Verem Bakterisi Nedir

Verem Bakterisi Nedir: Mycobacterium tuberculosis adı verilen bir bakteri tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Bu bakteri vücudun herhangi bir bölgesinde hastalık yapabilir ancak genellikle akciğerlerde hastalık yapar.

Klasik akciğer veremi ateş, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemeleri, titreme, göğüs ağrısı, öksürük ve kan tükürme bulguları ile seyreder. PPD testi pozitifleşir. Mikrobu alan kişilerin çoğu hiçbir zaman aktif hastalık geliştirmezler, onun yerine hafif, belirtisiz seyreden ve kendi kendini sınırlayan bir enfeksiyon geçirirler.

Verem bakterisinin bulaştığı kişilerin çoğunun bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşıp bakterinin çoğalmasını durdurur. Bakteri inaktif (etkisiz) hale gelir ancak vücutta canlı halde bekler ve daha sonra aktifleşebilir. Bu tablo Latent Verem (Tüberküloz) olarak adlandırılır.

Latent veremi olan kişiler hastalık bulgusu göstermezler, kendilerini hasta hissetmezler, veremi başkalarına bulaştıramazlar, genellikle PPD testi pozitif sonuç verir.

Bu kişiler eğer tedavi edilmezlerse hayatlarının ileri bir dönemlerinde verem geçirebilirler. Bu enfeksiyon daha sonra aktif hale geçip akciğerde hastalığa neden olabilir. Bu kişilerin henüz belirgin hastalık gelişmeden tedavi edilmeleri ve hastalığı geçirmemeleri sağlanmaya çalışılmalıdır.

Bağışıklık sistemi bakterinin çoğalmasını durduramazsa verem bakterisi aktif hale gelir. Hastalık bazı kişiler mikrobu aldıktan kısa bir süre sonra, bazılarında ise daha sonra bağışıklık sistemleri zayıfladığında ortaya çıkar. Bebekler ve küçük çocuklarda bağışıklık sistemi genelde zayıftır.

İlk enfeksiyondan sonra hastalığın yeniden aktive olma ihtimali bağışıklık sistemi normal kişilerde hayatları boyunca %5-15‘tir ve eğer olursa genellikle ilk hastalıktan sonraki iki yıl içinde ortaya çıkar. Latent tüberküloz‘dan sonra hastalığın yeniden aktive olma ihtimali çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha fazladır.

İlk kez akciğer veremi geçiren çocuk ve adolesanlar genellikle bulgu göstermeden hastalığı geçirirler. Hastalığın başlangıcı ateş, öksürük ve grip benzeri bulgular ile başlar ve kendiliğinden düzelir. Bu gruptaki çocuk ve adolesanlarda hastalık yeniden aktive olursa erişkinlerde görülen bulgular ile seyreder.

Bebeklerde geçirilen akciğer veremi, %40-50 bebekte genellikle bulgu vererek seyreder. Küçük çocuklarda hem bulgu vererek seyreden hem de bulgu vermeyen verem hastalığı akciğer dışında uzak bölgelere yayılabilir. Akciğer vereminin geçirildiği anda veya daha sıklıkla olmak üzere akciğer vereminden aylar sonra farklı bölgelerde hastalık görülebilir.

Küçük bebeklerde Milier (yaygın) Tüberküloz daha sıktır ve erken dönemde görülür ve akciğer, dalak, karaciğer ve kemik iliğini tutar. Ateş, karaciğer ve dalak büyüklüğü, yaygın lenf bezi büyümesi, halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık ve kilo kaybı görülür.

Santral sinir sistemi tutulumu, özellikle menenjit, en sık 6 ay-4 yaş arası çocuklarda görülür ve akciğer hastalığı çok az belirgindir. Ayrıca kemik, eklem, barsak, karın zarı, böbrek, genital bölge tutulumu, orta kulak iltihabı ve ciltte de tüberküloz görülebilir.

Verem hastalığının bulguları verem mikrobunun yerleştiği vücut bölgesine göre değişir.

Verem mikrobu genellikle akciğerde yerleşir ve;

2 haftadan uzun süren öksürük
Göğüs ağrısı
Balgam veya kanlı öksürüğe neden olur

Ayrıca;

Halsizlik, güçsüzlük
Kilo kaybı
İştahsızlık
Titreme
Ateş
Gece terlemeleri görülür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp