Suni solunum

Suni solunum

Oksijen darlığı hallerinde uygulanır. Önce ağızda ve genizde yabancı cisimler varsa onları çıkarmalıdır (takma diş, yosun, kum, köpük). Sonra dil öne doğru çekilir ve dilin içeriye kaçmaması için dil, bir bantla bağlanır.

Hasta sırtüstü yatırılır. Sırtının altına bir yükseltici (yastık, çimen) konur. Suni solunumu yaptıracak şahıs, hastanın baş ucuna diz çöker, hastanın kollarından tutarak yukarı ve dışa doğru, mümkün olduğu kadar fazla kaldırır; sonra kollarını, göğsünün üstüne getirerek çaprazlaştırır ve göğse kuvvetlice basar.

Başka Bir Usul: Hasta karnının üstüne yatırılır, yüzü yan tarafa çevrilir, kolları kafasının üst ve önüne doğru kaldırılır. Yardımcı, ellerini hastanın göğüs kafesinin arka ve yan tarafına koyar ve göğse basar, sonra bırakır.

Bu suni soluk alıp verme dakikada 15-16 defa yapılmalıdır. Bu yardım yapılırken bir taraftan da yardım çağrılmalıdır. Suni solunuma saatlerce devam etmelidir. Bazen 3-4 saat sonra başarı elde edilebilir, yani solunum kendiliğinden başlayabilir.

Solunum İdmanları: Vücuda boloksijen girmesini sağlamak için derin soluk alıp vermeye alışmak üzere yapılan idmanlardır. Bu sayede göğüs kafesinin ve kasların elastikiyeti sağlanır. Bol oksijen sayesinde yanan maddelerin artıkları kolaylıkla bertaraf edilir. Metabolizma canlanır.

Bütün solunum idmanlarının esası derin ve tam soluk almayı sağlamak, göğüs kafesinin azami derecede ve her yönde genişlemesini temin etmektir. Şarkı söylemek bir solunum idmanıdır. Hareketi genişletmek için bütün vücudun bu işe eşlik etmesi uygun olur. Bunun için türlü şekiller düşünülmüştür. Yerde karnı ve göğsü içe ve dışa çekmek, ayakta göğsü içe çekmek ve çıkarmak, öne doğru eğilirken soluk verip doğrulurken soluk almak, kolları açıp kapamak gibi türlü usulle uygulanabilir. ışin esası akciğerin tam olarak boşalmasını sağlamaktır . Diyafram iyi işlemelidir.

Birçok insanda diyaframın yeteri kadar işlemediği ve bu yüzden vücuda yeteri kadar oksijen girmediği tespit edilmiştir. Kalp faaliyetini desteklemek, damar esnekliğini korumak bakımından da bu jimnastik önemlidir. Bunun için soluk vermeyi uzatmak için mırıldanmak, karın jimnastiği yapmak lazımdır.












SENDE YORUM YAP!

Whatsapp