Tüberküloz

Tüberküloz (Verem) nedir?

Tüberküloz (Verem), genellikle insanın akciğerlerini etkileyen, ancak guddeler, beyin ve kemikler gibi vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilen ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktırtüberküloz
Tüberküloz kelimesinin cümle içerisinde kullanımı
"Doktor, onun akciğer tüberkülozuna yakalandığını düşünüyor."

Tüberküloz (Verem)''in belirtileri nelerdir?

1- Üç haftadan daha fazla devam eden sürekli öksürük.
2- Yüksek ateş.
3- Özellikle geceleri terleme.
4- Öksürürken balgam ile karışık kan çıkması.
5- İştah kaybı.
6- Kilo kaybı.
7- Halsizlik ve yorgunluk hissi.

Tüberküloz (Verem) çeşitleri nelerdir?

1- Genital tüberküloz
2- Akciğer tüberkülozü
3- Böbrek tüberkülozü
4- lenf bezi tüberkülozü
5- Deri tüberkülozü

Tüberküloz''a yakalanma riski yüksek olanlar kimlerdir?

1- Hasta kişiyle aynı evde yaşamış veya uzun süreli temasta bulunmuş olanlar.
2- Sağlık görevlileri.
3- Hastalığın yaygın olduğu ülkelere gidenler.
4- Alkol bağımlıları.
5- Yaşlılar
6- Tutuklu ve hükümlüler dahil, çeşitli kurumlarda (yurt, huzur evi, ıslah evi, koğuşlar vs) kalan ve çalışan kişiler.
7- Genel yaşam standartlarının altında, kalabalık ortamlarda yaşayan kişiler.
8- hıv virüsü taşıyan ve AIDS olan kişiler.
9- Bağışıklık sistemi zayıf olan, özellikle uzun süre kortizon kullanan kişiler.
10- Şeker hastaları.
11- Ağır böbrek, karaciğer hastalığı gibi durumlar.

Tüberküloz nasıl hangi yollarla bulaşabilir?

Hastalığı yalnızca aktif tüberküloz bulunan kişiler bulaştırabilir. Akciğer dışı organ tüberkülozu olanlar,15 gündür tedavi alıyor olanlar pratik olarak bulaştırıcı değildir. Hastalık damlacık yoluyla bulaşır. Hastanın hapşırma öksürmesi sonucu havaya yayılan basiller kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişilerce alınır. Ancak mikrobu soluyan kişilerin az bir kısmında hastalık gelişir. Hastalık solunan mikrobun sayısına,hastalık yapma gücüne, kişinin direncine, bağışıklık sisteminin kuvvetine göre farklılık gösterir. Hastalık tabak, bardak veya diğer nesnelerle bulaşmaz.

Tüberküloz tedavisi varmı varsa nasıl yapılıyor?

Tüberküloz, tam olarak tedavi edilebilir, ancak bu yalnızca ilaç talimata uygun şekilde tam olarak alınırsa ve tamamı kullanılırsa mümkündür. Bu, genellikle 6-9 ay sürer. Kendinizi daha iyi hissediyor bile olsanız, ilacın doktorun talimatına uygun olarak, bırakılması söylenene kadar alınması çok önemlidir. İlaç doğru bir şekilde kullanılmazsa veya kullanımı çok erken bırakılırsa tüberküloz tedaviye direnç gösterebilir ve hastalığın tedavisi çok zor veya imkansız hale gelebilir.

BCG aşısı nedir?

Tüberküloz’un bazı türlerine karşı yüksek derece korumayı sağlayan, etkisi uzun süren güvenli bir aşıdır.

BCG aşısı nasıl yapılır?

BCG kolun üst kısmına aşı olarak yapılır ve birkaç saat sonra kaybolan küçük bir kabarcık bırakır.

Tüberküloz''dan korunma yolları nelerdir?

Veremden korunmak için artık günümüzde aşı kullanımı yagındır. 2 aylıkken ve 7 yaşında verem aşısı uygulanır. Çevresinde veya ailesinde verem hastası olanlar kontrol altında olmalı, gerekli tetkikler yapılmalı hatta hastalığın bulaşmaması için bir müddet ilaç kullanabilirler. Düzenli yaşam, sigara, alkol, madde bağımlılığının bırakılması, temizliğe önem vermek, yeterli beslenme hastalığın kontrol altına alınması ya da başlamaması için önemlidir. Verem hastalığı geçirmiş birinin tekrar olmaması diye bir durum söz konusu değildir. Aynı önlemleri o da almalı ve hayatına dikkat etmelidir. Verem bütün toplumu tehdit eden bir hastalıktır. Bu konuda çevremizi bilgilendirmek, verem hastalarına destek olmak, tedavi olmasına teşvik etmek hepimizin görevidir.
Sözlükte tüberküloz ne anlama gelmektedir?
Verem, incehastalık.

Tüberküllerin oluşmasıyle belirlenen bir hastalıktır. Tü- berküller, 1 mm: çapında, arasında epiteloid hücreler ve dev hücreler adı verilen özel hücrelerin bulunduğu lezyonlardır. Birçok tü- berkülün kitle meydana getirecek şekilde bir araya gelmesine sıklıkla rastlanır. Bu tür bir kitle, soğuk apse adını alır, çünkü, içi cerahat yerine, peynirsi (kazeöz) bir maddeyle doludur. Zamanla, bu peynirsi madde sıvıla- şıp, kitlenin ortasında bir boşluk belirir, ya da kazeöz maddenin, iyileştikçe, kireçlenmesi ve fibrotik doku halini alması görülür. 
 
Nedeni: Mycobacterium tuberculosis adlı basil enfeksiyonudur. Bu basilin çeşitli türleri vardır: İnsanda hastalık yapanlar, insan ve sığır tipleridir. İnsan tipi, genellikle akciğerleri istilâ eder. Sığır tipi, son yıllarda, çevre sağlığı koşullarının gittikçe düzelmesi, sütün pastörize edilmesi, sığırın veremden korunması sonucu, çok seyrekleşmiştir. Bu tip basil, çocuklarda hastalığa yol açıp, lenf bezleriyle, kemikleri enfekte eder. İnsan tipinde, hastalık, mikroplu balgam ve öksürükle, sığır tipindeyse, enfekte sütle bulaşır. Akciğer tüberkülozunun yayılmasındaki en etkili neden, insanların, kalabalık halde, bir arada yaşamasıdır. Sağlık koşullan düzeldikçe, tüberküloz olağanlığı azalmaktadır. 
 
Belirtileri: Hastalığın görüldüğü bölgeye göre değişir:Akciğer tüberkülozu: Hastalık başladığında, genellikle fark edilmeyip, grip gibi basit diğer bir hastalıkla kanştırılır. Ateş, ök-sürük, belki de hafif bir göğüs ağrısı olabilir. İlkel odak adı verilen hasta bölge iyileşir, sıklıkla kireçlenir ve yerel lenf bezleri yozlaşır. İlkel lezyon (Ghon odağı) ve enfek- te olan lenf bezlerine, hep birlikte, ilkel (pri- mer) kompleks adı verilir. Sağlam insanların büyük bir bölümünde, inaktif ilkel komplekslerin belirtilerine rastlanır. İkincil tüberküloz başlar, ya da basiller, ilkel odaktan yayılırsa, kan tükürmek (hemoptizi), kronik öksürük, soluk almayla duyulan göğüs ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, özellikle geceleri terlemek ve kadınlarda da* âdetlerin kesilmesi belirtileri ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe, hasta kilo kaybeder.
 
Lenf bezleri tüberkülozu: Çocuklarda, en sık, boyun lenf bezlerinde görülür. Bunlar, ağrısız şişerler, fakat patlamalarına ve akıntılarının deriden dışarı akmasına sık rastlanır. Bu şekilde ortaya çıkan boşlukların iyileşmesi çok zordur. Karın lenf bezlerinin hastalanması halinde, biraz rahatsızlık hissedilmekle birlikte, bu bezler genellikle kolay iyileşip, pek belirti vermezler. Karın tüberkülozunun yayılmasına pek rast- lanmamakla birlikte, bu gerçekleştiğinde, tüberkülozlu peritonit oluşur.
 
Kemik tüberkülozu: Akciğer, bağırsaklar ya da bademcikler gibi, ilkel odaklardan basil, kan yoluyle, ikincil odaklardan biri olan kemiklere taşınır. Bu hastalık, lenf bezi tüberkülozu gibi, çoğunlukla çocuklarda görülür. Ağrı, iştahsızlık ve genel durumun bozulduğu dikkati çeker. Tipik bir belirti, gece sıçramalarıdır. Geceleri, hasta eklemi hareketsizleştirebilmek için, gündüz kasılmış olan kaslar, gevşer ve uykudaki ufak bir hareket ağrılı olup çocuğu uyandırır. Omurların hastalanması halinde, bunlar çöküp, omurganın şekil bozukluğuna yol açarlar. Genellikle diz ve kalça ekleminde görülenhastalık, bu eklemlerin sertleşmesine, bozulmasına ve şekil bozukluklarına yol açar. Diğer hastalık bölgeleri: Böbrek, idrar torbası, testisler, prostat tüberkülozu bilinmektedir. Belirtiler, idrar yolları sistemi genel belirtileridir,Sistit, Piyelonefrit.
 
Milier tüberküloz: Özellikle çocuklar ve genç erişkinlerde, mikroplu materyelin yaygınlaşması görülebilir. Böyle bir durumda, çok sayıda ufak tüberküller oluşur ve bunlar, darı tanelerini andırdıklarından, milier tüberküller diye adlandırılır. Bu tüberküller, akciğerleri doldurur, ya da meninksleri kaplayıp, tüberkülozlu menenjite yol açar. Tedavi: Streptomisin, para-aminosalisilikasid (P.A.S.) ve izoniazidin (I.N.H.) keşfi, tüberküloz tedavisini tamamen değiştirmiştir. Eski tedavi sistemine giren, dinlenme, temiz hava, iyi yiyecek yemek hâlâ uygulanmakla birlikte, bu etkili ilâçların kulla- nılmasıyle, ölüm oranı büyük çapta azalmıştır. Geçmişte, sık uygulanan cerrahî tedaviye, günümüzde, ender baş vurulmaktadır. Zayıflatılmış tüberküloz basili enjeksiyo- nuyle (B.C.G. aşısı) aktif bağışıklık oluşturulabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp