Ak Günlük Yanetkileri

Ak Günlük Yanetkileri :

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) “Evlerinizi Akgünlük ve Kekikle tütsülendiriniz.” Buyurmuştur. (Hadis-i Şerif, E. Nuaym, 109/9) “Günlük yemeye devam et. 0, kalbi kuvvetlendirir. Unutkanlığı giderir.” Hz. Ali (r.a)

Ak günlük, tütsü olarak yakılan bir ağacın zamkı, sakızıdır ve genellikle Yemende yetişen bir ağaçtan elde edilir. Akgünlüğün faydası çok, zararı ise yok denecek kadar azdır. Mizacı ise sıcak ve kurudur. Akgünlük, mide ağrısına karşı faydalıdır, ağrı ve sızıyı dağıtır, çürüyen yaralara et bitirir, balgamı kurutur.

Latince Adı: Gummi Olibanum.

Bitki: Küçük ağaçcıklardır..

Yetiştiği Yerler: Kuzey Afrika ve Hindistan‘da yetişir ..

İçindekiler: Zamk, Organik asitler, Uçan yağ

Yan Etkileri: Normalde bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

Kullanılışı: Ak günlük elde etmek için ağaçların gövdeleri çizilir, meydana gelen süt zamanla sertleşince kazınarak alınır. Su ile ezildiğinde ilaç olarak kullanılmak üzere süt gibi bir mayi elde ediIir . Akgünlük yakıldığında parlak bir alev, hoş kokulu ve beyaz renkli bir duman vererek yanar. Bu sebeple kara günlük gibi mabetlerde tütsü olarak kullanılabilir.

Hipokrat zamanından beri bilindiği anlaşılmaktadır.Yatıştırıcı, kuvvet verici, kabız yapıcı, idrar söktürücü, romatizma ağrılarını dindirici ve adet kanamalarını başlatıcı etkileri vardır. Kurumuş, akgünlük
sütü, bu etkiler için günde 1-4 gr. suda eritilerek içilir.

Kekikle karıştırılıp çiğnenirse, dil tutulmasına karşı faydalıdır. Tütsüsü vebaya karşı faydalıdır, havayı güzelleştirir, bellek gücünü artırır. Kara üzüm ve fıstık ile karıştırılıp yenirse zekayı açar. Gül reçeline karıştırılarak yenirse, idrarın çoğalmasını sağlar. Hazma yardımcı olur, ağrı ve sızıyı dağıtır. Göz yaralarını temizler. Yaralarda et bitirir. Zayıf mideyi kuvvetlendirir ve onu ısıtır. Balgamı kurutur, göğüsteki rutûbetleri emer. Göz kararmasını giderir. Habis yaralarının yayılmasını önler. Yalnız başına veya kekik ile çiğnendiği zaman balgamı çeker.Yatağını ıslatanlar için faydalıdır. Dil tutulmasına karşı faydalıdır. Zekayı artırır ve geliştirir. Eğer akgünlük ile tütsü yapılacak olursa, veba hastalığına karşı faydalıdır, ; havanın kokusunu da güzelleştirir.

Faydaları

1) Mide ülseri, gastrit: 300 gr. Günlük öğütülüp 1 kg. Balla macun yapılıp aç karnına 1 er çay-şeker kaşığı yenmeye devam edilir.
2) Öksürük: 200 gr. Günlük, 100 gr. Çam sakızı öğütülüp 1 kg. Balla macun yapılarak yenmeye devam edilir. Günlük çiğnenmeye devam edilir. Günlük mangala (köze) atılıp buharı teneffüs (tütsülenir) edilir.
3) Nefes darlığı: 200 gr. günlük, 100 gr. Sinir otuyla beraber öğütülüp balla macun yapılıp yenmeye devam edilir. Günlük sakızı çiğnenmeye devam edilir. Günlükle tütsülenilir.
4) Ses kısıklığı: Günlük çiğnenmeye devam edilir, günlük tütsüsü yapılır. Havuç piri silip yedirilir.
5) Unutkanlık: Günlük, kuru üzümle beraber çiğnenip yenmeye devam edilir. (Günde 21 adet kuru üzüm, 3-5 adet günlük.)
6) Yara, iltihap: Günlük, toz yapılıp yaralara ve iltihapla bir yerlere ekilir. Veya günlük toz yapılıp balla karıştırılarak yaralara bağlanır.
7) Vücuda kuvvet verici: Günlük, öğütülüp kuvvet macunlarına katılırsa, macunun tesiri artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp