Tiroit Bezi İltihaplanması

Tiroit Bezi İltihaplanması :

Tiroit bezi iltihabı (Tiroitit), çok çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. En yaygın türü, Hashimoto tiroititi adı verilen otoimmün hastalığıdır.

Bu türde, bağışıklık sistemi hücreleri ve antikorlar, tiroit hücrelerine saldırırlar. İlk birkaç hafta ya da ayda geçici hipertiroitizm oluşabilir, onu izleyen aylarda da hipotiroitizm görülebilir. Bazı kimilerde, hipotiroitizm safhası kalıcı olabilir.

Hamilelikten sonraki tiroititi, potasyum tiroititi olarak adlandırlır. Doğumdan sonraki 1 yıl içinde, tip-1 diyabeti olan kadınların %25′inde, tüm kadınların ise %5′inde görülür.

Bir başka seyrek karşılaşılan türü, tiroit bezinin yumrulaşma-sına ve ağrımasına neden olan, subakut tiroititir; geçici olarak hem hipertiroitizm hem de hipotiroitizm oluşturur. Birkaç hafta ya da ay sonra genellikle geçer. Tiroit bezindeki viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir ve genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu sonucunda gelişir.

Belirtiler

Tiroititin belirtileri tiroititin türüne göre çeşitlenir ve sürekli değişir. Boynunuzda görülebilir bir yumruya ya da nadiren nefes almakla veya yutkunmakta güçlüğe neden olan Hashimoto tiroititi, tiroit bezinin şişmesinden kaynaklanır.

Subakut tiroititi; tiroit bezinde, çene, kulaklar ve kafa arkasında hissedilen ağrılar yaratabilir. Ateş ve bitkinlik subakut tirottitlilerde yaygındır. Belirtiler genellikle birkaç ay sürer ve sıklıkla kendiliğinden geçer.

Tedavi

Eğer tiroit bezi çevrenizde rahatsızlık varsa, hipertiroitizm ya da hipotiroitizm belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz, tıbbi hikayenizi aldıktan ve sizi muayene ettikten sonra, kanınızdaki tiroit hormonu seviyesine ve eğer Hashimoto tiroititinden şüpheleniyorsa, antikorlann seviyesine bakacaktır.

Hashimoto tiroititinin tedavisi hipotiroitizm ile aynıdır -yaşam boyu kullanılacak bir tiroit hormonu ilacı verilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp