Yanık

Yanık:

Yanık 1 den 4 e kadar olan 4 kademede derecelendirilir. 1. derece yanıklarda deri üzerinde kızarıklık ve bununla birlikte acı hissi vardır. 2. derece yanıklarda deri de kabartılar ve su toplamaları görülür. Fazlaca acı hissi vardır. 3. derece yanıklarda doku kayıpları mevcuttur ve yanık dokular kasları da kapsayabilmektedir. Alt deri bu yanıktan etkilenmiştir. 3. derece yanıklar geri dönüşsüzdür. Kaynaklarda pak bahsedilmeyen 4. derece yanıkta yanık kemiğe kadar işlemiş ve dokularda kömürleşme meydana gelmiştir.

Güneş yanığı:

Güneş yanığı, 2. dereceye kadar olabilen bir yanık şeklidir. Güneş yanığı hafif kızarıklık ve deriye dokununca ortaya çıkan acı hissi şeklinde kendini hissettirebilir. Diğer yandan güneş yanığı 2. dereceden yanık mertebesine ulaştığında üst deri kabarır ve su toplar. Bu durumda ciddi acı hissi vardır ve deride deformasyonlar olabilmektedir.

Güneş yanığından kaçınmak için nelere dikkat edilmelidir?

Güneş yanığı ihmale gelmezGüneş yanığından kaçınmak için güneş altında fazlaca durmamak gerekir. Yaz geldi bronzlaşmak istiyoruz güneşleneceğiz bu durumda ne yapalım? Günden güne artan zaman aralıklarıyla güneşe çıkmanızı tavsiye ediyoruz. Yani 1. gün 20 dk 2. gün 35 dk 3. ….. Şeklinde artan zaman aralıkları ayarlamanız yararınıza olacaktır.

Diğer yandan güneş yanığından korunmanın en iyi yöntemlerinden birisi de güneş kremi kullanmaktır. Ancak burada önemli olan şey güneş yanığından korunmak için aldığınız güneş kremlerinin kaliteli olmasıdır. Piyasada deriyi yağlandırmaktan başka işe yaramayan onlarca ürün oldukça ucuza bulunabilmektedir. Bu ürünlerin sizi ve sevdiklerinizi güneş yanıklarından koruyamayacağını bilmelisiniz. Özellikle gölgenizin sizden küçük olduğu öğle saatlerinde fazlaca güneş altında durmamakta bir tür önlemdir buna da dikkat etmeniz gerekir.

Güneş yanığı oldu yanığa ne süreyim? Ne kullanayım?

• Eğer ağrı fazlaysa ağrı kesici almanızı tavsiye ediyoruz.

• Çoğu güneş yanıklarında acıyla birlikte kaşıntı hissi de oluşabilmektedir bu durumda antihistaminikler almanız çok önemlidir. Antihistaminik ilaçlar kaşıntı hissini bastırır ve kaşınmanızı engeller. Bu neden önemlidir? Çünkü kaşınmanız, güneşin kabarttığı üst deriyi kaldırmanız anlamına gelir. Güneş yanığından dolayı kabaran üst derinin kalkmasının iki sakıncası vardır.

1. Derideki izler kalıcı olur.

2. Derinin mikrop kapma riski vardır.

• Doktorunuza danışarak çeşitli pomatlar ve solüsyonları önceden edinebilirsiniz bir yanık durumunda bunları kullanırsınız.

Not: Lütfen! Güneş yanığı durumlarında cildinize diş macunu, yoğurt, salça vb maddeler sürmeyiniz. Bu maddelerin bir yararı olmadığı gibi derinizde iltihap riskinizi de artırmış oluyorsunuz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp