İbrahim Saraçoğlu Kıl Kurdu

İbrahim Saraçoğlu Kıl Kurdu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu kıl kurdu tedavisini ve kıl krdu tedavisine iyi gelen bitkisel kürleri açıklıyor. İbrahim Saraçoğlu kıl kurdu tedavisine iyi gelen bitkisel kürleri görmek için tıklayınız...

Kıl kurdu enfeksiyonları dünyanın her yerinde yaygındır. Doğal konağı insandır. Her yaşta görülmekle birlikte 5-14 yaş arasında en sıktır. Kalabalık yaşam koşullarında, kurumlarda yaşayanlarda yaygındır ve oldukça zararsızdır.

İplik şeklinde hareketli bir bağırsak parazitidir. Erkekleri 2-6 mm, dişileri 8-12 mm uzunluğundadır.

Enfekte kişilerde dişi erişkin kıl kurtları gece uykudan 2-3 saat sonra anüsten dışarı çıkarak makat civarına binlerce yumurta bırakır ve kısa süre içinde ölürler. Yumurta 6 saat içinde bulaşıcı özelliğini kazanır.

İç çamaşırlarına bulaşan, yatağa dökülen ve ya da oluşturduğu kaşıntı hissi ile o bölge parmakla kaşındığında, tuvalet sonrası makat temizliği esnasında kişinin eline, tırnaklarının arasına geçerler. Bu nedenle tekrar tekrar bulaşma ve çocuktan çocuğa bulaşma riski fazladır.

Kıl kurdu, oda sıcaklığında 2-3 hafta canlı kalabilir. Çamaşırlarda, yatak ve çarşaflarda da yumurta bulunduğunda bulaşma ortamı oluşturur. Kıl kurdu bulaşmış çarşafların silkelenmesi ile havaya saçılan yumurtaların ağız bölgesine ulaşarak bulaşması da mümkündür.

Kıl kurdu ağız yoluyla bulaşır. Yutulan yumurtalar midede larva şekline ulaşır ve kör bağırsağa göç ederek erişkin forma gelir. Makat bölgesinde yumurtaların larva şekline gelmesi ve anal yoldan tekrar bağırsağa girmesiyle de tekrarlayabilir.

Kıl kurdu genellikle belirtisizdir. En sık görülen belirti geceleri görülen makat bölgesindeki kaşıntılarıdır. Vücudun bazı bölgelerinde cerahatli enfeksiyonlar gelişebilir. Uykusuzluk, gece korkuları, diş gıcırdatma, gece işemeleri olabilir.

Kıl kurdunun çok fazla yoğun olması halinde çocuğun psikolojik durumunu veya parazite karşı oluşan alerjik bir reaksiyonda oluşabilir. Ağır enfeksiyonlar bağırsakta tahribat yaratarak sindirim sisteminde bozukluklara neden olabilir.

Kesin tanı yumurtaları veya parazitin kendisinin görülmesi ile konur. Yumurtalar sabahları çocuğun makat bölgesine seloteyp yapıştırılarak kolaylıkla saptanır. Tekrarlayan vakalarda çocuğun yanı sıra tüm aile bireyleri de incelenmelidir. Tekrarlamaları önlemek oldukça güçtür. El yıkama alışkanlığın yerleştirilmesi, tırnakların kısa kesilmesi ve fırçalanması bulaşmayı ve tekrarlama riskini azaltır.

Tedavinin temeli tüm aile bireylerini ayni anda tedavi etmek, genel hijyen kurallarına azami dikkat etmek gerekir. Tuvalet temizliğine, ellerin yıkanarak tırnak aralarının tırnak ya da eski bir diş fırçası ile fırçalanarak iyice temizlenmesi gerekir.

Kıl kurdu bulunan çocukların sabah uyandığında makatı sabunlu su ile yıkanmalı. İç çamaşırları değiştirilmeli, yeni külot giydirilerek, kirliler sıcak suda yıkanıp, kaynatılarak kızgın ütü ile ütülenmelidir. Bir haftalık tedavi sırasında bu uygulama yeniden bulaşma riskini azaltacaktır.

Kıl kurdu İçin Bitkisel Tedavi

Malzemeler

  • Havuç,
  • Soğan,
  • Kuşkonmaz,
  • Patlıcan unu,
  • Sarmısak,
  • Zeytinyağı,
  • Sirke,
  • Süt.

Hazırlanışı ve Kullanım Şekli

- Rendelenmiş havuç, dövülmüş soğanla birlikte suda kaynatılır. Süzülerek elde edilen sıvıya sirke ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan bu karışımla makat, rahatsızlık süresince günde iki sefer yıkanır.

- Kuşkonmaz, zeytinyağı ile birlikte dövülerek ezilir. Elde edilen karışıma kurutulmuş patlıcan unu ilave edilerek merhem kıvamına gelinceye kadar süt ile yoğrulur. Hazırlanan merhemden rahatsızlık süresince günaşırı makata sürülür.

- Sarımsaklar dövülüp ezildikten sonra süt ile pişirilir. Süzülerek elde edilen sıvıdan yemekten sonra ve yatmadan önce bir fincan ısıtılarak içilir.

- Rahatsızlık süresince makat, her gün üç saat ara ile sirkeli su ile yıkanarak lavman yapılır.

Yorumlar

  • Saa*** Nic******
    7 yıl önce
    Merhaba benim sormak isdedigim sorum kil kurdu bundan bir yil once iki oglumda gordu ilac kullandik gecdi bir kac kez oldu gecdi gitdi sonra okula henuz baslamayan oglumda oldu ve bende bir kac kez simdi kucuk oglumda ve abilerinde olmuyor sadece her ay bende oluyor her ay ilac kullaniyorum biray rahatim sonra ayni seyy dr gitdim tabiki faydasi olmadi kuru nane yedim yeni eve tasindik evdende deyil her gun ev temizliyorum yerler mikrop oldurucu mazemelerle siliniyor her gun yerleri elektirikli buharli mapla siliniyor carsaflar her zaman temiz calismadigim icin ev temizligini cok yaparim bir turlu kurtulamadim lutfen daha ne yapmam gerekiyor bir yil artik bikdim ilacimin adi parasitologist.Tesekkur ederim.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Bağırsak parazitleri, kıl kurdu genel olarak beslenme alışkanlıkları ve hijyen ile ilgili sorunlardır. Meyve ve sebzelerin iyi yıkandıgından emin olunuz. Mikrop kırıcı özelliği ile sindirim sistemi üzerinde endike özel bileşen için aşağıdaki linki inceleyeniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Yas**** ça****
    7 yıl önce
    32haftalık hamileyim on gündür falan kıl kurdu beni rahatsız ediyor. Gebeligim riskli olduğu için doktorlar ilaç vermiyor. Kabak çekirdeği iyi gelir diyorlar. Daha önce denediğimde faydası oldu. Ama şimdi bir etkisini görmüyorum. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Bizde bu aşamada bebeği rahatsız etmeyecek kabak çekirdeği önerebiliriz ancak. bunun dışında hamile ve emizren bayanlara bir öneride ne yazıkki bulunamıyoruz. hekim kontrolunde devam ediniz. Allah şifa versin

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp