YILANCIK HASTALIĞININ TANISI

YILANCIK HASTALIĞININ TANISI :

YILANCIK HASTALIĞININ TANISI

Yılancık tanısı deri lezyonlannın görülmesi ile konur. Tanı açısından önem taşıyan belirtiler şunlardır:

• Leke kırmızı renkli, sıcak, şişkin ve kabanktır; çevresindeki sağlam deriden kesin sınırlarla aynlır.

• Leke her zaman eski bir lezyonun yerinde ortaya çıkar.

• Genel hastalık belirtileri deri lezyo-nunun görülmesinden önce ortaya çıkar ve-hastalık boyunca sürer.

BEKLENEN GİDİŞÎ (PROGNOZ)

Eskiden yılancığa bağlı ölüm oranı yaklaşık olarak yüzde 10 dolayındaydı. Antibiyotiklerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte hastalığın gidişinde belirgin bir düzelme görülmüştür. Aynca kanser, şeker ya da herhangi bir enfeksiyon hastalığı sonucunda genel durumu bozumuş hastalara ya da yenido-ğanlara yılancık tedavisi için antibiyotik verildiğinde sepsis (mikrobun kana karışması sonucunda şok durumunun gelişmesi) ya da başka büyük kompli-kasyonlann ortaya çıkmadığı gözlenmiştir.

Yılancık yumuşak dokulu bölgeleri tuttuğunda biçim bozukluklarına yol açabilen geniş ve uzun süreli bir şişlik oluşturur. Hastalığın eski bir deri lezyo-nunun olduğu yerde çıkması ender değildir. Yılancık bağışıklık yaratmayan bir enfeksiyon hastalığıdır.

TEDAVİ

Penisilin yılancık tedavisinde kullanılan en etkili antibiyotiktir. Hastalığa tanı konar konmaz hemen yüksek dozda penisiline başlanmalıdır. Böylece hem hastalığın daha da ağırlaşması, hem de mikrobun böbrek, kalp gibi organlara yayılması önlenmiş olur. Penisilin tedavisi en az 10 gün sürdürülmelidir. Penisiline karşı alerjisi olanlara başta eritro-misin olmak üzere öteki antibiyotikler ya da sulfamitler verilebilir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp