Paratiroid

Primer hiperparatiroidizm, paratiroid hormonlarının artmış sekresyonu sonucunda gelişen kalsiyum, fosfat ve kemik metabolizmasında bozukluklara yolaçan sistemik bulgularla karakterize bir hastalıktır. Primer hi- perparatiroidiye neden olan patolojiler paratiroid adenomu, hiperplazisi, paratiroid kar- sinomu ve ektopik PTH salgılayan tümörlerdir. Primer hiperparatiroidizm familial özellik gösterebilir ve bu grup olgularda da nedenler, multipl endokrin neoplaziler, familial hipokalsiürik hiperkalsemi, nörofibromatosis olmaktadır.Hiperparatirodism tanısı klinik ve labora- tuvar yöntemler ile konur. Tanı konduktan sonra tedavi tıbbi yada cerrahi yaklaşımlar ile yapılabilir. Cerrahi tedavi endikasyonu paratiroid bezlerindeki patolojinin saptanması ile ancak sözkonusu olmaktadır. Paratiro- idlerin görüntülenmesinde ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi sınırlı bilgiler ortaya koyabilmektedir.

Bu bezlerin lokalizasyonları ve küçük boyutları (5x3x2 mm) tıbbi görüntüleme yöntemleri ile incelenmesinde önemli bir sınırlayıcı etkendir. Bu nedenle normal paratiroidlerin görüntülenmesi genelliklemümkün olmamaktadır. Ancak, büyümüş pa- ratiroidler özellikle MRG incelemesinde ayrıntılı olarak incelenebilirler. Paratiroid parankim yapısındaki patolojik değişiklikler de sinyal içeriklerindeki değişmelerin saptanması ile yine MRG'de objektif kriterler ile incelenebilir. Paratiroid adenomlan ve hiperp- lazik değişiklikler Tl ağırlıklı serilerde isointens, T2 ağırlıklı serilerde homojen hiperintens görünümle karakterize olurlar. Paratiroid adenomları paramanyetik kontrast madde (gadolinium-DTPA: Magnevist) enjeksiyonu sonrası elde olunan Tl ağırlıklı serilerde homojen ve yoğun bir kontrast tutulumu gösterirler. MRG'nin çok planlı düzlemde doğrudan görüntüleme yapabilmesi, özellikle koronal ve sagital kesitlerde lezyon lokalizas- yonu açısından büyük yarar sağlar.

Yukarıda anlatılan genel özellikler dışında, MRG ile yapılan karşılaştırmalı histopa- tolojik araştırmalarda paratiroid adenomları- nın 3 tipi tanımlanmıştır. Buna göre; Tip 1 adenomlar, MRG’de Tl ağırlıklı serilerde hipointens, T2 ağırlıklı serilerde hiperintens görünümle karakterize olurlar ki bunlar patolojik incelemelerde hücresel yapıdan zengin, dejenerasyon ve fibrozis içermeyen lez- yonlar olarak görülürler. Tip 2 adenomlar, Tl ve T2 ağırlıklı serilerde hipointens izlenirler ki bunlar patolojik değerlendirmelerde deje- neratif parankim değişiklikleri içeren, kanama ve fibrozis alanları gösteren lezyonlar olarak izlenirler. Tip 3 adenomlar, Tl ve T2 ağırlıklı serilerde hiperintens izlenirler ki bunların patolojik incelemelerinde adenom içinde taze kanama alanları saptanır. Paratiroid adenomları MRG ile değerlendirilirken bu özellikleri unutulmamalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp