Hareket Hastalığı Nedir

Hareket Hastalığı Nedir: deniz dalgalanması, araba hareketi, uçağın türbülanstaki hareketi gibi tekrarlayan hareketlerin neden olduğu yaygın bir iç kulak rahatsızlığıdır.

Taşıt tutması iç kulaktaki (labirent olarak da adlandırılan) denge ve denge organlarını ve dolayısıyla mekansal yönelim duyusunu etkiler.

Sebepler

Beyin hareketi, iç kulaktan (hareket algılama, ivme ve yerçekimi), gözden (görme) ve vücut yüzeyinin daha derin dokularından (propriyoseptörler) gelen sinyalleri gönderen üç farklı nöral yol aracılığıyla algılar. Vücut kasıtlı olarak hareket ettirildiğinde, örneğin yürüdüğümüzde, bu üç yolak beyin tarafından koordine edilir.

Vücutta araba kullanırken olduğu gibi istemsiz bir hareket olduğundaysa beyin girdileri koordine edemediğinden bu üç yolaktan gelen girdiler arasında çatışma ya da koordinasyon bozukluğu olduğu sanılır. Girdiler arasındaki bu uyumsuzluğun taşıt tutmasından sorumlu olduğu düşünülüyor.

Örneğin, otururken ve hareket eden bir sahne gösteren bir görüntüyü seyrederken, görme yolağı beynimize bir hareket olduğunu söylerken, iç kulağımız bunun bir hareket olmadığını söyler. Böylece, beyinde bir çatışma söz konusu olur ve bazı kişilerde bu tip durumlarda (hiçbir hareket olmasa bile) taşıt tutması oluşur.

Hareket hastalığının nedeni karmaşıktır ve onun oluşumunu açıklayan girdilerin çatışması yalnızca bir hipotez ve önerilen bir açıklamadan ibarettir. İç kulakta hareket algılama organları olmadan taşıt tutması oluşmaz. Bu nedenle taşıt tutmasının meydana gelmesinde iç kulağın önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Kör bireylerde de taşıt tutması gelişebildiğinden dolayı görme yolağının önemi daha az gibi görünüyor. Taşıt tutmasının karmaşık hareket türleri, özellikle yavaş ya da aynı anda iki farklı yönü (örneğin dikey ve yatay) kapsayan hareketle ortaya çıkması daha olasıdır.

Beyindeki çelişkili girdilerin histamin, asetilkolin ve norepinefrin gibi nörotransmitter (beyindeki sinirlerin birbirleri ile ilişki kurarken kullandığı maddeler) seviyelerini etkilediği görülür. Taşıt tutmasında kullanılan ilaçların çoğu beyindeki bu maddelerin seviyesine etki ederek ya da değiştirerek çalışır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp