yetişkinlerde dikkat eksikliği bitkisel tedavi

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu : Kalıcı ve sürekli dikkatsizlik, aşırı hareketlilik ve ataklıkla karakterize bir bozukluktur. Genelde ilkokul döneminde çocuğun okula uyumunun aksamasıyla tanınır.Okul çağındaki çocuklarda sıklığı %3-5 arasındadır. Erkeklerde kızlara oranla 4-9 kat fazla rastlanır. Bu bozukluğa böyle bir rahatsızlığı olan kişilerin birinci dereceden akrabalarında daha sık rastlanmaktadır. Oluşumunda birçok etkenin rol oynadığı düşünülmektedir.
 
Belirtiler: Bu çocuklar aşırı hareketlidir. Özellikle bu durum okul döneminde grup içinde başkalarım rahatsız edici düzeylere varır. Hareketleri amaca yönelik değildir. Durmak yorulmak bilmeden birbiri arkasma gelen uyarıları takip ederler. İnce motor hareketlerdeki koordinasyon bozukluğu ve beceri yetersizliği belirgindir. Örneğin düğmelerini ilikleyemez, topu tutamazlar. Dikkat süreleri kısa, yoğunlaşma yetileri düşüktür. Bu yüzden zekâları normal olmasına karşm öğrenme güçlüğü ve okul başarısızlığı görülür. İnsanlarla kısa sürede ilişki kurar ancak, arkadaşlıkları sürdürmede zorlanırlar. Örneğin arkadaşına tükürme, saçım çekme, dürtme gibi rahatsız edici davranışlarda bulunurlar. Ataktırlar, çabuk uyarılırlar ve tehlikeyi kavrayamazlar. 
 
Kazaya uğramamaları için sıkı bir denetim gerekir. Çabuk heyecanlanıp, coşkulu duruma girebilirler. Küçük nedenlerle ağlamalar, tutturmalar, aşırı neşe belirtileri gösterebilirler. Engellemeye dayanma güçleri zayıftır. Belirtilere yönelik bir tedavi uygulanır. Aşırı hareketlilikleri ve dikkat kusurları üzerinde olumlu sonuç alınması tedavinin temel amacıdır. Ailenin tüm bireylerinin tedaviye katılımı önemlidir. Aileye bu konuda danışmanlık yapılmalıdır. İlaç tedavisinde de merkezi sinir sistemini uyarıcı ilaçlar (metilfenidat gibi) kullanılır.

Dikkat eksikliği nedir?

Hastalık düzeyinde olmayan, belli ölçüde dikkatsizlikler çocuklarda görülebilir bir şeydir. Ama hastalık seviyesinde dikkat problemleri de vardır. Bunlar dikkat yetersizliği ve hiperaktivite sendromu olarak görülür. Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin “Çocuklarda dikkatsizliğin hastalık boyutunda olmayanı bile yaşamsal ve akademik problemlere neden olabilir” diyor.

Neden olur?

“Dikkat beş duyuya ihtiyaç gösterir” diyor Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin. Dikkatin toparlanabilmesi için görme, işitme, dokunma, koklama ve tatma duyularının tümünün çalışır vaziyette olmaları; ve uyku, beslenme gibi gereksinimlerden de iyi veriler alıyor olmamız gerekiyor.

Bir de insanın yönlendiği ödül mekanizmalarının varlığından bahseden Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, insanın, ihtiyacına yöneleceğini belirtiyor. Dolayısıyla dikkatin toplanması için insanın ihtiyaç olarak belirlediği içsel motivasyonların da devrede olması gereklidir.

Çocuklarda dikkat eksikliği kendini nasıl gösterir?

Çocuk komut almakta zorlanır. Kendisinden bir şey yapması istendiğinde bunu yapmakta güçlük çeker. Okul öncesi dönemde çocukla ilgili annenin “Ben durumla baş edemiyorum” şeklinde bir düşüncesi varsa, dikkat yetersizliği ihtimali söz konusu olabilir.

Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, bu konuda dikkat edilmesi gereken birkaç nokta olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Örneğin üç yaşındaki çocuğun dikkati saniyelerle sınırlıdır. Çocuk bir objeyle çok kısa süre oynuyor diye dikkat yetersizliği teşhisi koymamak lazım. Yine üç yaş çocuğu yaşıtlarıyla oynamayı bilemez. Bu nedenle arkadaşlarıyla iletişim kuramıyor diye yine teşhis koymak yanlış olacaktır.”

Arkadaş yaşantısını olumsuz etkiler
Dikkat yetersizliği olan çocuklarda mimikleri algılayamama ve yorumlayamama sorunu vardır. Karşısındaki arkadaşı kaşını çattığında veya suratını ekşittiğinde anlamaz; ve yaptığını yapmaya devam eder. Bu konuda sıkıntı çekebilirler.

Bir grupta ise dürtüsellik vardır. Beyinde hareketin planlandığı bir motor alan vardır ve burada hareket kontrollüdür. “Eğer bu plan alanı bozuk ise hareket yaydan fırlamış ok gibidir ve karşısındaki kişiyi rahatsız eder” diyor Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin.

Bir grup ise kendisinin dikkati dağıldığı için ilgi adına arkadaşlarına sataşmaya başlar. Bu yüzden de sosyal sorunlar yaşayabilirler.

Hangi çocuklarda daha sık görülür?
Çocuğun ondan toplumsal kurallara uyması ve birtakım öğrenmeyle alakalı faaliyetleri yapması beklendiği andan itibaren ortaya çıktığı anlaşılır.
Dikkat yetersizliği ve hiperaktivite olarak adlandırılan sendromun daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü belirten Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin bu oranın üçte bire ulaştığını belirtiyor. “Bunun nedenleri erkeklerdeki testesteron fazlalığı da olabilir, anneye bağlanma mekanizmalarının yetersizliği de olabilir. Ama en büyük faktör genetiktir” diyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp