İbrahim Saraçoğlu Diş Eti İltihabı

İbrahim Saraçoğlu Diş Eti İltihabı :

Bunların en yaygın olanlarından biri de, dişler ve damaklar arasında bakterilerin birikerek tahrişe, iltihaplanmaya ve kanamaya neden olduğu diş eti iltihabı. Tedavi edilmediği takdirde, peritodontit gibi daha ciddi damak hastalıklarına ve en sonunda kemiklerin hasar görmesine ve kemik kaybına dek ilerleyebilir.

Ancak diş eti iltihabı hem önlenebilir hem de tedavi edilebilir. İlaç ve bağışıklık azalması gibi etkenler sizi diş eti iltihabına karşı daha savunmasız hale getirse de, en yaygın nedeni yetersiz ağız hijyenidir. Her gün fırçalama ve diş ipi kullanma, düzenli profesyonel temizlik, ciddi olma olasılığına sahip bu rahatsızlığa yakalanma riskinizi kayda değer ölçüde azaltabilir. Eğer diş eti iltihabına yakalandıysanız, profesyonel temizlik bu hasarı tersine çevirebilir.

Teşhis ve Tedavi İçin Doktorunuza Başvurunuz



Bulgu ve Belirtiler:
Erken safhadaki damar hastalığı nadiren acı verici olduğundan ötürü, farkına bile varmadan diş eti iltihabına yakalanabilirsiniz. Ancak çoğu zaman sizde aşağıdaki gibi uyarı sinyallerinin görülmesi olasıdır.

Damaklarda şişme, yumuşama, kızarma.

Acımasa bile kolayca kanayan damaklar. Birçok insan damaklarında bir değişiklik olduğunu, önce diş fırçalarının kılları pembe olduğu zaman tespit eder. Bu damakların hafif bir baskıyla bile kanadıklarının işaretidir.

Damaklarınızın renginde sağlıklı pembe renkten tozlu kırmızı renge doğru bir değişim meydana gelir.


Sebepleri


Diş eti iltihabı plak ile baş gösterir. Öncelikle bakterilerden oluşan bu görülmez, yapışkan şerit besinlerin içindeki nişastaların ve şekerlerin, ağzınızda normal koşullarda bulunan bakterilerle etkileşime girmesi durumunda dişlerinizin üzerinde oluşur. Dişlerinizin fırçalanmasıyla plak çıkar, ancak kısa süre içerisinde, genellikle 24 saat içinde yeniden oluşur.

Dişlerinizin üzerinde iki veya üç günden daha uzun süre kalan plak diş eti çizginiz altında, plağın çıkarılmasını daha zorlaştıran ve bakteriler için bir yuva işlevi gören tartara (diş taşı) dönüşecek şekilde sertleşebilir. Ayrıca, tartardan genellikle fırçalama ve diş ipi kullanımı ile kurtulamazsınız, çıkarılması için profesyonel temizlemeye ihtiyacınız olacaktır.

Plak ve tartar dişleriniz üzerinde ne kadar kalırsa, damağınızın, dişlerinizin etrafındaki kısmı olan diş etinde o kadar tahriş meydana getirir. Zaman içinde, dişleriniz şişer ve kolayca kanar. Plaka şimdiye dek diş eti iltihabının bilinen en yaygın nedeni olsa da, rahatsızlığın kötüleşmesine, aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka etkenler de katkıda bulunabilir:

İlaçlar: Reçeteyle verilen veya tezgah altından satılan yüzlerce antidepresan ve soğuk şifa maddesi vücudunuzdaki tükürük üretimini azaltan muhteviyat içermektedir. Tükürüğün dişleriniz üzerinde temizleyici etkisi olduğundan ve bakteri büyümesini engellemeye yardım ettiğinden ötürü, bu durum plak ve tartarın daha kolay oluşabileceği anlamına gelir. Diğer ilaçlar, özellikle nöbet önleyici ilaçlar, kalsiyum kanalı tıkayıcıları ve bağışıklık sisteminizi baskıya maruz bırakan ilaçlar da, zaman zaman damak dokusunun (diş eti hiperplazyası) aşırı büyümesine neden olarak, plağın çıkarılmasını çok daha zor hale getirebilir.

Virüs ve Mantar Enfeksiyonları: Bakteriler diş eti iltihabı vakalarının çoğundan sorumlu olsa da, virüs ve mantar enfeksiyonları da damaklarınızı etkileyebilir. Örneğin akut herpetik jinjivostomatit, herpes virüsünün neden olduğu, çoğu zaman damakların iltihaplanmasına ve ağzınızın her yanında, küçük, acıyan yaraların oluşmasına yol açan bir enfeksiyondur. Normal şartlarda ağzınızda bulunan mantarın denetim dışı büyümesinden ileri gelen ağız aftı, diliniz de ve yanaklarınızın iç kısımlarında krem gibi beyaz lezyonların oluşmasına neden olur. Zaman zaman bunlar ağzınızın tavanına, bademciklerinize ve damaklarınıza da yayılır.

Diğer Hastalıklar ve Rahatsızlıklar: Doğrudan ağzınız ile alakalı olmayan bazı sağlık sorunları yine de damaklarınızı etkileyebilir. Lösemi hastası olan insanlarda, örneğin, lösemi hücrelerinin damaklarını işgal etmesi ile diş eti iltihabı oluşabilir. Başka rahatsızlıklar, örneğin kronik ve iltihaplı bir hastalık olan oral lichus planus ve ender görüşen özbağışıklıkla ilgili cilt hastalıkları pemfigus ve pemfigoid damakların o kadar şiddetli biçimde iltihaplanmasına neden olabilir ki, damaklar alttaki dokudan sıyrılarak çıkabilir.

Hormon değişiklikleri: Hamilelik esnasında, damaklarınız plağın zararlı etkilerine karşı daha da hassastır. Eğer sabah halsizliğiniz varsa sorunda daha da katlanır, bulantı ve kusma dişlerinizi düzenli olarak fırçalamayı zorlaştırabilir.

Kötü Beslenme: Kötü beslenme, özellikle de kalsiyum, C ve B vitaminleri açısından fakir bir beslenme periyodontal hastalığa katkıda bulunabilir. Kalsiyum önemlidir, çünkü dişlerinizi destekleyen kemikler de dahil olmak üzere kemiklerinizin gücünün korunmasına yardımcı olur. Çoğu yetişkin için tavsiye edilen günlük alım günde 1.200 miligram olmalıdır, hamile iseniz veya menopoz sonrasında, halen HRT kullanmayan bir kadınsanız 1.500 miligram olmalıdır. C vitamini bağ dokuların bütünlüğünün korunmasına yardımcı olur.

Ayrıca, oksijenin vücudunuzda metabolize edilmesiyle üretilen maddeler olan serbest radikallerin dokuları mahveden etkilerine karşı çıkan güçlü bir antioksidandır. Birçok meyve ve sebze C vitamini açısından zengin olsa da, sigara içerseniz, sınırlı beslenirseniz veya anoreksiya nervoza gibi bir yemek yeme bozukluğunuz varsa aldığınız vitamin düzeyleri düşük olabilir. Sadece inek sütü veya güçlendirilmiş formüller ile beslenen çocuklarda da C vitamini düşüklüğü olması olasılığı vardır.

Yorumlar

  • 7 yıl önce
    Diş eti iltihabım var. Bunun için nasıl bir bitkisel kür önerirsiniz?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Diş eti iltahabı için papatya önemli bir bileşendir. Detaylar linktedir inceleyebilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Diş kökünde iltahaplanmam var. Antibyotik kullanıyum. İltahaplanma kemiğe ulaşmış, eğer geçmesse dişimi kaybedebilirim.Dişim dolgulu bir diş. Bitkisel olarak iltahabın geçmesi için ne yapabilirim?
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Propolis kapsülü bağışıklık sistemini destekler. Vücut direncinin yükseltilmesi amacıyla kullanılabilir. Mikroptan arındırıcı, bakteri üremesini durdurucu ve iltihap gidericidir. Soğuk algınlığından korunmada yardımcı bitkisel gıda takviyesidir. Lütfen ürün detayı için linke tıklayınız. Yada daha detaylı bilgi için bilgi hattımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Bilgi hattı:0224 2-3-4-5-6-7-8
  • Alp** Yı******** *
    6 yıl önce
    Benim ön dişimin arası boş Die dokt dolgu yaptı ertesi gün dişim intahap kaptı antibiyotik verdi tam geçti dedim dişim deki intahap yayıldı şimdi yine gittim bana başka 1 antibiyotik verdi ama etkisi 3 içinde çıkarmış ben geceleri uyuyamıyum nolur bana 1 çare bulun :((
  • Duy** Yı******** *
    6 yıl önce
    Merhaba 4 aylık hamileyim diş etlerimde aşırı derecede kanama var ne yapabilirim
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Hamile ve emziren bayanlara bir şey öneremiyoruz maalesef,doktor kontrolünde olması gerekiyor.. Bilgi Hattı: 0224 234 56 78
  • Asl** Cey*** *
    6 yıl önce
    Merhaba dis eti iltihabim var ama bu iltihab yuzunden çenemde yani cildimde yara çıktı iltihab akıyo kanıyo da dişi çekmiyolar da bir sürü ilaç kullandım geçmedi ne yapacagımı bilmiyum lütfen bana yardımcı olurmusunuz
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      Papatya sıvısı sinirleri yatıştırıcı özelliğiyle, başta bel ve baş ağrısı olmak üzere, ağrıları dindirir. Vücuda rahatlık verir. Diş eti iltihabına faydalıdır. Ateş düşürücü ve mikropları öldürmeye yardımcı bitkisel gıda takviyesidir. Lütfen ürün detayı için linke tıklayınız. Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp