Alıçın Faydaları

Alıçın Faydaları

Alıç gülgiller familyasındandır. Yörelere göre, edran, yemişen, geviş, ekşi muşmula adlarıyla da tanınır. Güneşli yamaçlarda ve hendeklerin yakınında yetişen çalı görünümündeki ağaççık bazen 5 metre kadar yükselebilir. Çok eski zamanlardan beri şifalı bitki olarak bilinir. Öncelikle, kalbi etkileyen maddeler içeren çiçekleri ve meyveleri kullanılır. Alıcın etken maddelerinin kalp kan dolaşımını %80 arttırdığı modern tıp tarafından kanıtlanmıştır. Alıç preparatları(eczanelerde), yüksek kan basıncı, kalp kasları yetersizliği ve beynin kan dolaşımı bozukluğu gibi rahatsızlıklara karşı öncelikle kullanılır, çünkü hiçbir yan etki söz konusudeğildir.
 
Toplama: Otoyollara yakın yerlerde yetişen alıç bitkilerine itibar etmeyin. İlkbaharda çiçekler henüz gonca halindeyken yapraklarla birlikte toplanıp özenle kurutulur. Küçük kırmızı meyveler ise sonbaharda, olgunlaştığında toplanır.

ALIÇ SİRKESİNİN FAYDALARI :

Alıç: Etkinliği ve zararsızlığı pek çok ülkenin sağlık bakanlığınca onaylanmış olan ender bitkilerdendir. Kalp, damar sistemi ve beyinde geliştirdiği olumlu etkiler ancak 2-3 haftalık bir kullanımdan sonra görülmeye başlar ve artarak sürer. Hiçbir yan etkisi yoktur, alışkanlık yapmaz, sürekli kullanımında hiçbir sakınca yoktur.

Dolaşımı sağlayan damarları genişleterek, daha fazla kan ve oksijenle beslenen kalp kaslarının güçlenmesini sağlar ve yüksek kan basıncını dengeler. Ayrıca, kan dolaşımındaki bu olumlu gelişmeden beyin de yararlanır ve bellek güçlenir. Miyokart enfarktüsü sonrasında, angina pectoris’te, yavaş kalp atımında ve genel anlamda kalp güçlendirici olarak kullanılmalıdır.

Ülkemizde yabani olarak yetişen Alıç genel olarak Batı ve Güney bölgerimizde daha çok bulunur. 20 kadar türü bulunan Alıç çalılık, koruluk ve dere kenarlarında yetişmektedir. 10 metreye kadar uzayabilen dikenli, beyaz ve pembe çiçekli bir ağaçtır. Meyveleri 6 – 10 mm çapında olup koyu kırmızı renge sahiptir.

Hafif ekşi olan meyveleri yenebilmektedir. Yöresel isimleri; Yemişen, Kızılcık, Kuş yemişi, Kocakarı yemişi, Akdiken, Aluç, Alış, Geyikdikeni, Kızlar yemişi gibi adlarla anılmaktadır.

Alıç Sirkesinin Faydaları:
  • Kalp ve damar hastalıkları için kullanılır
  • Damar sertliğinde etkilidir
  • Böbrek hastalıklarında etkilidir
  • Şeker hastalığında etkilidir
  • Tansiyonu dengeler
  • Yüksek miktarda Antioksidan ihtiva eder.

Alıç Nerede Yetişir

Türkiye’de, daha çok derelere bakan yamaçlarda, kayalık, taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde, ormanlarda ya da dağlık çevrelerde yabani olarak yetişir. Alıçlar ülkemizin soğuk ve kurak bölgelerinde, kırsal ve kentsel peyzajın önemli bitkileri olmaları yanında, içerdikleri yüksek Vitamin değerleri ile sosyal ormancılık açısından da önemlidirler.

İklim ve toprak isteği bakımından seçici değildir, karasal iklim özelliği gösteren yerlerde ve kıraç alanlarda da rahatlıkla yetiştirilebilir. Suya gelişim döneminde ihtiyaç duyar, sonraki evrelerinde hayatını devam ettirmek için yağmur suları yeterli olur. Tohumları sert kabuklu olduğu için çimlenme engeliyle karşılaşılır. Çimlenme engelini aşmak için aşağıdaki işlemlerden biri tercih edilir.

- Tohumlar zımparalanır.
- Tohumlar 6 ay soğuk katlama yöntemiyle stratifikasyon işlemine tabi tutulur.
- Tohumlar gibberallik asitle (GA3) muamele edilir.

Alıç meyveleri sonbaharda toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 100-200 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı % 35-60 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Tohumlar kış ve bahar aylarında doğal ortamda katlamaya alınır ve zaman zaman sulanır. Bunun ardından sonbahardan bahar aylarına kadar geçen süreçte tohumlar yastıklara ekilir.

Diğer bir yöntemde, meyveler henüz olgunlaşmaya başladığı dönemde toplanıp hiç bekletilmeden ekilmeleri doğal ortamda katlanmaları durumunda çoğu kez başarılı sonuç alınır. Tohumların 1000 tane ağırlığı 80-170 gr. arasında, ortalaması 110 gramdır. Tohumlar 10-15 mm. derinlikte ekilir. Ağaçlandırma çalışmalarında 1 yaşında tercihen tüplü fidanlar kullanılır. 1 yaşındaki alıç fidanları; 40-60 cm boya, 5-9 mm çapa ulaşır. Alıç fidanlık tekniğinde üzerinde önemli durulması gereken konu fidanları memeli pas hastalığına karşı korumaktır. Bunun için çimlenmeyi takiben 4-7 kez aralıklı olarak ilaçlama yapılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp