Hamilelikte Varis Tedavisi

Hamilelikte Varis Tedavisi,varis nedenleri,varis hastalığının tedavisi,varis hastalığının tedavi yöntemleri,varis hastalığının bitkisel tedavi yolları hakkında bilgiler aşağıdaki makalemizde yer almaktadır.varis hastalığı ve bu hastalıkla ilgili tüm bilmek istediklerinizi aşağıdaki makalemizde bulabilirsiniz.

Mide bulantıları, baş dönmeleri, ağrılar, uykusuzluk, yorgunluk ve kramplar gibi sorunlara bebek sahibi olabilmek için katlanılmaktadır. Hamilelik öyle bir dönemdir ki, bir çok problemin ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Dayanılmaz ağrılara ve hoş olmayan görüntülere neden olan varis de bunlardan biridir. Hamilelikte varisler büyük bir çoğunlukla bacaklarda meydana gelir.

Estetik görünüş ve sağlık açısından birçok negatif yönü bulunan varis, kadınların uzun yıllardır bitmeyen derdidir ama alınacak önlemlerle ve zamanında yapılacak tedavi ile varis probleminden kurtulmak mümkündür.

Varis, uzmanlara göre toplardamarların genişleyip, kıvrılarak cilt yüzeyinde belirgin hale gelmesiyle kendisini göstermektedir. Kanı kalbe geri taşıyan damarlar 'toplardamar' olarak adlandırılır ve bu damarlar kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar içerir.

Toplardamarlarda oluşan tıkanıklıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara sebep olur. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntü ile varisler oluşur.

Bacaklardaki morarmış ve topaklaşmış varis görüntüsü yüzünden pek çok kadın komplekse kapılır, etek giymek ve denize girmek onlar için işkence haline gelir. Varis; görüntü, ağrı, kramp ve psikolojik açılardan insanı etkileyen bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşamını olumsuz biçimde etkilemeye başladığı zaman tedavi olanaklarını araştırmak gerekir. Varis, tedavisi her mevsimde yapılabilen bir rahatsızlıktır.

Hamilelikte bacaklarda oluşan şişkinliğin dikkate alınması gerekmektedir. Genellikle son aylarda görülen bu şişkinlikler varislerin oluşumunu haber veriyor olabilir. Anne adaylarının yaklaşık %15'inde hamilelik döneminde varis ortaya çıkar. Hamilelik süreci varis oluşmasını kolaylaştırır, çünkü gebelikte bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan hacmi belirgin bir biçimde artar. Bu yüzden damarlarda çok fazla kan bulunur ve özellikle bacaklarda kanın birikmesini artırır. Ailesinde varis öyküsü olan anne adaylarında varisler daha sıklıkla görülür.

Hamilelik döneminde görülen varisler, genellikle büyüyen uterusun ana toplardamarlara yaptığı basınç sonucu oluşmaktadır. Çoğunlukla ilk hamilelik esnasında ortaya çıkar ve her hamilelikle ortaya çıkan varisler önceki hamileliğe göre daha şiddetlidir. Varisin oluşmasında annedeki hızlı kilo artışı ve hamilelik hormonlarının damar duvarlarında genişlemeye yol açması da etkili olmaktadır. Bu dönemde oluşan varisler, damarlarda yaptığı tahribat yüzünden önemli sağlık sorunlarına zemin hazırlamaktadır.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan varisler, genellikle doğumdan birkaç hafta sonra geçer. Ya da çoğunlukla hamilelik sonrası yavaş yavaş gerileme gösterir. Bebek dünyaya geldikten 2 ay sonra geçmeyen varisler kalıcı olabilir. Varislerde genetik faktörler oldukça etkili olduğundan, ailesinde varis problemi olan bir kişinin bu hastalığa yakalanma ihtimali yüksektir. Hamilelik sayısı arttıkça varisin ortaya çıkma olasılığı ve kalıcı olma riski de artar.

Bacaklarda ağrı, kramp, yanma, sızı ve şişkinlik varsa, damarlar belirginleşmeye başladıysa, ailede varis öyküsü varsa, iş yerinde sürekli ayakta kalınıyorsa, kesinlikle doktora gidilmelidir.

Neler Yapılabilir?

Yürüyüş bacak kaslarını çalıştırır. Bacak kasları çalıştığında bacaklardaki toplardamarların kalbe doğru hareketi kolaylaşır. Kan dolaşımı hızlandığından varis oluşumu önlenir.
Aşırı sıcak suyla banyo yapılmamalıdır.
Ağır şeyler kaldırılmak ve uzun süreli araba kullanmak varis oluşumuna neden olabilmektedir.
Çok dar giysiler giyilmemelidir.
Uzun süre oturmak, özellikle de bacak bacak üstüne atarak oturmak kan akımını yavaşlatır ve varis oluşumunu kolaylaştırır.
Sürekli ayakta kalmamak gerekir. Her fırsatta oturma şansı yaratılmalıdır.
Masa başında çalışılıyorsa saat başı 5-10 dakika araverilip yürüyüş yapılmalıdır.
Otururken ve dinlenirken bacaklar vücut düzleminden yüksekte tutulmalıdır.
Varis oluşumunda beslenme büyük rol oynamaktadır. Bu yüzden bol su içilmeli, fazla yağlı ve tuzlu yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
Özellikle hamilelikte, topuklu ayakkabı giyilmemeli, kilotlu basınç çorabı kullanılmalı ve sırt üstü yerine sol tarafa dönüp yatılmalıdır.
Varisler oluşmaya başlamışsa ve ağrılara neden oluyorsa, doktor onayı ile varis için üretilmiş çoraplardan kullanılabilir.
Hamilelik döneminde oluşan varisler yüzme sporu ile engellenebilir.
Bitkisel kaynaklı olan ve uzmanlarca gebeliğin ilk üç ayından sonra kullanımında bir sakınca olmadığı düşünülen tablet şeklindeki ilaçlardan doktor önerisine göre uygun dozlarda kullanılabilir.
Özellikle büyük varisler şiddetli darbelerle yırtılabilir. Kan kaybına neden olabilen bu durumu önlemek için varis olan bölgelere darbe gelmesinden kaçınılmalıdır.
Gebelikte varis ameliyatı genellikle yapılmamaktadır. Eğer çok şiddetli ağrı ve varis yırtılması gibi durumlar söz konusuysa uygun bir cerrahi yöntemle tedavi yapılabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp