Solunum Alkalozu

Solunum Alkalozu : Alveolar ventilasyonun artmasına bağlı olarak pC02'nin azalmasıyla ortaya çıkan bir asit-baz dengesi bozukluğudur. En az rastlanılan bozukluktur. Metabolik asidozda, kom- pensasyon sonucu gelişebilir. Hızlı solunümla fazla karbondioksit atılınca HC03 / H2CO oranı ve buna bağlı olarak pH yükselir. pH'nın nomal düzeylerde tutulabilmesi için, böbreklerden asidik idrar atılımı azalır. H+ iyonu yapımı, NH3~ yapımı ve CL_ atılması azalır, HCO3- tutulmaz ve K+ hücrelere H+ ve Na+ hücredışı sıvıya geçer.

Nedenleri: Solunum alkalozunun nedenleri arasında anksiyeteye bağlı hızlı soluma, ansefalit beyin tümörleri, SSS lezyonları, kafa içi girişimler gibi organik lezyonlar, salisilat zehirlenmesi, sepsis, şok, pulmoner emboli ve mekanik ventilasyonla hastanın hiper- ventile edilmesi sayılabilir.Fizyolojik Etkiler: Genellikle solunum alkalozu tetaniye neden olacak kadar ağır olmadıkça ya da pCC>2 20-25 mmHg'nm altına düşmedikçe bir sorun yaratmaz. pCCVnin azalması kalp ve beyin damarlarında vazodi- latasyon, akut hiperventilasyonda parestezi, ağız çevresinde uyuşukluk, baş dönmesi ve tetani gibi semptomlar gelişebilir.

Tedavi: Akut solunum asidozunun tedavisinde ilke hiperventilasyon nedeninin saptanması ve ortadan kaldırılmasıdır. Anksiyeteye bağlı hiperventilasyonda hastanın torbaya solutulması ile pCC>2 nin artması sağlanabilir. Sedasyon yardımcı olabilir. Ancak hasta respiratörle solutulmuyorsa, sedatiflerin solunum depresyonu yapabileceği unutulmamalıdır. Serebral lezyonu olan hastalarda klinik belirtiler kaybolana kadar hasta %5 CO2, %95 02 karışımıyla solutulmalıdır. Hemoglobin düşükse, kan transfüzyonları yapılmalıdır. Kronik hiperventilasyonda tedaviye gerek yoktur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp