Hayri Gözlükgiller Bebeklerde Ek Gldaya Geçiş

Hayri Gözlükgiller Bebeklerde Ek Gldaya Geçiş : Bebeğiniz ilk 6 ay ihtiyacı olan her şeyi, (D VİTAMİNİ HARİÇ) anne sütünden alır. İlk 6 ay bebeğinizin sindirim sistemi henüz katı gıdayı hazmetmeye hazır değildir. Hangi yemeğin ne zaman servis edileceğine anne, yemeği yiyip yemeyeceğine ve miktarına bebeğiniz karar verir. Unutmayalım ki bebeğinizi yemeye zorlamak iyi bir fikir değildir. İleride yeme problemlerine yol açabilir. Birçok bebek ek gıdaya geçmeye hazır olduğunu belli eder. Bebeğinizin sizin yiyeceklerinize ilgi göstermesi, uzanmaya çalışması, ağzını oynatması en önemli işaretlerdendir. Ek gıdaya geçmeden bebeğinizin destekli de olsa oturması gerekir. Yatarak besleme boğulmaya sebep olabileceğinden oldukça tehlikelidir.Ne kadar besleyici olursa olsun, her meyveyi ve sebzeyi ilk aşamada bebeğinize veremezsiniz. Bebeğinizde yiyeceklere karşı gelişebilecek alerjik reaksiyonlar ve sindirim sisteminin tam gelişmemesinden kaynaklı gaz ve benzeri sorunlar yaşanabilir. Yumurta beyazı ve bal alerjik besinler olduğundan 1 yaşına kadar verilmemelidir. Baklagiller gaz problemi yaratabileceğinden 8. aydan sonra vermek daha doğrudur.Meyve püresi, sebze püresi ve yoğurt ilk aşamada verilebilecek gıdalardır. İlk sebze püresi mutlaka mevsim sebzelerinden hazırlanmalı, alerji riskine karşı 1 veya 2 çeşit sebzeden yapılmalıdır.

2 veya üç gün bekleyerek alerji kontrol edilmeli, sebze çeşitleri arttırılmalıdır. Vitamin ve mineral bakımında çok zengin olan sebzelerin pişirme sürelerine ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Meyve püreleri de 1 veya 2 çeşitten başlayıp arttırılmalıdır. Özellikle cam rende kullanılmalı, bekletmeden verilmelidir. Az tatlısebze ve meyvelerden başlamak uzun vadede daha etkili olacaktır. Hazırlanan püreler pütürlü olmalı, rondo tercih edilmemelidir. Yoğurt mutlaka evde hazırlanmalı, hazır yoğurtlar tercih edilmemelidir.Bebeğinize ilk vereceğiniz gıdalar mutlaka akışkan olmalıdır. Şimdiye kadar sadece anne sütü alan bebeğinize, kıvamlı bir muhallebi, çorba ya da püre verdiğinizde ne yapacağını bilmeyebilir. İlk defasında 1-2 kaşık akışkan olarak başladığınız gıdaları, zamanla daha koyu ve daha fazla miktarlarda verebilirsiniz. Günlük alınan katı gıda miktarı bebekten bebeğe değişebilir. Zamanla alınan gıda miktarı artacak süt miktarı azalacaktır. Sonunda tam bir öğün gıda alabilecek günler gelecektir.Bebeğinizin sindirim sistemi yeterince gelişmediğinden gıdalardaki vitamin ve mineraller tam olarak emilemez.

Anne sütünde ihtiyacı olan tüm besleyici unsurlar vardır, sindirimi kolaydır. Ek gıda verilmeye başladıktan sonrada emzirmeye mutlaka devam edilmelidir.Beslenmesine yetecek kadar anne sütü aldığına emin olun ve ek gıda için teşvik etmeye devam edin. /Aile içerisinde herhangi bir gıdaya alerjisi olan varsa beslenme programında dikkatli olun. Bebeğiniz verdiğiniz gıdaya reaksiyon gösterirse, birkaç hafta sonra tekrar az miktarda verip gözlemleyin.Bebeğinizin yediği miktar günden güne değişebilir. Yedirdiğiniz zaman aralıklarına dikkat edin. Verdiğiniz yudumları yutabilmesi için geçen zaman da önemlidir. /Ağzındakini yutması için yeterli zaman verilmezse bir sonraki kaşığı reddeder ve siz yemek istemediğini düşünebilirsiniz. Kaşığı uzattığınızda kafasını çeviriyor, ağzını açmıyor, kendini geriye doğru atmaya çalışıyorsa ve kaşıkla oynamak istiyorsa size doyduğunun sinyallerini veriyor olabilir.Ek gıdaya başlandığında 2-3 saatte bir su vermeye başlayabilirsiniz. Suyu mümkün olduğunca yemeklerden sonra vermeli ve miktarını zamanla arttırmaksınız. Bebeğinizin yaz aylarında suya daha çok ihtiyacı olacaktır.

Diş ve damak yapısına uygun gıdaları küçük yudumlar halinde bölüp önüne koyabilir, kendi kendine yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz. Bu dönemde bebeğiniz yiyeceklerin şekillerini inceler ve tatlarını anlamaya çalışır. Bu dönem ilerde sofra düzenine uyum için atılacak en güzel adımdır.Pütürlü besinleri yutabilmek için ideal olan 6. ve 7. aylardır.Isırma, çiğneme ve yutma becerisi 8 ile 10. aylar arasında gelişir. Bunları öğretmediğiniz ve damak tadı gelişmeyenbebeğin 1 yaşından sonra öğrenmeye çalışması daha zor olacaktır.Ek gıdaya geçişte gaz, ishal ve kabızlık gibi sorunlar yaşanması normaldir. Brokoli, ıspanak, fasulye, nohut gibi bazı sebze ve baklagiller gaz yapıcı özelliği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları sık sık ve fazla miktarda verilmemelidir. İçine biraz kimyon, muskat cevizi katmanız gazın giderilmesine yardımcı olacaktır. Bebeğiniz büyüdükçe sindirim sistemi olgunlaşacak ve gaz sorunu yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Liften zengin meyve ve sebzeler yedirmek, kepekli ekmek kullanmak kabızlık için iyibir önlemdir. Tabii gün içerisinde yeterli miktarda sıvı alması da önemlidir. Kayısı, erik, şeftali, armut, ıspanak, salatalık ve kabak kabızken verebileceğiniz yiyeceklerden bazılarıdır. Bebeğinizin kabızlık yaşadığı dönemlerde süt, çikolata, muz gibi gıdalar kabızlık sorununu devam ettireceğinden verilmesi uygun değildir.

6. Aydan itibaren verilebilecek besinler
Evde hazırlanmış yoğurt, meyve püresi, meyve suyu.Kahvaltı (tuzu alınmış peynir, pekmez, çeyrek yumurta sarısı)7. ve 8. aydan sonra 1 gece suda bekletilmiş zeytin kahvaltıya eklenebilir. Bir yaşına kadar BAL ve YUMURTA BEYAZI, İNEK SÜTÜ VE PASTÖRİZE SÜT verilmemelidir.8. Aydan itibaren kahvaltılarına havanda ezilmiş fındık, ceviz ekleyebilirsiniz.Sebze çorbası 7. aydan sonra, çift çekilmiş kıymayı çorbalara ekleyebilirsiniz.7. aydan itibaren mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir.Ev yapımı muhallebi ve sütlaç 7. aydan itibaren verilebilir. Balık vermeye 8. ayda başlayabilirsiniz.

Yorumlar

  • öz*** Sap** *
    6 yıl önce
    hayri bey bebeğim 5. ayı bitti geceleri çok huysuz diş çıkarıy ve bebeğimi rahatlatmak için ne yapmam gerekir. vede mama kullanıy. cevaplarsanız çok sevinirim.
    • Şifalı Bitkilerim
      6 yıl önce
      0-3 yaş bebek ve çocuklar için bişey öneremıyoruz doktor kontrolunde olması gerekir. lütfen bir doktora danışınız. çok geçmiş olsun Bilgi Hattı: 0224 234 56 78

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp