güneş yanığı tedavisi süt

Güneş Yanığı

Evde İlk Yardımİşte yanığın nasıl yatıştırılacağı:
 
Evdeki ilaçlar
 
Stvtlandtrma. Deriyi sulandırmak için bol su için.Islatmalar. Ilık banyoda ıslanın. 1 bardak (230 mİ) elma suyu sirkesi, 1 bardak (230 mİ) siyah veya yeşil çay veya 7 damla nane veya lavanta esans yağı ilave edin. Veya 1/2 bardak (115 mİ) kabartma tozu ve küçük bir avuç dolusu deniz tuzu ilave edin.Yoğurt. Yoğurt ve salatalığı karıştırın ve cilde uygulayın. 20-30 dakika bırakın ve sonra yıkayıp uzaklaştırın.Süt kompresi. Temiz bir bezi soğuk süt ile ıslatın. Fazla sıvıyı sıkıp uzaklaştırın ve yanık alana uygulayın.
 
Bitkisel ilaçlar
 
Aloe özsuyu (sarısabır). Aloe vera özsuyuna birkaç damla lavanta esansı yağı ilave edin ve deri üzerine yayın.Nane. Kendinizi içten serinletmek için nane çayı için.Papatya tapası. Yanık gözler için lapa olarak nemli, soğutulmuş, papatya çayı torbaları uygulayın.Kantaron. Kantarondan hazırlanmış bir yağ veya merhem uygulayın.
 
Dikkat: Cildinizi daha fazla güneşe maruz bırakmayın, çünkü kantaron ışığa duyarlılığı arttırabilir.Homeopcıtik ilaçlar. Duruma bağlı olarak, uygun ilaçlardan birini dil altında eriterek, günde 4 defa, 4 kapsül şeklinde kullanın.Kuduzböceği ilacı (Cantharis) yanıklar için soğuk kompres ile serbest bırakılırlar (blisterleri açmayın); hafif güneş yanıkları için de yardımcıdır.Isırgan (Urtica urens) küçük yanıklar içindir.

Güneş Yanıkları Nasıl Geçer

Yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş engelleyiciler güneş yanıklarına karşı koruma sağlamak için önemlidir. Güneş yanıklarına maruz kalıp bunları tedavi etmektense önlem almak çok daha önemlidir. Çünkü güneş yanıkları ciltte oldukça rahatsız edici olduğu gibi aynı zamanda cilt kanserleri için de bir tehlike oluşturur.

Eğer güneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir.

Güneş yanıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanır?

Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya çıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su içmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk sı ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları olan kişiler bu sorun geçene kadar alkol almamalıdırlar. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.

Nemlendirmek: Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Bu yüzden güneş yanıklarında mümkün olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır.

Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir.

Kalamin losyonu: Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir.

Hidrokortizon merhem: Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.

Acı dindirici ilaçlar: Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Fakat bu tür ilaçlar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.

Güneş yanıkları için yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.

Güneş Yanığına Neler İyi Gelir?

Güneş yanığının şiddetini dindirmek ve sorunun bir an evvel geçmesini sağlamak için serin bir duş almak, buzdolabında muhafaza edilmiş nemlendirici kremler kullanmak, yanığın ciddiyetine göre kortizonlu kremler güneş yanıklarına çok iyi gelmektedir. Güneş yanığının husule geldiği bölgeye soğuk tutmak hem ağrının hem de acının dinmesine fayda sağlar.

Bazı kişiler güneş yanığına yoğurt sürmeyi tercih ederler, ancak uzmanlar güneş yanığına yoğurt sürmenin hiçbir yararı dokunmadığının altını çiziyor ve bu yöntemi önermiyorlar. Çünkü güneş yanığına yoğurt sürmek tıbbi açıdan zararlı bir durumdur. Güneş yanığına maruz kalan kişi yukarıda ki önerilerden birini denemelidir. Geçmiş olsun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp