Dikkat Eksikliği Ve Odaklanma Sorunu

Dikkat Eksikliği Ve Odaklanma Sorunu :

Odaklanma Hakkında Önemli Bilgiler

Odaklanma; bir kişinin, herhangi bir durum veya olay üzerinde yoğunlaşabilme eğilimidir. Odak kelimesinden türeyen bu kavram, tamamen dikkat üzerine kuruludur. Odaklanma eyleminde 3 ana unsur vardır. Bunlardan birincisi odaklanan kişi ya da cisimdir. Kişiler, genelde yaptıkları eylemlerden dolayı odaklanılan şahıs olarak göze çarparlar. Bazen odaklanılan unsur, bir eşya veya araç da olabilir. İkinci unsur ise odaklanan kişidir. Az önce bahsettiğimiz kişiye veya cisme odaklanan şahıs, bu unsurun başrolündeki kişidir. Son unsur ise odak sebebidir. Genelde bizi ilgilendiren durum veya olaylardan ötürü bazı şeylere odaklanma ihtiyacı duyarız. Bazen bizi ilgilendiren bir konuşma, bazen hoşumuza giden bir eylem; odaklanma ihtiyacımızın temel sebebi olabilmektedir. Bazı insanlar, odaklanma esnasında çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Özellikle dikkat eksikliğinden meydana gelen bu durum, başka sorunları da beraberinde getirmesi sebebiyle büyük önem arz eder.
İnsan, bazı şeylere odaklanamadığı zaman kendini kötü hisseder ve bu durumda özgüven kaybı yaşar. Hâlbuki odaklanma sorunu, her zaman kalıcı ya da tekerrür edici olmayabilir. Kısa sürekli odaklanma sorunları ile uzun vadeli odaklanma sorunu birbirine karıştırılmamalıdır. Aksi takdirde boş yere kuruntu yapabilir ve psikolojimizi yorabiliriz. Kısa süreli odaklanma sorunları, daha çok dikkatsizlik ve telaş anlarında ortaya çıkar. Aynı zamanda aşırı stres anlarında da bu durumu yaşamak olasıdır. Uzun süreli odaklanma sorunlarının temel sebebi; fiziksel ve ruhsal sorunların aynı anda ortaya çıkmasıdır. Kişi, yeteri kadar dinlenmiyorsa ve iyi beslenmiyorsa bu eksiklikler, psikolojik etkilerle birleştiği zaman kişiye odaklanamama olarak dönebilir. Her şeyden önemlisi kişinin, bu durumlarda kendi kendini tedavi etme yetisi olduğudur. Her insan belli bir çıtaya ulaşmayan psikolojik sorunlarını kendi çözebilir. Elbette insanın tek başına başa çıkamayacağı sorunlar da olacaktır. Bu tür anlarda ise eğitimli kişilerden yardım istemek gerekir. Bazen tıbbi desteğe bile ihtiyaç duyabiliriz. Bu sebeple önemli durumlarda psikoloğa ya da yetkili bir birime müracaat etmeliyiz.

Odaklanma Sorunlarının Ortadan Kaldırılması

İnsanlar, yaşamları boyunca bir takım sorunlarla ya da olumsuzluklarla mücadele edebilirler. Her insanın psikoloji durumu farklı şekilde seyretmektedir ve yaşanan sorunlar aşağı yukarı aynıdır. Bu sebeple bu tür bilgi verici yazıların yazılması, benzer sorunları yaşayan insanların sorunlarına ışık tutmak açısından çok önemlidir. İnsan vücudu, çok özellikli bir yapıya sahiptir ve müthiş bir işleyişe sahiptir. Tüm organlarımız arasında bir denge söz konusudur ve bu denge, yaşamsal faaliyetlerimiz açısından bir hayli önemlidir. Zaman zaman vücudumuzda dengesizlikler meydana gelebilir. Bu dengesizlikler, beraberinde bir takım sorunları da getirir ve bir tür çöküş dönemi yaşarız. Çöküş döneminde kişiler, farklı psikolojik rahatsızlıklara maruz kalabilir. Bu rahatsızlıklar, derecesine göre farklı tekniklerle tedavi edilebilir. İnsan, kendini iyi tanımalı ve kendiyle ilgili olumsuzlukları az çok bilmelidir. Herhangi bir değişim yaşandığında bu değişimden haberdar olan insan, toparlama sürecini daha iyi şekilde geçirebilir.
İnsanların en sık yaşadığı sorunlardan biri de odaklanamamadır. Odaklanamama, bir cisme ya da kişiye dikkatle bakamama, onu dikkatle dinleyememe, gereken ilgiyi gösterememe gibi durumlarda da görülebilir. Odaklanamama sonucunda kişi, kendine olan inancını kaybeder ve bu durum yaşamın geneline yansır. Bu yüzden odaklanamama sorunu olan kişilerin, durumun seviyesine göre uzmanlardan yardım alması şarttır. Odaklanamama sorunu, yaşamın genelini etkileyebilecek özelliktedir. Çünkü sizi ilgilendiren faaliyetlere tam olarak odaklanamamanız, yaşamdan geri kalmanıza ve bu şekilde hayattan zevk alamamanıza sebep olabilir. Odaklanamama, ileri düzeye eriştiği zaman daha büyük sorunlara neden olabilir. Bu sorunların başında da unutkanlık gelir. Kişi, çevresinde olup bitene odaklanamadığı için ayrıntılara da inemez. Bu yüzden çevresinde olup bitenleri ya da şahısları, çabuk unutmaya başlar. Bu tür durumlarla karşılaşmamak açısından kişinin kendini tanıması ve bu tür sorunları yaşadığında erken tanıya varması çok önemlidir.

Odaklanma Sorunu Ne Şekilde Gerçekleşir

Odaklanma; bir insanın herhangi bir konu ya da olay üzerinde yoğunlaşması olarak ifade edilebilir. Bir insanın, her konu veya olaya aynı derecede tepki vermesi normal olmayacağı gibi, her insanın odaklanma gücünün aynı olması da normal değildir. Odaklanma, fiziksel ve ruhsal eylemlerin bir bütünü olarak görülebilir. Bazı insanlar, odaklanma sorunu yaşarlar ve bu durum genelde çevresel ya da ruhsal faktörlerden ötürü meydana gelir. Odaklanamama olarak ifade edebileceğimiz bu durum zaman geçtikçe hastalığa kadar dönüşebilir. Odaklanamama, ilk etapta basit bir rahatsızlık olarak görülebilir. Zaman geçtikçe derecesi ve süre sınırlaması artar. İlk başlarda basit olaylar ve durumlar karşısında odaklanamamamız, zamanla her olaya ve duruma yansır. Bu şekilde kişi, psikolojik sorunlar bile yaşayabilir. Özellikle özgüven eksikliği ve takıntı durumları ortaya çıkar.
Odaklanamama, sadece psikolojik etkiler sonucu meydana gelmeyebilir. Bunun yanı sıra fiziksel koşullar da bu durumun habercisi olabilir. Özellikle beslenme konusunda sorun yaşayan insanlarda sıkça görülen bir rahatsızlık olduğunu vurgulayabiliriz. Vitamin eksikliğinden oluşan odaklanamama sorunu ile psikolojik etkilerden oluşan odaklanamama arasında bir takım farklar da mevcuttur. Vitamin eksikliğinden ya da bir takım fiziksel yetersizliklerden oluşan odaklanamama sorunu, daha çok kişiden habersiz olarak gerçekleşir. Kişi, bu durumun farkında olmayabilir. Daha çok çevreden gelen tepkiler sonucu olayın farkına varılır. Psikolojik etki ile meydana gelen odaklanamama sorununda ise kişi, bazı şeylere odaklanamadığının farkındadır. Bu durum için çözüm üretmeye bile çalışabilir. Sonuç olarak odaklanamama ciddi bir sorundur ve ilerde daha büyük rahatsızlıklara yol açabilir. Bu sebeple bu tür durumlarda iyi bir doktora danışmak, yapılacak en doğru işlemdir. Kişi, kendi çabası ile bu sorunu aşamıyorsa, mutlaka uzmanlardan yardım almalıdır.

Yorumlar

  • SEZ** NUR*******
    7 yıl önce
    Merhaba, 3 yıl önce lasik operasyonu geçirdim. hipermetrop ve astigmat mevcuttu, 6-7 derecelerden 1,5 derece civarlarına düşütü ama son zamanlarda odaklanma sununu daha da fazla yaşamaya başladım. İşim gereği günümün 10 saati bilgisayar karşısında geçmekte. 1 derece gözlük kullanıyum zlandığım durumlarda, bir süre sonra o da fayda etmemeye başladı. Yardımcı olabilir misiniz? Saygılarımla...
    • Şifalı Bitkilerim
      7 yıl önce
      Sağlıklı görme terimi , hem görme performansını (her iki gözde % 100) hem görme konforunu aynı zamanda da gözlerin zararlı Uv ışınlarından korunmasını kapsar.Beslenme alışkanlıklarımız , genclerimiz ve hatta yaşam tarzimız bile görme kalitesini etkileyen faktörlerdendir.Tedavi ile izlediğimiz yol için linke tıklayabilirsiniz. Bilgi Hattı : 0224 2-3-4-5-6-7-8

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp