Tırnak Kırılması

Tırnak Kırılması

Tırnak Kırılması Nedenleri ve Çözümleri

Tırnak Kırılması birçok sebepten dolayı görülmektedir. Gerek kimyasal ürünler gerekse bazı vitamin eksikleri bunların başlıcalarıdır. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki makalemizi okumanızı öneririz.

Tırnakların kuvvet ve esnekliği sağlığı tüm sağlığın işaretidir. Tırnak yapısındaki değişiklikler kırılganlıkla sonuçlanabilir. Tırnakların kırılması ve ayrılması kadın ve erkeklerde ortak görülen bir durumdur. Tırnakların kırılması en çok temizlik ve bakım için kullanılan ürünlerin yarattığı kurumadır. Aynı şekilde bulaşık ve çamaşır deterjanları da keratin yüzeye zarar vererek tırnakların kırılganlığı ve soyulmasına neden olur.

Tırnak bakımı için kullanılan bazı maddeler ve bunlara şeker eklenmesi, sıcak suyla fazla temas tırnaklara zarar vermektedir. Ojeleri çıkarmak için kullanılan asetonlar, kalitesiz ojeler, bitmeye çok yaklaşmış ve bozulmuş tırnak cilaları ve özellikle manikürde kullanılan sıcak sabunlu su tırnaklar için zararlıdır. Parmak ucunda görülen tüm tırnak yüzeyinin oluşması 5-6 ay gerekmektedir. Yaşlanma, kolesterol düzeyi gibi bazı etkenler, tırnağın uzamasını ve dayanıklılığını farklılaştırır. Böylece tırnak daha kırılgan olur.Tırnaklar bazen hastalıkların kesin belirticisi durumundadır. Karaciğer ve böbrek hastalıklarında tırnak yüzeyinde benzersiz desenler oluşur. Kansızlık, arsenik zehirlenmesi, bulaşıcı hastalıklar, hormonal değişmeler, sinir sistemi bozuklukları, romatizma, alkolizm ve kemik erimesi tırnaklardan belli olabilir. Kötü beslenme ve beslenme bozuklukları aşırı kırılganlığa neden olabilir.Demir eksikliği tırnaklarda yumuşamaya neden olur. Aynı zamanda B1, B6, C vitaminleri ve çinko eksikliği tırnakların kırılganlığını arttırır. Genel kanının aksine kalsiyumun tırnakların sertliği üstünde etkisi çok fazla değildir. Deri hastalıkları da tırnağın uzamasını, şeklini ve kırılganlığını etkiler. Tırnaklarda görülen değişiklikler sedef, mantar ve dermatititin işareti olabilir. Dolaşım bozukluğu nedeni ile parmaklara daha az kan gitmesi de tırnak kırılganlığının bir diğer nedenidir. İlginç bir tespit olarak saçkıran hastalığı olan kişilerde tırnakların yumuşadığı ve kırılmaya eğilim kazandığıdır.

Tekrarlayan ıslanmalara maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Ev temizliğinde kullanılan kimyasallarla direkt temaz edilmemeli ve eldiven kullanılmalıdır. Kullanılan eldivenlerin iç yüzeylerinin pamuklu olması da tercih edilmelidir. Suyla uğraştıktan sonra zeytinyağı ya da jojoba yağı gibi nüfuz edebilme oranı yüksek yağlarla tırnakları ovmak ve nemlendirmek gerekir. Bunları bolca sürmek yerine ince bir tabaka halinde uygulamak daha faydalı olacaktır. Ayrıca özel olarak hazırlanmış tırnak serleştirici ürünler de kullanılabilir. Tırnak kırılmasının nedeni sistemik bir hastalık ise tedavi bu yönde uygulanmalıdır. Örneğin demir eksikliği olan birine demir takviyesi yapılmalıdır. Çuha çiçeği yağı tırnakların dayanıklılığını arttırmak için oldukça yararlıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp