Tiroid İlaci

Tiroid İlaci :

Tiroid hastalıklarında kullanılan ilaçların düzenli, doğru miktarda ve doğru zamanda alınması çok önemlidir. Tiroid hastalıkları "bir kutu ilaçla düzelecek" hastalıklardan değildir; çoğunluğunda ömür boyu takip, kontrol ve ilaç kullanımı gerekir. Ancak bu ilaçların miktarının (dozunun) ayarlanması şarttır. Devamlı aynı dozda kullanmak pek mümkün değildir.

İlaçlar 1) Tiroid Hormon İlaçları, 2) Tiroid Karşıtı İlaçlar, 3) Diğer İlaçlar

Tiroid Hormon (Tiroksin) İlaçları Bu ilaçlar, sentetik tiroid hormonu içeren haplardır. Çoğunluğunda T4 isimli tiroid hormonu vardır, az bir kısmında T3 hormonu bulunur, çok daha az bir kısmında ise hem T4 hem de T3 hormonu birlikte bulunur.

T4 (Levothyroxin) hormonu içeren ilaçlar, her gün sabah tek bir defada su ile aç karnına kahvaltıdan en az 45 dakika önce alınır. Bu ilaçlardan Türkiye'de ruhsatlı olarak bulunanlar Levotiron, Tefor, Euthyrox'tur. Levotiron ve Tefor 'un sadece 100 mikrogramlık tabletleri bulunur. Euthyrox'un ise 25, 50, 150 ve 200 mikrogramlık tabletleri bulunmaktadır. Bu ilaçlar yüksek dozda uzun süre kullanılırsa kemik erimesi yapabilir.

Değişken Doz Tiroid Hormonu Kullanımı Gün aşırı değişen dozlarda (alternate day) ilaç kullanımı (örneğin bir gün 1 tablet, ertesi gün bir buçuk tablet, vs, gibi) artık tercih edilen bir yöntem değildir, hastaya tavsiye edilmez. Ayrıca, hafta içi günler ile hafta sonu günler farklı dozda (örneğin hafta için 5 gün her sabah bir tablet hafta sonu 2 gün her sabah bir buçuk tablet) kullanımı da uygun değildir. Bu şekilde kullanımla hastada sürekli değişen tiroid hormon seviyesi ortaya çıkar ki hastada ciddi şikayet ve sıkıntılara neden olur. Tiroid hormon hapı her gün aynı dozda düzenli alınmalıdır.

Türkiye'de Temin Edilebilen Ancak Ruhsatlandırılmamış İlaçlar Avrupa Birliği ülkelerinin birçoğunda ruhsatlı olarak satılan bazı tiroid hormon hapları Türkiye'de ruhsatlanmadığı için ithal edilemiyor. Özellikle Almanya'da üretilen bazı tiroid hormon ilaçları bu gruba giriyor. Bu ilaçları Almanya'da "üreten firmanın Türkiye temsilcileri bu ilacı ithal etme yekisine sahip olduğu halde Türkiye'ye resmi yolardan ithal etmiyor, başka firmaların ithal etmesine de izin verilmiyor.

Örneğin, L-thyroxin Tablet isimli ilaç, üretici Alman Henning firmasınca ve bu firmanın temsilcisi olan Türk firmasınca Türkiye'de ruhsatlandırılmıyor. Halbuki, bu ilacın etkinliği bir çok uzman tarafından kabul eidlmiş durumda, Türkiye'de reçete edilmek isteniyor ama Türkiye'de bulunamıyor. Bazı eczacılar artan ihtiyacı karşılamak için resmi olmayan yollardan bu ilacı temin edip yüksek fiyatlarla hastalara satıyor.

Tiroid Hormon İlacı Yoksunu Ülke Türkiye Türkiye'de tiroid hastası sayısı dünyanın diğer ülkelerinden daha az olduğunu belgeleyen bir araştırma yok, buna rağmen tiroid hormon haplarının en az sayıda olduğu ülke Türkiye. Örneğin, yıllardır Türkiye'de sadece Tefor ve Levotiron isimli ilaçlar vardı, ancak bu ilaçların da sadece 100 mcgrlık dozu mevcut idi. Son zamanlarda Türkiye'de ruhsatlanan Euthyrox isimli hapın ise 25, 50, 150 ve 200 bulunuyor. Halbuki bir çok ülkede tiroid hormon haplarının 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250, 300 mikrogramlık dozları üretilmekte ve satılmaktadır.

İhtiyaç olduğu halde neden bütün dozlar Türkiye'de üretilmiyor da sadece 100 mikrogramlık haplar üretilip, hastalar, her sabah mercimek tanesi büyüklüğündeki bu hapları parça parça bölüp doz ayarı yapmak zorunda bırakılıyor? Tiroid hormonu gibi çok etkin bir hormonun bazen çok küçük doz ayarlarının bile hastada ciddi olumlu veya olmusuz etkileri olduğu bilinmesine rağmen sadece tek dozluk üretim politikası ne ticari mantığa ne de tıbbi mantığa sığmaktadır. Üretici firmalar, bu ilaçların fiyatlarının ilgili resmi kurumlarca çok düşük tutulması konusunda zorlayıcı tedbirlerini suçladığı bilinmektedir. Çok haksız da sayılmazlar aslında; 100 gün yetecek kadar bir kutu tiroid hormonu 3-4 YTL bir fiyatla satılıyor. 100 gün yetecek aspirin bile daha pahalıya mal olurken sağlıklı, güvenilir, içeriğinde yeterli aktif madde bulunan bir ilacın 100 tabletinin 3-4 YTL fiyatla satılmaya zorlanması bazı olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Sonuçta sadece 100 mikrogramlık tiroid hormonu satın almak zorunda kalan hasta bu hapı parçalara bölüp kullanmakta, bölme sırasında farklı boyutta parçalar elde eidlmekte, ilaçların içindeki etkin aktif maddeler istenilen etkiyi sağlayamamaktadır. Bunun sonucunda hastalar, gayri resmi yoldan Türkiye'ye getirilen Alman ilaçlarını satın almak zorunda kalmakta, çok fazla ücret ödemekte, ödenilen ücret kayda geçmemekte, vergi kaçağı oluşmaktadır.

Resmi Makamlara Davet Derneğimiz tiroid hormon haplarının her dozunun ülkemizde bulunabilirliği konusunda çok duyarlı olup milyonlarca hastanın ömür boyunca kullanması gereken bu ilaçların her dozunun mantıklı bir fiyat politikası ile Türkiye'de üretilip, ruhsatlanıp, pazarlanmasını talep etmekte, resmi makamları bu konuda gerekli teşvik edici tedbirleri almaya davet etmektedir.

T3 (Triiodotironin) hormonu içeren ilaçlar ise günde 2 veya 3 defa aç olarak her gün alınır; bu ilaçlar çok az hastada ancak belirli durumlarda kullanılır. Tiroid hormonu eksikliklerinde devamlı olarak kullanılması tavsiye edilmez. Hem T4 hem de T3 içeren ilaçlar her gün tek bir defada aç olarak kullanılır; pek nadir durumlarda çok az hastada çok az hekim tarafından tercih edilir. Bu ilaçlar yüksek dozda uzun süre kullanılırsa kemik erimesi yapabilir.

Tiroid Hormon haplarında Eşdeğerlilik Sorunu Farklı firmalarca üretilen tiroid hormonları genellikle birebir aynı miktarda etkin aktif madde içermediği Batı ülkelerinde dahi bilinen bir gerçektir. Bu gerçek, ticari rekabetin ötesindedir. Batı ülkelerinde de resmi makamlar, tiroid dernekleri ve birlikleri, farklı firmalarca üretilen tiroid hormon haplarının aynı aynı dozlarının aynı miktarda etkin aktif maddeyi içermesini devamlı surette yakından takip etmekte, bu konuda periyodik raporlar hazırlayıp kamuoyuna ve üye uzmanlarına sunmaktadır. Türkiye'de bu türden bir çalışma henüz yoktur. Örneğin, 100 mikrogramlık 1 Tablet Levotiron ile 100 mikrogramlık 1 tablet Tefor'un her üretim partisinde aynı miktarda etkin aktif maddeyi içerip içermediği bilinmemekte, takip de edilememektedir.

Tiroid Karşıtı (Anti-tiroid) İlaçlar Zehirli guatr'da (Hipertiroidizm) kullanılır. Tiroid hormonunu geçici olarak düşürür. Günde 1 tabletten 16 tablete kadar tok olarak kullanılabilir. Yüksek doz ve uzun süre kullanımda karaciğer, kemik iliği hücreleri, kan hücreleri, sperm ve yumurtalık hücrelerine zarar verebilir. Sarılık dahi yapabilir.Uzun süreli (3-6 ay) kullanım, özellikle de yüksek dozda uzun süreli kullanım tavsiye edilmez.

Diğer İlaçlar Destek ilaçlarıdır. kalp çarpıntısı ve ritm bozuklukları, oto-antikor yükseklikleri ve tiroid hastalıklarının etkilerini azaltan ve tiroid hastalıkları ile beraber olan diğer klinik durumların tedvaisi için kullanılan ilaçlardır. Beta blokerler ve kortizol bu gruba giren ilaçlardandır. Bir çok yan tesirini de beraber getiren kortizol'ün kullanımı artık neredeyse tamamen terkedilmiştir. Ülkemizde bazı tiroid hastalıklarında kortizol'ün hala yaygın olarakkullanıldığına şahit olmaktayız.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp