zehirli ishal nedir

İshal Nedenleri

Birçok kişi, yabancı bir ülkeye ilk vardığında, kısa ishal nöbetleri geçirir. Her ne kadar bazı vakalar, basil enfeksiyonuna bağlıysa da, çoğu zaman, bu durum, kalın bağırsaktaki normal bakteri ortamının değişmesiyle ilgilidir. Tedavi gerekmekteyse (ishal şiddetliyse), basit önlemlere baş, vurulmalı, örneğin kaolen karışımı verilmelidir. Teşhisin konamadığı, patojen mikrobun bulunamadığı vakalarda, antibiyotik ya da sülfonamid uygulamak yanlıştır.

Kabızlığın tam tersi bir durum olarak tarif edebileceğimiz ishal, dışkının sulu ya da gevşek olması ve sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedilmesidir. Normalde bağırsağımız yiyeceklerdeki suyu çeker ve böylelikle dışkı katılaşır. Oysa ishal durumunda yediklerimiz ve içtiklerimiz bağırsaktan çok çabuk ya da çok hızlı bir şekilde, suyu çekilmeden geçer. Karın ağrıları, kramplar ve bulantı da görülebilir. İshal her yaştan hemen herkesin başına gelir ve yılda bir iki kez ishal olmak normal kabul edilir. Genellikle bol bol su içerek, yediklerimize dikkat ederek ve eczaneden temin ettiğimiz ilaçlarla atlatırız. Yediğimiz bozuk yiyecekler, alkol tüketimi, bakteri ve parazitler, kullandığımız ilaçlar veya laktoz intoleransı gibi pek çok farklı nedenden dolayı ishal oluruz.
Ancak uzun süren, sık sık tekrarlayan, susuzluğa / sıvı kaybına neden olan, ateş yapan veya kanlı dışkının görüldüğü ishal, ciddiye alınmalı ve mutlaka hemen bir doktora başvurulmalıdır. İshal normalde tehlike oluşturmadığı halde, bu belirtilerle birlikte meydana geldiğinde daha ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. Özellikle çocuklarda ve yeni doğan bebeklerde ishal görüldüğü takdirde hemen doktorunuzu aramaktan sakın çekinmeyin.

İSHALE NE İYİ GELİR?

İshalde en önemli etken vucudun su miktarı kaybını gidermektir. Dışkılama ile birlikte vücuttan atılan suyun geri alınması oldukça önemlidir.

İshal konusunda yediğimiz besinlerin önemi büyüktür. Posalı ve lifli yiyeceklerin tüketilmesi bağırsakların çalışma sisteminin düzenlemesinde yararlı olacağı için ishali keser. Havuç, muz, soyulmuş elma, pirinç lapası veya pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran bir çok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir.

Maden suyu, gazoz, türk kahvesiyle limon karışımı gibi halk arasında da iyi bilinen ishale iyi gelen şeyler de vardır. Koyu çay, şeftali, gül yapraklarının veya kestane yapraklarının kaynatılıp içilmesi de iyi gelen yöntemlerdir.

İshal nasıl tedavi edilir?

İshalde eğer yüksek ateş yoksa, birkaç gün ishal diyeti yapmak gerekir. Yani yağlı yiyecekler yemeyerek, kaybettiğiniz suyu ve tuzu yerine koyarak diyet yapmalısınız. Bu durumda, eğer altta yatan ciddi enfeksöz bir ishal söz konusu değilse, ishal kendiliğinden iyileşecektir.

İshal uzun süre devam ettiğinde veya ateş 37,5’un üzerine çıktığında, iltihabi bir ishal olduğu düşünülmeli ve doktora başvurulmalı. İshale neden olan bir mikropsa, doktor antibiyotik tedavisi verir. İshal bir parazitten dolayı ise, ki parazitler daha çok kronik ishal yapabilir, bu durumda parazite yönelik ilaçlar, antibiyotikler verir.

İshal nedir?

İshal, dışkılama sayısında artışla beraber, dışkının şekilsiz, sulu bir hal alması olarak tarif edilir. İshalde barsak hareketleri artar, normal süreden daha sık aralıklarla dışkılama olur. İshalin en sık nedeni ağız yoluyla alınan mikroplardır, ancak başta antibiyotikler olmak üzere çeşitli ilaçlar, çeşitli mide-barsak hastalıkları, stres gibi duygusal durumlar da ishale sebep olabilir. Mikrobik ishallerde çeşitli virüsler, bakteriler veya parazitler etken olabilir. Bu mikroplar sıklıkla, kirli suların içilmesi veya bu sularla bulaşık, iyi temizlenmemiş gıdaların tüketilmesi ile veya bozuk gıdalarla vücuda girerler ve dışkı ile dışarı atılırlar. Bu dışkıların bulaştığı tüm maddeler (bazen oyuncaklar bile) ishalin bulaşmasında etken olabilirler, bazen salgınlar yaparlar. En önemli korunma yöntemi, ellerin sık sık yıkanması, yiyeceklerin, içme sularının ve ortamın temizliğine dikkat edilmesidir.

Çocuklarda İshal Tedavisi

Nedenleri farklı olsa da ani başlangıçlı ishallerde tedavi yaklaşımları aynıdır. Kesinlikle ishal olan bebeğe doktor onayı olmadan antibiyotik yada diğer ilaçlar verilmemelidir. Küçük çocuklarda ishal özellikle kusma varlığında büyük su kayıplarına yol açtığından 5-7 gün içinde düzelebilecek olan barsak enfeksiyonu yeterli su verilmediği takdirde öldürücü olabilmektedir. İshali başlayınca emzirilmesi ve beslenmesi kesilen, sıvı verilmeyen çocuklar günde 8 veya daha fazla sulu ishal yapan çocuklar, günde ikiden fazla kusması olan çocuklar ve 12 aydan küçük bebekler susuzluk açısından risk altında olan çocuklardır. Susuzluğu önlemek için bir sıvı verin. İshalli bebekte hem sıvı ihtiyacının hem de kalori alımının sağlanması önemlidir. Yağsız çorba, pirinç suyu ile ve seyreltilmiş sütle hazırlanmış muhallebi, ayran, elma suyu gibi sıvılar susuzluğu önlemek ve kalori ihtiyacını karşılamak için verilebilir. Altı aylıktan küçük ve henüz ek gıda başlanmamış bebeklerde emzirme sıklaştırılır. Bebek aldığı takdirde aralıklı kaynatılmış ılık su verilebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp