayvanlar üzerinde araştırma ve tedavi denemeleri yapılmış olup aynı etkilerin insanlar üzerinde de aynı etkiye sahip olduğu tahmin edilmektedir.

1) Body ve ekibi 1954‘de kedi ve tavşanlar üzerinde yaptıkları araştır¬ma-larda akciğerdeki balgamı söktüğü tespit edilmiştir. (PG.306)

2) Hausschild ve ekibi 1956‘da kobaylar üzerinde yaptığı üzerinde yaptığı araştırmalarda anason eter yağ‘nın balgam söktürücü olduğunu tespit etmiştir. (PG.306)

3) Glatzel 1968‘de yaptığı araştırmada anason eter yağının safra artırıcı olduğunu tespit etmiştir. (PG.305)


Tesir Şekli:
Balgam attırıcı, göğüs yumuşatıcı, hazmettirici, gaz söktü-rücü, kramp çözücü, iştah açıcı, anti bakteriyel ve süt artırıcı(emzikli annelerde).


Kullanılması

a) Araştırmalara göre anason yağı (eterik yağ) veya anethol başta bal-gam söktürücü, göğüs yumuşatıcı ve safra artırıcı olarak kullanılabilir.

b) Komisyon E‘nin 06.07.1988 tarih ve 122 no‘lu monografi bildirisinde başta sindirim ve nefes yolları rahatsızlıkları ve haricen nefes yolları rahatsızlıklarına karşı kullanılır.

c) Aroma terapi, anason yağı başta; öksürük, bronşit, astım, nefes darlığı, şişkinlik, sinirsel mide ağrısı, emzikli annelerde süt yetersizliği, cinsel iktidarsızlık, kalp krampları, diş eti iltihapları, baş dönmesi ve migren‘e karşı kullanılır.

d) Halk arasında anason tohumu genellikle şişkinlik, hazımsızlık, kokuş¬ma gibi sindirim rahatsızlıklarına karşı ve eterik yağı nefes yollarını üşütmeye karşı kullanılır.


Açıklama:
Sütü az olan anneler anason çayını içince sütlerini çoğaltır, karnı ağrıyan bebeklere anason çayı içirildiğinde şişkinlik ve karın ağrı¬sını giderir. Ekmek, pasta ve çaya katıldığında kendine has özel bir aro¬ma tadı verir.

Çay: İki kahve kaşığı anason tohumu demliğe konur. Üzerine 300-400ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlemeye bırakılır. Daha sonra süzü-lerek içilir.


Çay Harmanları

Böbrek ve Mesane çayı (İdrar yollarını yıkayıcı);

25 gr Atkuyruğu otu

25 gr Ardıç kozalağı

20 gr Ortosifon yaprağı

10 gr Ayrık kökü

10 gr Huş yaprağı

10 gr Anason tohumu

Böbrek ve mesane çayı (idrar yollarındaki taş ve kumları yıkayıcı);

20 gr K.Hindiba ot kökü

20 gr Ardıç kozalağı

20 gr Ayrık kökü

20 gr Kaşık otu

20 gr Anason tohumu

Göğüs ve öksürük çay (Kuru öksürük ve nefes yolarını üşütmeye karşı);

30gr Meyan kökü

30gr Anason tohumu

30gr Öksürük ot yaprağı

10gr Kekik otu

Balgam söktürücü çay;

40 gr Hatmi kökü

20 gr Meyan kökü

20 gr Öksürükotu yaprağı

10 gr Calba çiçeği

10 gr Anason tohumu

Mide ve Bağırsak çayı (şişkinlik, tıkanma ve sinirsel mide ağrısına)

30 gr Anason tohumu

30 gr Kimyon tohumu

30 gr Rezene tohumu

10 gr Tarçın kabuğu

Nefes yolları çayı;

30 gr Hatmi kökü

30 gr Meyan kökü

20 gr Çuha kökü

20 gr Anason tohumu

Şişkinlik çayı;

20 gr Melek otu kökü

20 gr Anason tohumu

20 gr Kimyon tohumu

20 gr Rezene tohumu

20 gr Kişniş tohumu


Göğüs ve Öksürük çayı

50 gr Ihlamur çiçeği

20 gr anason tohumu

30 gr Kekik otu

10 gr Ebe gömeci çiçeği


Peklik çayı;

40 gr Sinameki meyvesi

20 gr Rezene tohumu

20 gr Anason tohumu

10 gr Mürver çiçeği

10 gr Meyan kökü

Aromaterapisi: Aroma tedavisinde Anason eter yağı kullanılır, Anason eter yağı kısaca Anason yağı diye anılır. Anason tohumlarının su buharı ile damıtılması (destilasyon) ile elde edilen eterik yağdır. Bu yağın kullanım alanları yukarıda belirtilmiştir. Masaj yağına 2-3damla Anason yağı katılır ve yine yemeklere ve pastalara katılan yağlara 2-3damla Anason yağı ilave edilir. Anason yağı esmer veya kahverengimsi, ışık geçirmeyen özel şişelerde ve ağzı kapalı olarak muhafaza edilmelidir. Aksi takdirde kalitesi düşer. Birleşimindeki trans-anethol

a) Cis-anethol veya

b) Anetholepoxid‘e dönüşür. Bunlar ise;


1)
Anisketon,

2) 4-Methoxypropiophenon,

3) Anisaldehyd dönüşür ve Anisaldehyd‘de Anisaside dönüşür. Böylece Anason yağının kalitesi bozulur. Anason yağı Anason tohumuna göre çok etkili olduğundan 2-3 damla kullanılmaktadır.


Yan tesirleri:
Deride alerjiye sebep olabilir.


B) Yıldız (Çin) Anasonu, Chinesische Sternamis, İllicium verum

Yıldız Anasonu Güney Çin, Endonezya ve Filipinlerde yetiştirilen bu bitki 8-15m yüksekliğinde, beyaz gövdeli bir ağaç olup Anason otu ile ilgisi yoktur. Meyveleri kahverengimsi yıldız şeklinde, bu nedenle Yıldız Anason diye anılır. Yıldız Anason eter yağında aynı Anason yağına ben¬zer. Yıldız Anason yağında Anason yağından farklı olarak Foeniculin ve Caryophylenoksid içerir. Anason yağı da Yıldız Anason yağından farklı olarak Metylchavicol ve 2-Hidroxyanethol-2-Methyl-Butrikasitester içerir. Yıldız Anason yağı 23˚‘de sıvı, 21˚‘de katı iken Anason yağı 15-19˚‘de katılaşır.


C) Japon Anasonu, Japanische Anis, İllicium anisatum

Bu türün birleşiminde Anethol yerine Safrol ve zehirli olan Anisatin ve İzoanisatin içerdiğinden kullanılması tehlikelidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp