Troid Hastalıkları

Troid Hastalıkları :

TİROİD HASTALIKLARI İLK OLARAK SAÇLARI VURUR.

Saç, bir kadının ilk dikkat çeken görüntüsünün en önemli unsurudur. Bu nedenle olsa gerek her kadın saçlarına ayrı bir özen gösterir. Günde ortalama 100 adet civarında saç dökülmesi normaldir.

Bu dökülme, sağlıklı saç değişiminin sonucudur. Ancak, günde ortalama 150‘den fazla saç dökülmesi çoğunlukla altta yatan başka bir hastalığa bağlıdır (patolojiktir).

Peki bu sayıyı nasıl belirleyeceğiz? Dökülen saçları teker teker toplayıp sayamayacağımıza göre saçını tarayan bir kadının daha öncekilere göre veya yaşıtlarına göre daha fazla saçının döküldüğünü fark etmesi çok zor değildir.

Kaldı ki normal düzeydeki saç dökülmesi genellikle teker teker dökülme şeklindedir. Halbuki bir hastalığa bağlı saç dökülmesi (patolojik saç dökülmesi) “tutam tutam” dökülme tarzındadır; yani birden fazla sayıda saçın aynı anda ele gelmesi veya tarağa takılması şeklinde kendini gösterir.

Patolojik dökülmesinin en az bilinen ancak en yaygın olan nedeni ise tiroid hastalıklarıdır. Saçlarımız, tiroid hormon bozukluklarından ilk etkilenen vücut parçamızdır. Maalesef, tiroid hastalıklarının tümü “kadınları sever”; hastaların %85‘i kadındır.

KADINLARDA ZEHİRLİ GUATR KENDİNİ İLK OLARAK

SAÇ DÖKÜLMESİYLE BELLİ EDER.

Tiroid hormonlarının fazla olması durumunda (bu duruma zehirli guatr veya tıptaki adıyla hipertiroidizm diyoruz) saçların dökülmesi ilk görülen belirtilerdir. Bu hastalar “saçlarının tutam tutam döküldüğünü ve kel kalmaktan koktuğunu” belirtir. Bu dökülme saçın genelini ilgilendirir, yerel ve küçük odaklı dökülme şeklinde değildir. Tiroid hormonunun fazla olduğu bu hastalıkta saç dökülmesine ilaveten ayrıca kalp çarpıntısı, çabuk yorulma, hafif düzeyde ama ısrarcı bir bulantı ile kilo kaybı görülür.

Tiroid bezesinin bu hastalığı tedavi edilip hormonları normale gelmeden saça dönük hiçbir tedavi dökülmeyi durduramaz. Bu hastalarda yüksek tiroid hormonlarını durduran tedaviler, örneğin RAI kapsül tedavisi uygulandığında ise ilk geçen şikayetleri saç dökülmesi, ondan sonra da kalp çarpıntısı gelir.

SAÇLARDA MATLAŞMA, KEPEKLENME, KIRILMA VE KALINLAŞMA HORMON YETMEZLİĞİ BELİRTİSİ OLABİLİR.

Tiroid hormonun yetersiz olduğunda (hipotiroidizm) ise saçların dökülmesi daha nadir olmakla beraber saçların kalitesi önemli ölçüde bozulur. Bu hastalarda saçlar matlaşır, kabalaşır, kalınlaşır, çabuk kırılır, kepeklenme görülür. Tiroid hormonunun yetersiz olduğu hastalarda ayrıca tırnaklarda beyaz lekeler, soyulmalar, çabuk kırılma görüldüğü gibi ciltte pullanma, kabalaşma ve şişmanlık da dikkat çeker. Amerikan istatistiklerine göre tiroid hormon yetmezliği toplumun %10‘unda görülür.

Bu veriyi ülkemize uyarlarsak Türkiye‘de yaklaşık 7.5 milyon insanda tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidizm) vardır. Bu hastalar, saç kepeklenmesi için şampuan kullandıkça matlaşma artar ve hatta saçlar birbirine yapışır. Altta yatan tiroid hormon yetmezliği ilaçlarla tedavi edilmedikçe sorun çözülmez. Ağız yoluyla günde bir kez sabahları alınacak yeterli düzeyde tiroid hormonu ile saçlar tekrar eski parlaklık ve güzelliğine kavuşur, kepeklenme durur. Ancak, bu hastalarda tiroid hormonu dikkatle ve “ne eksik en fazla” prensibi ile verilmelidir. Çünkü fazla verilirse bu defa saçlar dökülmeye başlar, eksik verilirse saçlardaki matlaşma ve kepeklenme devam eder. Bu ilacın standart dozu yoktur, her hastada ölçümle ve yakın takiple verilmek zorundadır.

Tiroid Nedir? Boğaz ön yüzün cildin hemen altında bulunan at nalı şeklinde bir organdır. Tiroksin (T3,T4) adında bir hormon salgılar. Bu hormon metabolizmamız için gereklidir. Tiroid bezesi hastalıkları sanıldığından çok yaygındır. Türkiye‘de tiroid hastalıklarının ne kadar yaygın olduğunu gösteren bilimsel anlamda güvenilir bir istatistik yoktur. Ancak, Batı ülkelerindeki araştırma sonuçları bu oranın her toplumda ortalama %10-20 civarında olduğunu gösterir.

Yanı her 10 kişiden 1-2 sinde tiroid hastalığı vardır. Tiroid hastalığı eğer bir tiroid büyümesi ile beraberse o zaman guatrdan bahsedebiliriz. Ancak halk arasında bütün tiroid hastalıklarına “guatr” denilmektedir. Tiroid bezesinde nodül adı verilen bir hastalık en yaygın olan grubu oluşturur. Tiroid bezesi hastalıkları ciddi hastalık sınıfına girer ve tedavisi ve takibi çok önemlidir. Aksi halde diğer organ ve dokularımızda ciddi tahribat ve aksamalar çıkar.

Tiroid Hastalıkları Tanısı Tiroid hastalıklarının tanısında kan hormon ölçümleri, tiroid ultrasonografisi, tiroid sintigrafisi ve nodül olanlarda ince iğne aspirasyon biyopisisi kullanılır. Bu tetkiklerin her biri farklı bilgiler verir; birbirinin yerine geçmez. Her hastada bu tetkikleri yaparak tanı koymak esastır. Eksik tetkikle konulacak tanı yanlış tedavi ile sonuçlanabilir.

Tiroid Hastalıklarında Tedavi Tiroid hormon yetmezlikliği (hipotiroidizm) genellikle ilaçla tedavi şeklinde olur, her sabah tek doz şeklinde alınan tiroid hormon ilacı bu hastalığın tedavisinde yeterlidir. Tiroid hormon fazlalığında RAI kapsül tedavisi en uygun seçenek olarak kullanılmaktadır. Ameliyat eskiden sanıldığı gibi tiroid hastalıklarında ilk tedavi seçeneği değildir. Sadece, kanser riski yüksek olan hastalarda cerrahiyi ilk sırada öneriyoruz.

Saçlardaki Sorunların Tedavisi Tiroid hastalıklarının tedavisinden sonra saçlardaki dökülme ve diğer şikayetler kendiliğinden ortadan kalkar. Bu hastalarda özel saç şampuanları etkili olmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp