Güneş Yanığı Nasıl Geçer

Güneş Yanığı Nasıl Geçer 

Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya çıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su içmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk sı ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları olan kişiler bu sorun geçene kadar alkol almamalıdırlar. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.

Nemlendirmek: Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Bu yüzden güneş yanıklarında mümkün olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır.

Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir.

Kalamin losyonu: Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir.

Hidrokortizon merhem: Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.

Acı dindirici ilaçlar: Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Fakat bu tür ilaçlar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.

Güneş yanıkları için yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.

Güneş Yanığı Nedir

Güneş yanığı, derinin güneş ışığına kısa sürede ve aşırı miktarda maruz kalması sonucunda meydana gelen bir rahatsızlık. Dalga boyu 300 nanometre civarında olan ultraviyole ışınları buna sebeb olur. Işığa maruz kalan deri önce en dış tabakasını kalınlaştırarak ışığın tesirinden kendini korumaya çalışır. Hemen ardından deriye rengini veren bir pigment olan Melanin yapımını arttırır. Derinin rengi bu pigmentin artmasından dolayı koyulaşır. Işığa maruz kalma daha da uzarsa 1-24 saat içinde rahatsızlık belirtileri kendini göstermeye başlar. Belirtiler hafif bir kırmızılıktan derinin balonlaşmasına kadar değişir.

Yazın ilk defa güneşlenmeye çıkanlar 30 dakikadan fazla kalmamalıdır. Sabah saat 10.00'dan önce, akşamüstü saat dörtten sonra güneş ışınlarının en az zararlı oldukları zamanlardır. Bulutlar güneşin ultraviyole ışınlarının büyük kısmını zaptederlerse de, bir kısmını bıraktıklarından gölgede de yanma olmaktadır. Atmosferin üst kısmında bulunan ozon tabakası, güneşin öldürücü şualarının büyük bir bölümünü tutmaktadır. Güneş yağları ve kremleri mutlak koruyucu olarak bilinmemelidir. Bunların içinde % 5 amino benzoik asit ihtiva edenleri en faydalı olanlardır. ()

Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk komprestir. Ağrı giderici pomatlara rağbet etmemelidir. Şiddetli yanıklarda steroit ihtiva eden haplar doktor tavsiyesine göre kullanılabilir.

Deride kabarıklık, aşırı kızarıklık, su toplama, baş ağrısı, titreme ve kusma gibi şikayetleriniz varsa güneş yanığı tedavisi için hekime başvurmalısınız. Bu şikayetler durumunuzun ciddi olduğunu ve uzman müdahale gerektirdiğini gösterir.

Güneş Yanığı İçin Bitkisel Tedavisi

1 adet yumurtanın akı
1 yemek kaşığı toz şeker
Bir kase içinde yumurta akı köpürtülerek iyice çırpılır ve içine şeker de eklenerek yanık üzerine sürülür. Üzeri kapatılmadan beklenir. Yanıklar iyileşene kadar hergün tekrarlanır.

1 adet elma
Elma rendelenerek suyu çıkarılır. Yanık yere buz ile kompres yapıldıktan sonra elma suyu sürülür.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp