Tiroid Hastalıkları Ve Sintigrafi

Tiroid Hastalıkları Ve Sintigrafi : Tiroid sintigrafisi "mTc-perteknetat (Tc- 99m) veya 123îyot (1-123) verilerek yapılır. Bu maddeler "trapping" mekanizması ile tiroid hücresi içine alınarak organın görüntülenmesini sağlar. Sintigrafik görünüm tiroid bezinin morfolojik ve fonksiyonel yapısı hakkında bilgi verir. Bezin hiperplazisi, hipoaktif veya hiperaktif nodüler yapılar, kistik oluşumlar,dışarıdan beze bası, bezin infiltrasyo- nu veya süpresyonu saptanabilir. Tiroid sin- tigrafısi benign ve malign tiroid hastalıklarının tanısjnın yanı sıra, hastaların takibinde de kullanılan bir yöntemdir. Normalde bez içinde radyoaktif maddenin homogen olarak dağılım göstermesi beklenir. Tiroid nodülleri artmış veya azalmış radyoaktif madde tutulumu gösterebilirler, bu durumda hipoaktif veya hiperaktif nodül olarak adlandırılırlar.Ancak komşu tiroid dokusu ile aynı düzeyde aktivite tutan normoaktif nodüller de vardır. Kistik oluşumlar genellikle hipoaktif nodüler yapı olarak izlenirler. Hiperaktif nodüller ise sıklıkla otonomi kazanmış adenomlara ait görünümlerdir. Kullanılan gama-kameranın rezolusyonuna bağlı olmak üzere 0.5 cm. den daha büyük olan tiroid nodülleri rahatlıkla görüntülenelebilirler. Derinde olanların görüntülenmesi için oblik pozlardan yararlanılır. Gerektiğinde ultraso- nografi ile kombine olarak kullanılması kliniğe daha ayrıntılı bilgi verilmesini sağlar. Tiroid sintigrafisi normal yerleşimli olmayan tiroid dokusunun lokalizasyonunun saptanmasında da kullanılan bir yöntemdir.

Radyoaktif iyot tedavisi: İyot hipertiro- idinin ve iyi diferansiye tiroid tümörlerinin tedavisi amacıyla kullanılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen ve cerrahi tedavi düşünülmeyen hipertiroidili hastalara düşük doz I- 131 verilerek bezin fonksiyonlarının normale dönmesi amaçlanır. Bu tedavinin en önemli yan etkileri rekürrens ve hipotiroididir. Medüller ve anaplastik tiroid tümörlerin aksine folliküler ve papiller tiroid tümörleri ve metastazları radyoaktif iyotu tuttukları için metastaz aranması için, cerrahi sonrası kalan bezin ablasyonu ve metastatik odakların tedavisinde kullanılır. Cerrahi, ablasyon ve sürekli TSH süpresyonu iyi diferansiye tümörler için en sık kullanılan tedavi şemasıdır. Cerrahi olarak bezin çıkartılmasından sonra ablasyonun yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda fikir ayrılıkları olmasına rağmen Nükleer Tıp uzmanları genellikle bunun gerekli olduğunu savunurlar. Ablasyon için hastanın yaşı, kalan dokunun büyüklüğü ve uptake miktarı göz önüne alınarak genellikle 30-150 mCi arasında doz kullanılır ve gerekirse ikinci doz verilir. Tüm vücut iyot taraması ile metastaz saptanırsa daha yüksekdoz (100-250 mCi) radyoaktif iyot verilmesi gerekir.

Bu işlem sırasında çevreyi radyasyondan korumak için hasta üzerindeki radyoaktivitenin belirli bir düzeyin altına düşmesine kadar izolasyon yapılır.Tüm vücut iyot taraması: İyi diferansiye tiroid tümörlerinin takibi 1-131 ile tüm vücut taraması ve tiroglobülin düzeyleri ile yapılmalıdır. Rezidüel ve rekürren tiroid tümörünün izleminde bazı araştırıcılar tarafından serum tiroglobülin değerlerinin en hassas metod olduğu savunulmaktadır. Metastaz saptanmasında sintigrafiye oranla iki kat daha duyarlı olduğunu gösteren çalışmalar vardır. Bunun nedeni, sintigrafik olarak görün- tülenemeyecek kadar düşük uptake gösteren metastazlarda tiroglobülin değerlerinin daha erken dönemde yükselebilmesi ve daha önce iyot tedavisi almış olan hastalarda tümörlü dokunun dediferansiye olarak iyot uptake yeteneğinin azalması gösterilmiştir. Sintigrafi normal iken tiroglobülin değerleri yüksek olan hastalarda da daha sonraki dönemlerde sintigrafi patolojik odağı yakalayabilmektedir. Tüm vücut iyot taramasından önce TSH süpresyonunun kalkması için 6 hafta kadar tiroid hormonlarının kesilmesi gerekir.

Optimal bir görüntüleme için TSH değerlerinin 30 qU/mL üzerine çıkması beklenir. Hastanın hipotiroid kalış süresinin kısaltılması için T4 kesildikten sonra 4 hafta süre ile T3 verilir ve 2 hafta süre ile T 3 kesildikten sonra uygulama yapılır. Ancak 2 haftalık hipoti- roidi süresi ve TSH mn tümör büyümesini stimülasyonu iyot taramanın dezavantajla- rmdandır. İyot taramanın bu istenmeyen özelliklerinden dolayı son yıllarda artan sıklıkta 20'Talyum (Tl-201) ile tüm vücut sintig- rafisi yapılmaktadır. 1-131’e göre daha sensitif olduğunu gösteren merkezler vardır. Eğer Tl-201 sintigraflsi patolojik ise ve hastaya iyot tedavisi verilmesi düşünmüyorsa bu durumda tüm vücut iyot taraması yapılmasını önermektedirler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp