Tiroid Kanserlerinde Radyoterapi

Tiroid Kanserlerinde Radyoterapi : Tiroid kanserinin primer tedavisi olan to- tale yakın veya total tiroidektomiden sonra differansiye (papiller, folliküler, mikst papil- lofolliküler) kanserlerde 1311 ablasyonu ve tiroid hormon süpresyon tedavisi uygulanmaktadır. Subtotal rezeksiyonu olan veya inope- rabl medullar kanser ve Hürthle hücreli folliküler kanserlerde eksternal radyoterapi tercih edilmektedir. Anaplastik karsinomlarda ise en iyi sonuçların cerrahi, eksternal radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonları ile elde edildiği bildirilmektedir. İnoperabl veya cerrahi sonrası büyük rekürrensli hastalarda eksternal radyoterapinin 1311 ablasyonundan daha iyi sonuç verdiği rapor edilmektedir.

Eksternal tedavi alanı; boyun, her iki suprak- laviküler bölge ve mediastinal ekstansiyonu olan vakalarda mediasteni içermektedir. Etkili tedavi dozu 6-7 haftada 5000-6500 cGy dir, 1311 ablasyon dozu ise 50-100 m Ci dir. 192Ir ve 1251 interstisyel implantasyonları da primer ve metastatik tiroid kanserlerinde lokal kontrol sağlamaktadır.Tiroid kanserinin uzak metastazlarında 1311 ablasyon tedavisi tercih edilirken ağrılı ve destrüktif kemik lezyonlarında 3800-4000 cGy dozda eksternal radyoterapi iyi bir pal- yasyon aracıdır.

Radyoterapi Komplikasyonları: 1311 tedavisini izleyen ilk 12 saatte bulantı, yorgunluk, halsizlik, başağrısı, bir kaç gün devam eden tükrük bezi inflamasyonu, ağızda metalik tat ve pansitopeni görülebilir. Geç dönemde ise pnömoni, akciğer fibrozu ve lösemi nadir görülen komplikasyonlardır. Eksternal irradyasyonda ise akut dönemde, semptomatik tedaviye cevap veren bulantı, iştahsızlık ve yutma güçlüğü görülebilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp