Varis

Varis Nedir?

Bacak toplardamarları, genişleme sonucu kanı kalbe geri götürme fonksiyonlarını kısmen yitirir. Bunun sonucunda oluşan göllenmeyle, toplardamarlar kıvrımlaşarak şişer ve ciltten kabarık bir hale gelir. İşte kabarık hale gelen bu oluşuma varis denir. Bu durumun bacak iç kısımlarındaki derin venlerde olması ise derin venöz yetmezlik (iç varis) olarak bilinir. Benzer genişlemelerin makat bölgesinde olanları hemoroit (basur), testislerde olanları varikosel olarak adlandırılır. Örümcek ağı varislerden başlayarak balon ya da yılan gibi varislere kadar değişik spektrumlarda bulunan varisler, hiç de azımsanmayacak kadar yaygın görülen bir damar hastalığıdır.

Varis Belirtileri

Bir çok sağlık sorununda olduğu gibi damar genişlemeside ilk başlarda olmasa bile ilerleyen süreçte bir çok belirtisi ve şikayetleri ortaya çıkacaktır. Önceleri kılcal olarak ortaya çıkan hastalık çok fazla şikayete sebebiyet vermez. Fakat tedavi edilmediğinde ilerleme sürecine giren venler bir çok şikayetide beraberinde getirecektir. Ağrı, Yanma, Kaşıntı ve Kramp şikayetleri bunlardan sadece bir kaçıdır. Bu dönemdede önlem almayıp, tedavi olmadığınızda ise bacaklarınızda iyileşmeyen yaralar, kanamalar başlayacaktır. Varis ülseri dediğimiz bu durum inanılmaz korkunç bir süreçtir. Tedavisi bile çok gelişmiş hastanelerde aylarca oksijen takviyesi ile gerçekleşmektedir. Sakın bu duruma gelmeyin, geç kalmayın.

Varis tedavisi

Varis toplumda çok sık görülen bir toplardamar hastalığıdır. Kılcal varis insanların %60''ında; büyük varis ise insanların %15-20''sinde görülür. Varisi olan her kişiye varis hastası demek doğru değildir. Varis ağrı, kramp, yorgunluk gibi yakınmalar oluşturur ya da görünümü kişiyi mutsuz ederse tedavi edilmelidir. Varisin yolaçtığı en önemli sorun, insanın yaşam kalitesini bozmasıdır. Ancak bazı insanlarda hiç soruna yol açmayabilir.
Lazerle varis tedavisi ve köpük tedavisinin bulunması ve kullanılmasıyla varis tedavisinde çok daha modern, ağrısız ve etkili bir tedavi dönemi başlamıştır. Günümüzde her tür varis kesin olarak tedavi edilebilir.

Varis Hastalığı
Varis, toplardamarların fonksiyonel bozuklukları sonucu ya da kan akımının önündeki bir engel nedeniyle genişleyerek kıvrımlı bir hal alması. Yüzeysel olduğu gibi derin venlerde de varis gelişebilir.

Kan, bacaklarda biri yüzeyde ve diğeri derinde bulunan iki atardamar sistemi ile dolaşım sağlar. İki sistem, kanın yalnızca yüzeysel sistemden derin sisteme geçmesini sağlayan ve aksi yöne geçmesine imkân vermeyen kapakçıkların bulunduğu anastomotik damarlar yoluyla çalışır. Varisli damarlar derin damar dolaşımını bozarak kapanmaya başlayan kapakçıklar nedeni ile veya kapakçık yetersizliği sonucu oluşurlar. Kan, rotasını değiştirir ve derin venlerden yüzeye geçerek yüzeysel venlerde değişikliklere yol açar. Sonuç olarak bacaklarda, mavi ya da mor renkli, şekilleri bozuk, eğri büğrü damarlar, yani varisler oluşur.

Varis Bitkisel Tedavi

Karakafesotu oturma banyosu: 
200g taze veya kurutulmuş ve ince kıyılmış bitki yaprağı, 5 litre soğuk suda 12 saat demlendirildikten sonra ısıtılır, süzülür ve sıcak banyo suyuna eklenir. Küvetin içindeki banyo suyu böbrek bölgesini örtmelidir. Banyo süresi 20 dakikadır. Süre sonunda kurulanılmadan bir bornoz giyilir ve sıcak yatakta bir saat süreyle ter atılarak dinlenilir.
 
Koyunotu(Agrimonia eupatoria) merhemi: 
Varislerin üstüne her gün merhem sürülür. Friksiyon yapılmaz!Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) kızdırılır. Kızgın yağın içine ika avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki(yaprak, çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başlayınca kısa bir süre karıştırılır, ocaktan indirilir ve ertesi güne kadar serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır. Tülbentte kalan posaların suyu iyice sıkıldıktan sonra hemen varislerinüstüne kompres olarak uygulanır ve 2-3 saat etkilemeye bırakılır. Sonraki günlerde varis bölgeleri düzenli olarak merhemlenir.
 
 
Aynısafa merhemi: 
Koyunotu merhemi gibi, aynısafa merhemi de varisleri kısa sürede rahatlatabilen bir özelliğe sahiptir.Bir tavada veya tencerede 250g saf domuz yağı(kaz yağı veya tereyağı) kızdırılır. Kızgın yağın içine iki avuç dolusu ince kıyılmış taze bitki(yaprak, çiçek, sap) eklenir, köpüklenme başladıktan sonra kısa bir süte karıştırılır, ocaktan indirilir ve ertesi güne kadar serin bir yerde bekletilir. Ertesi gün, yağ iyice akışkan hale gelene kadar ısıtılır, bir tülbentten geçirilerek süzülür ve kapaklı merhem kaplarına aktarılır.Tülbentte kalan posanın suyu iyice sıkıldıktan sonra hemen varislerin üstüne kompres olarak yatırılır ve 2-3 saat etkilemeye bırakılır.Sonraki günlerde, aynısafa merhemi keten bezlerinin üstüne bıçak sırtı kalınlığında sürülerek varislerin üstüne uygulanır ve sargı beziyle tespit edilir. Bu kompresler her gün tazelenir. Kompres süresi 2-5 saat olabilir.
 
Çevirenin notu: 
Süzme sırasında posalar sıkılacak olursa, bitkinin özsuyu yağın dibine çöker ve küf oluşturur. Bu tür merhemlerin buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir.
 
Ballıbaba kompresi: 
Ağrıyan varislere karşı Tanrı’nın eczanesinden bir başka ilaç da, beyaz veya sarı ballıbaba kaynama suyu ile hazırlanan baldır kompresleridir.1-2 tatlı kaşığı dolusu çiçek, yarım litre suda kısaca kaynatıldıktan sonra yarım dakika demlendirilir ve süzülür. Kaynama suyunda ıslatılan sargı bezleri baldırlara sarılır ve etkilemeye bırakılır. Etki süresi kişilerce belirlenebilir.En etkili ilaç ise, özellikle genç yaşlarda başlatılan önlemlerdir: Sigara tüketiminin kontrolü, hareketlilik, bacak jimnastikleri ve sağlıklı ayakkabı giyilmesi bu önlemlerden başlıcalarıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp