güneş yanığı kremi eczane

Gunes Yanıkları : Şikâyet

Bir süre güneşin altında kaldıktan sonra cildiniz kızardı, hafifçe şişti, çok acıyor ve muhtemelen kabarcıklar oluştu. Güneş yoğun ve ciddiyse, ürperme, ateş, mide bulantısı ve kusma da görülür.

Güneş Çarpması Hakkında Önemli Bilgiler

Güneş yanığı genellikle aşırı ultraviyole (UV) ışınlara maruz kalmaktan kaynaklanır. UV ışınlar ince bulutlar tarafından süzülmez; bu nedenle bulutlu günlerde bile güneş yakabilir. Kum, kar ve su güneş ışınlarını yansıtır; bu ise kumsalda veya kış ya da yaz sporları esnasında güneşin daha çabuk yakmasına yol açar. Ciltlerindeki melanin miktarı az olanlar - açık renkli ve mavi gözlü olanlar ve kumral ya da kızıl saçlılar - güneş yanığı riski en yüksek kişilerdir. Sulfa içeren ilaçlar, tetrasiklinler, amok şişilin, ağızdan alınan kontraseptifler ve bazı diüretikler gibi belirli ilaçlar da güneşe karşı hassasiyeti artırır.

Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?

Cildiniz iyileşirken aşağıdaki kendi kendine tedavi yöntemleriyle kendinizi rahatlatın. Güneş yanığı ağrısı güneşe maruz kalmayı izleyen 6 - 48 saatte en kötü durumdadır.

• Sıcaklığı ve ağrıvı azaltmak için havluyu veya gazlı bezi soğuk suya batırıp yanık bölgelere kompres yapın.

• Yulaf unu (eczanelerde satılır) karıştırılmış suyun içine girin veya kabartma tozu (yarım fincan toza bir leğen su) banyosu yapın,

• Doktor aksini tavsiye etmedikçe, benzokain içeren ürünler kullanmayın. Bunlar cildi geçici olarak uvuştıırabilir, ama tahriş de edebilir ve bir alerjik reaksiyon oluşturarak gerçek iyileşmeyi geciktirebilir.

• Aspirin, asetaminofen veya ibuprofen (s. 27) gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanın.

• Serin ve sessiz bir odada istirahat edin.

• Kaybedilen suyu geri kazanmak için bol bol su için.

Önleme

• Güneş yanığını önlemek, güneş yanığını tedavi etmekten daha kolavdır. Şiddetli ağrı ve rahatsızlığın yanı sıra güneş yanığı cildinizi vaktinden önce yaşlandırır ve deri kanseri riskini artırır. 11:00 - 15:00 arası güneşe çıkmayın. Bu süre içinde dışarıda olmanız gerekiyorsa, şapka, koruyucu giysi givin ve koruvucu faktörü 15’in üzerinde olan bir güneş kremi (bronzlaşmak için olanlardan değil) kullanın. Güneşte uzun süre kaldıktan, yüzdükten ya da aşırı terledikten sonra bu kremi tekrar sürün.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp