Hayri Gözlükgiller Doktora Giderken Ne Yapmalı?

Hayri Gözlükgiller Doktora Giderken Ne Yapmalı? : Doktora gitmek, her zaman için erişkinlerin de, çocukların da hoşlanmadıkları bir eylemdir. Bebeğiniz büyüdükçe, o da doktora gittiğini anlamaya başlayacak ve bunu belli edecektir. Bu aşamada, ona sempatik davranmak ve duygularını anladığınızı göstermek, bebeğinizin korkularını yenmesinde ilk adımı oluşturacaktır. Çocuğunuzu doktora götürmeden önce onunla konuşmanız ve ona doktorun yapacağı muayenenin, onun sağlığı için ne kadar önemli olduğunu, muayenede neler yapılacağını anlatmamız çok önemlidir. Çocuğunuza, muayenenin hiç can yakmayacağını söylemeyiniz. Çünkü bunu garanti edemezsiniz ve muayenede çocuğunuzun canı yanarsa tüm güvenini kaybedebilirsiniz. Daha sonraki doktora gidişler çok zorlaşır. Çocuğunuza karşı her zaman dürüst ve açık olunuz. Çocuğunuzun parka gideceği saatler gibi zamanlarda doktor randevusu almayınız.

Randevuları genelde uyku ve yemek zamanlarına uygun alınız.Yapılan doktor ziyareti çok kötü geçse de, çıkışta parka gitmek veya dondurma yemek gibi çocuğunuzun çok sevdiği bazı şeyleri yaparak bu işi zevkli kılın.Çocuğunuzun Korkusu2-6 yaş arası çocuklarda korku çok olağandır. Korkular zamanla değişecektir. Bebeklikten çocukluğa kadar, yabancılara karşı korku hep ön plandadır.2-3 yaşlarında, yüksek ses, hayvanlar korku yaratır, doktor tanınır. 3 yaşlarından itibaren maskeli kişiler ve değişik kostüm giyen kişiler, hayal kahramanlarına karşı korku, ön plana geçer.Korku, çocuklukta çok da kötü bir şey değildir. Tamamen korkusuz bir çocuk, ileriki yaşlarında da, çok zarar görebileceği ortamlarda bulunacaktır. Önemli olan ailelerin çocuklarının korkularını anlamaları ve bu konuda çocuklarına nasıl destek vermeleri gerektiğini düşünmeleridir.BilgilendirmeÇocuğunuzun yaşadığı korku size çok mantıklı gelmeyebilir. Ancak bunun çocuğunuz için bir gerçek olduğunu unutmayınız.

Çocuğunuza, bir korkusunun olduğunu açıkça söylemelisiniz. İlgisiz bırakılan korkular, başka korkularında oluşmasına zemin hazırlar.Korkunun Üstüne GitmekÇocuklarınızı, korkuları ile yüzleşmeye zorlamayın. Örneğin karanlıktan korkan bir çocuğu karanlık bir odada oturmaya zorlarsanız bu korku kendini fobiye çevirebilir.Herkesin Korkuları VardırÇocuğunuza, herkesin korkuları olduğunu söyleyin. Erişkin insanların da, anne-babaların da korkuları olduğunu anlatın. Sîzlerin, çocuğunuzun yaşında iken yaşadığınız korkularınızı ve bunları nasıl yendiğinizi anlatınız.Sakın KandırmayınÇocuklar, kendi korkularını çok ciddiye alırlar. Bu nedenle, onları korkuları için kızdırmayın ve sempatik olmayan davranışlardan kaçının.Sebebi AnlamakÇocuklarınıza, korkularının nedenini anlama konusunda yardımcı olun.

Kısaca çocuğunuz, korkusu hakkında bir şey anlatırsa dikkatle dinleyin, saygı gösterin. Çocuğunuzu, korkmanın doğal bir şey olduğuna inanmasını sağlayın. Zamanla korkuların ortadan kalkacağını, onları aşacak çözümler bulacağını söyleyin. Onu, sorununu çözmek için destekleyin. Korkusunu yendiğinde bunu açıkça belli edin ve takdir edin.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp