Taşıt Ve Deniz Tutması

Taşıt Ve Deniz Tutması: Deniz taşıtlarının binen birçok kişinin, dalgalı havalarda uğradığı bir rahatsızlıktır. Özellikle ilk defa veya seyrek aralıklarla kayık sandal gibi su taşıtlarına binen kişilerde bulantı kusma gibi belirtilerle deniz tutması görülür. Belirtileri, baş dönmesi, renk sararması, soğuk ter ve kusmadırç. Kimilerin tren, otomobil ve uçak yolculuklarında da görülmektedir.

Deniz tutması, denge organı iç kulağın labirent kesiminin sallantıdan etkilenmesi sonucunda oluşur. Başın, merkezkaç kuvvet ve yerçekimine göre değişik bir durum alması, bu organı büyük ölçüde etkiler.

Ayrıca vücudun, bütünüyle hareket halinde bulunduğu yönden başka yöne çevrilmesi de, önemli bir denge kaybına neden olur. Bu bakımdan deniz tutmasına uğrayan kişilerin, başlarını hiç kıpırdatmadan yatmaları önerilir.

Deniz Tutması

Eğer su kıyısında yaşanacak ve sandala sıklıkla binilecekse zaten vücut buna alışacaktır.
Suya açılmadan 30-60 dakika kadar önce bulantı önleyici ilaç (antiemetik) almak yeterlidir.
Tüm bulantı önleyici ilaçların az yada çok uyku, sersemlik gibi yan etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır.

Su üzerinde hazırlıksız yakalanıldıysa suya bakmamak,yavaş ve derin nefes almak, uzaklara bakmak pratik çözüm olabilir.

Vagotonik sistemi bozuk olanlarla kadınlarda deniz yolculuğu sırasında, özellikle deniz dalgalı ve çalkantılı olduğu zaman ortaya çıkan rahatsızlık.

Oldukça yaygın olan bu rahatsızlık süt çocuklarında görülmez, yaşlılarda ise az görülür; fakat büyük fırtınalar sırasında denizcileri bile etkileyebilir.

Başlıca belirtileri, halsizlik, keyifsizlik, baş dönmesi, solukluk, soğuk ter dökme, baş ağrısı, endişe duygusu, mide bulantısı ve kusmadır. Kusmanın önüne geçilmez; az veya çok aralıklarla tekrarlar. Bu rahatsızlıkların sonucunda nabız zayıflar ve atışı yoğunlaşır, kan basıncı azalır; bazen kan basıncı yükselebilir de.

Bu hastalığın nedeni tamamen açıklanmış değildir. İleri sürülen görüşler arasında en geçerlisi, deniz tutmasının nedenini, geminin sallanmasıyla iç kulağın aşırı etkilenmesine bağlamaktadır; sağırların ve iç kulağı az etkilenenlerin deniz tutması ile karşılaşmamaları ve iç kulağın yapay olarak etkilenmesiyle, deniz tutmasına benzer rahatsızlıkların oluşması bu varsayımı doğrulamaktadır. Nörovejetatif sistemin de deniz tutmasını etkilediği sanılmaktadır. Tedavi için, antihistaminik ilaçlar kullanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp