Hayri Gözlükgiller Sünnet

Hayri Gözlükgiller Sünnet : Sünnet, penisin ucunu kapatan elerinin alınmasını sağlayan cerrahi bir işlemdir. Hayatın ilerleyen yıllarında sünnet olmak çok riskli olduğundan, günümüzde bazı anne ve babalar doğumdan hemen sonra çocuklarını sünnet ettirmeyi tercih etmektedirler.Sünnetin faydalarıBilimsel çalışmalar, sünnet olmanın pek çok tıbbi faydasını ortaya koymaktadır.

• Sünnet idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Sünnet olan bir çocuğun yaşamının ilk yılında idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski 1000'de 1 iken sünnet olmayanda bu oran 100'de l'dir.
• Her ne kadar, penis kanseri hem sünnet olanlarda hem de olmayanlarda oldukça düşük olsa da sünnet olanlarda bu kansere yakalanma riski daha da azalır.
• Sünnet derisi enfeksiyonlarının oluşması önlenir.
• Daha kolay genital hijyen sağlanır.Sünnet acı verir mi?

Eğer ağrıyı dindirici ilaç olmadan sünnet yapılırsa acı verir. Acı hissini azaltan veya yok eden güvenli ve etkili ilaçlar mevcuttur. Amerika Pediatri Akademisi, sünnetlerde bu ilaçların kullanılmasınıtavsiye etmektedir. Bebeklerin hissedeceği acıyı ve stresi azaltmak için lokal anestezi yapılabilir. Ayrıca uygun kremler de yardımcı olabilir. Hangi ilacın bu konuda çocuğunuza yarar sağlayacağı konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Bu tür ilaçların kullanılmasında ortaya çıkan problemler oldukça nadirdir ve ciddiye alınacak kadar önemli değildir.Sünnetten sonra ne yapmalıyım?Sünnetten sonra penis yaralı veya sarımtırak görünebilir. Eğer penis ucunda bir bandaj varsa, her bez değiştirmede penisin enfeksiyon kapma riskine karşı bu bandaj değiştirilmelidir. Bandajın yapışmasını önlemek için doktorunuzun önereceği bir jel kullanılabilir. Bazen bandaj yerine plastik bir halka kullanılır. Penisin ucuna konan bu halka 5-8 günde düşer. Penisin sünnetten sonra tam olarak iyileşmesi yaklaşık 7 ile 10 gün kadar sürer.Sünnetten sonra doğabilecek problemler var mıdır?Sünnetten sonra problemlerin yaşanması çok nadirdir. Ancak aşağıdaki durumlarda doktorunuzu aramanız gerekir:

• Sünnetten sonra bebeğiniz 6 ile 8 saat içerisinde normal bir şekilde idrarını yapmazsa
• Eğer sürekli bir kanama varsa
• 3-5 gün sonra penisin ucunun çevresinde gittikçe kötüleşen bir kırmızılık varsa.
• Penisin başında bir tabaka ya da az miktarda sarımtırak akıntı oluşabilir.

Ancak bu bir haftadan uzun sürmemelidir. Eğer kırmızılık, şişme ya da kötü kokulu akıntı vb. herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark ederseniz hemen doktorunuza başvurun.

TUVALET EĞİTİMİNE HAZIR MI?
Çocuk gelişiminin her alanında olduğu gibi, tuvalet eğitiminin de her çocuk için geçerli bir başlangıç yaşı yoktur. Ama genellikle çocuklar, anne-babalar fark etmeden bu olgunluğa ulaşırlar.Bebeklerin önemli bir bölümü, gerekli olgunluğa 18-24 ay dolaylarında ulaşırlar ama bazılarını da 4 yaşa kadar beklemek gerekebilir. Hiç telaşlanmayın, bunların her ikisi de normaldir.Çocuğunuzun yeterli olgunluğa ulaşma sürecinin neresinde olduğunu saptamada aşağıdaki liste işinize yarayacak:
• Kakası düzenli, yumuşak ve şekillidir
• Kilotunu kendi kendine indirip kaldırabilmektedir.
• Ev halkının tuvalet/banyo hareketlerini taklit etmeye çalışmaktadır.
• Kakası geldiğini bir takım fiziksel hareketlerle belli etmektedir veya söylemektedir.
• Kaka ve çiş anlamına gelen kelimeleri kullanmaktadır.
• Basit emirleri anlamaktadır (Örnek: oyuncağı al vb.)
• Tuvalete gitmesi gerektiğini anlatan fizik-sel uyarıları anlamakta, ve v 9önceden size söylemektedir.
• Kakalı bezle kalmayısevmemekte, istememektedir.
• 3-4 saatlik kuru dönemleriolmaktadır, mesane kasları idrarını tutacak kadar olgunlaşmıştır.
• Her şeye olumsuz yaklaşmamaktadır.
• Eşyaları yerine koyma alışkanlığını edinmeye başlamıştır.
• Bağımsızlık isteğini belli etmektedir.
• Yürüyebilmekte ve oturabilmektedir.

Tüm bunları yapabiliyorsa, çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir.

TUVALET EĞİTİMİ
Tuvalet eğitimi, çocuğun kakasını ve çişini bezine yapmak yerine tuvalete ya da oturağa yapmasını sağlamak için verilen eğitimdir.Tuvalet eğitimi kısa sürede tamamlanabilecek bir eğitim değildir. 2 haftada eğitim verilebildiği gibi bu süre 6 aya kadar da uzayabilir. Gece kuru kalması 6 aydan daha uzun sürebilir.1/3 yaş arası çocuklar yürümeye ve konuşmaya başlamıştır. Meraklıdırlar, ebeveynlerden bağımsız hareket etmek isterler. Her şeyi yapmaya hakları olduğunu düşündüklerinden anneyle çatışmaya başlarlar. Anne kural koymak ister, çocuk kendi istediğini yapmayı hedefler. Çocuğunuz çişini ve kakasını kontrol edebildiği bir döneme girmiştir. Onun için kakası değerlidir, annesi istiyor diye ona vermek istemeyebilir. Kendi istediğinde bezine yapması anneye karşı bir güç gösterisidir. Tuvaletini kaçırmasının annesi üzerindeki etkisinin farkındadır. Tuvalet eğitiminde asıl iş çocuğunuzundur. Annenin rolü sadece ona yol göstermek ve destek vermektir. Çocukla işbirliği yapabilmek asıl önemli olandır.Eğer çocuğunuza tuvalet eğitimi sırasında sıkı ve katı kurallar uygularsanız, baskı yaparsanız, cezalandırırsanız, çocuğunuz eğitime hazır olmadan başlarsanız çocuğunuzda ilerde herhangi bir sıkıntı sonrasında çiş ve kakasını kaçırma davranışları görebilirsiniz.

Tuvalet yapmayı çocuğunuza anlatırken imalı sözler yerine "çiş" ve "kaka" gibi gerçek kelimeler kullanın.Çocuğunuza hiçbir kural koymazsanız, anne baba olarak rahat ve umursamaz davranırsanız, öfkesini kontrol edemeyen, kurallarauyum sağlamayan, benmerkezci, engellendiğinde tutturan ve tepinen bir çocuğunuz olabilir.Çocuklar genelde 18/24 ay dolaylarında tuvalet eğitimi almaya hazır haldedirler. Bazı çocuklarda bu süre 4 yaşa kadar uzayabilir. Çocuğunuz 4 yaşını geçtiğinde tuvalet eğitimi tamamlanmamışsa bir sorun olabileceği düşünüldüğünden uzmana başvurmak gerekebilir.Çocuk gelişiminin her alanında olduğu gibi tuvalet eğitiminin de her çocuk için kesin geçerli bir başlangıç yaşı yoktur. 4ma genellikle çocuklar, anne babalar fark etmeden bu olgunluğa ulaşırlar.Çocuğunuzun yeterli olgunluğa ulaşma sürecinin neresinde olduğunu saptamada aşağıdaki liste işinize yarayacaktır:* Kakası düzenli, yumuşak ve şekillidir* Kilotunu kendi kendine indirip kaldırabilmektedir.

* Ev halkının tuvalet/banyo hareketlerini taklit etmeye çalışmaktadır.
* Kakası geldiğini bir takım fiziksel hareketlerle belli etmektedir veya söylemektedir.
* Kaka ve çiş anlamına gelen kelimeleri kullanmaktadır.
* Basit emirleri anlamaktadır.
* Tuvalete gitmesi gerektiğini anlatan fiziksel uyarıları anlamakta ve önceden size söylemektedir.
* Kakalı bezle kalmayı sevmemekte, istememektedir.
* 3/4 saatlik kuru dönemleri olmaktadır, mesane kasları idrarını tutacak kadar olgunlaşmıştır.
* Her şeye olumsuz yaklaşmamaktadır.
* Eşyaları yerine koyma alışkanlığını edinmeye başlamıştır.
* Bağımsızlık isteğini belli etmektedir.
* Yürüyebilmekte ve oturabilmektedir.

Tüm bunları yapabiliyorsa, çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır elemektir. Eğer çocuğunuzu tuvalete oturtmak için zorlamanız gerekiyorsa çocuğunuz henüz hazır değil demektir.Oturağı çocuğunuzun alışması için onu görebileceği, oynayabileceği bir yerde tutun. Ona oturağın ne amaçla kullanıldığını anlatın. Çocuğunuza sizin veya yaşıtı bir çocuğun tuvaleti nasıl kullandığını gözlemleme fırsatı verin. Herkesin her gün düzenli olarak tuvalete gittiğini anlatın. Tuvalette oturmak için soyunuk olmak gerektiğini söyleyin. Ona kakasının nereye gittiğini göstermek için bezinin içindekileri oturağa boşaltın. Oturağını da klozete boşaltın ve korkmuyorsa sifonu çekmesine izin verin. Her çocuğun kendine göre çişini ve kakasını yaptığı belli zamanlar vardır. Siz de kendi çocuğunuzu gözlemleyerek bu zamanları tespit edebilirsiniz. Genellikle sabah uyanınca, kahvaltı sonrası, banyo öncesi, gece yatmadan önce... gibi çocuğunuzu bezsiz olarak oturağa oturtun. Bunu her gün aynı zaman dilimlerinde yapın, eğer çocuğunuz itiraz ederse onunla güç mücadelesine girmeyin, zorla oturtmayın.

Sizin oturttuğunuz zamanların dışında da oturağı kullanmasına izin verin. Bezsiz gezmesine izin verin. Bezsizken altına kaçırırsa bunu fark edecek ve rahatsız olacaktır. Bazen de sadece külot giydirin. Tuvalet eğitimi tamamlanma sürecinde iken mutlaka kazalar olacaktır. Bu durumda çocuğunuza kızmayın ve ceza vermeyin. Bir kaza olursa sakin olun, altını temizleyin ve bir dahaki sefere oturağı kullanmasını söyleyin.

* Doğru zamanı bekleyin, zamanından önce tuvalet eğitimine başlamayın
* Acele etmeyin
* Planlı hareket edin
* Kazaları hoşgörün Çocuğunuzun gündüz tuvaletini kontrol etmesi geceye oranla çok daha kolaydır.

Gündüz sık sık tuvalete gitme fırsatı vardır. Gece ise herhangi bir uyaran olmadığından kontrol daha zordur. Bu nedenle gündüz tuvalet eğitimini tamamlamış çocuğa gece eğitimini vermeye hemen başlayın. Öncelikle gündüz eğitiminin bir rutinedönmesini sağlayın. Çocuğunuzdan gece kuru kalmasını beklemek hazır değilse onda kaygı uyandırabilir. Unutmayın ki gece alt ıslatmak çocuğunuzun bilerek yaptığı bir davranış değildir.

* Gece yatmadan önce mutlaka tuvaletini yapmasını sağlayın.
* Gece yatmadan önce fazla miktarda sıvı almamasına dikkatedin.
* Gündüz saatlerinde mutlaka su içirin, su ihtiyacını gideremezse gece içmek isteyecektir.
* Çocuğunuzun tuvalete gidişini kolaylaştıracak önlemler alın. Gece lambası, otomatik yanan ışık gibi aydınlatmalar kullanın.
* Çocuğunuza neden gece bez bağladığınızı anlatın. "Gece tuvaletin kaçarsa pijamaların ıslanmasın, bir süre sonra sen de altın kuru olarak uyanacaksın" diyebiliriz.
* Son olarak çocuğunuzun bezini tamamen çıkarıp alıştırma külotlarından kullanabilirsiniz. Çarşafının altına yatak koruyucu koymak kaza olduğunda yatağa geçmemesi için iyi bir önlemdir.
* Tüm bu aşamaları yaşarken kuru kalmayı başarabileceğine inandığınızı çocuğunuza gösterin ve çocuğunuzu motive edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp