Yüz Lekeleri Tedavisi

Yüz Lekeleri Tedavisi :

Güneş lekeleri (melazma) türü lekeler yüzde görülen kahverenkli oluşumlardır. Genellikle 20‘li yaşlardan sonra ortaya çıkarlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Yüz bölgesinde sıklıkla iki taraflı ve simetriktir. Güneş lekesi olarak yüzeysel, derin ve karışık tip olarak ikiye ayrılır. Yüzeysel güneş lekeleri tedaviye daha iyi yanıt verir. Derin yerleşimli olanlar tedavilere zor yanıt verirler. Yüzeysel ve derin leke bir arada olan yani karışık tipte olan melazma en yaygın melazma türüdür. Güneşlenme, hamilelik, hormon tedavileri ve doğum kontrol hapları güneş lekesini tetikler.

Güneş lekesi oldukça yaygın bir problemdir. Genç kadınlarda görülme oranı yüksektir. Koyu tenli kişilerde daha sık ortaya çıkar. Lekenin oluşma mekanizması bu bölgelerde renk yapan hücrelerin lekesiz bölgedekilere göre daha fazla renk üretmesidir. Renk hücreleri normal deridekiyle aynı sayıdadır ancak fazla çalışırlar. Bunun sonucu güneş gören lekeli alanlar hemen koyulaşırlar. Nedeni bilinmemektedir. Güneş lekesi olan kişilerde tiroit hastalıkları sıklıkla görülebilir. Ancak güneş lekesi ve tiroit hastalıkları arasında kesin bağlantı kurulamamıştır. Kesin olarak güneş lekesi olanlarda çocukluk veya ergenlik veya gençlik dönemlerinde bir şekilde yoğun şekilde güneşe maruz kalma öyküsü mevcuttur. Güneşli bölgede çocukluk çağında sokakta oynayan kişiler farkına varmadan ciltlerine güneş hasarı alırlar. Uzun yıllar, tüm yaz yazlık ortamda güneşli ortamda yazı geçirmek yine lekelerin sebebi olabilir. Yani ilk çocukluk ve gençlik çağında yüzünüzün yoğun güneş alması deride hasar yaparak lekelenmeye sebep verir. Niye her aşırı güneş görende olmuyor. Bunun sebebi bilinmiyor.

Yüzdeki güneş lekeleri genellikle üst dudak yanaklar ve alın gibi güneşe açık bölgelerde gözlenir. Nadiren çene ve ön kollarda oluşabilir. Deriden koyu renkli düzensiz sınırlı deriden kabarık olmayan lekeler şeklinde kendini gösterir. Derin tip güneş lekesi mavi-gri, karışık tip güneş lekesi kahve-gri refle verebilir. Güneş lekesi genellikle yaz aylarında ve solaryum sonrasında koyulaşma eğilimi gösterir

Wood‘s lamb (ultraviyole lamba) güneş lekesinin derinliğini tespit edebilir. Wood‘s lambası ile leke belirginleşiyor ise yüzeysel, değişiklik olmuyorsa derindir. Güneş lekesi yani melazmalı hastaların sürekli geniş spektrumlu güneşten koruyucu kullanmaları ve solaryum benzeri yapay ışık kaynaklarından uzak durmaları gerekir. Hormon ilaçları ve doğum kontrol hapları çok gerekmedikçe kullanılmamalıdır.

Yüzdeki güneş lekeleri nasıl geçer ?

Güneş Lekesi Tedavisi:

Tedaviden önce Wood lambası ile lekenin derinliği tespit edilmelidir. Güneş lekesi tedavisinde sürülerek kullanılan leke kremleri, ağızdan alınan antioksidan haplar, lazer tedavileri ve kimyasal peelingler tek başına veya birlikte kullanılabilirler. Güneş lekeleri şikayeti olanların düzenli olarak yaz kış, gün içinde 4 saatte bir en az 30 faktörlü güneşten koruyucu ürünler kullanmaları gerekir. Ayrıca güneşten koruyucu kullanırken bile çok fazla direk güneşe maruz kalınmamalı, gölgede durmaya özen göstermeli ve şapka, gözlük takılmalıdır. Lekesi olanalar turuncu pigment içeren kapatıcılar kullanabilirler. Kapatıcı baz üzerine ten renklerine uyumlu fondoten veya pudra kullanabilirler. Bu kapatıcıların içinde güneşten koruyucu olması gerekir. Böylece hem lekeler kapatılır hem tedaviye destek olunmuş olur. Lekesi olanların yüz bölgesini kesinlikle güneşten korumaları gerekir.

Güneş lekesi yani melazma tedavisinde dikkatli olunmalıdır. Leke tedavisi yapılırken çok agresif tedavilerden kaçınmak gerekir lekeyi tetikleyebilir. Agresif kelimesini açmak gerekirse cildi çok tahriş eden, çok kızartan ve aşırı kabuk yapan her yöntem (lazer, peeling), özellikle koyu tenli kişilerde lekelerin artmasına sebep olabilir. Hayalinizde lekeli alanların kat kat soyulması sonrası alttan temiz, lekesiz bir deri geleceği olabilir. Oysa derinin aşırı tahriş olması ve soyulması hücrelere zarar verdiği için, bir süre sonra renk hücrelerini tetikleyerek lekenin çoğalmasına sebep olabilir. Bu nedenle deneyimi olmayan kişilere riskli yöntemleri asla yaptırmayın.

Güneş lekesine çözümler

- Lazer tedavileri

- Leke açıcı kremler

- Kimyasal peeling

- Mezoterapi

- PRP

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp