Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir

Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir :

 Doğru Nefes Alma Teknikleri Nelerdir

— Popüler hale getirildiğinin farkındayım. Aslında yüzyıllardır süregelen bir bilgi bu. Yani kimse doğru nefes alıp vermenin önemini yeni farkına varmadı. Sadece, bugünkü yaşam koşullarında yaşanan stres miktarı ve çeşitliliği çok yüksek noktalara ulaştığı için ve yaşam şeklimiz organik olandan inorganik olana kaymış olduğu için bu tip nefes ve rahatlama tekniklerine duyduğumuz ihtiyaç arttı.
 
Organizmanın ihtiyacı neyse ve neredeyse, oraya yönelecektir ve demek ki rahatlamak ve gevşemek ihtiyacındayız ki nefes teknikleri popüler hale geldi. Gevşemeye ihtiyaç duyduğumuza, kimsenin itiraz edeceğini sanmam.Hepimizin bildiği gibi nefes insan yaşamında hayati bir rol oynan Dünyaya geldiğimizde ilk yaptığımız eylem nefes almak, dünyayı terk ederken son eylemimiz de nefes vermektir. Bu iki nokta arasında geçen döneme “yaşam” diyoruz. Ne yazık ki stres dolu günlük yaşamda nasıl nefes aldığımızın farkında bile olmuyoruz.Nefesle ilgili önemli bilgileri şöyle özetleyebilirim:
 
• Ana enerji kaynağımız olan oksijeni nefes yoluyla sağlarız. Kendimizi fiziksel ve duygusal olarak iyi hissetmemizde nefesin rolü çok büyüktür.
 
• Vücudumuzdaki toksinlerin yüzde 80’i nefes yoluyla, kalanı da ter, idrar ve dışkı yoluyla atılır.
 
• Genelde akciğer kapasitemizin yüzde 30’unu kullanırız.
 
• Nefes, huzurlu ve sessiz olan iç dünyamızla aktif ve canlı olan dış dünyamızı birbirine bağlar.
 
• Nefesin zihin ve duygularla çok yakın ilgisi var. Duygular zihnimizin, düşüncelerimizin ürünleridir. Her duygunun nefeste bir ritmi vardır. Örneğin stresli ya da sinirliyken hızlı nefes alır veririz. Sakin ve mutluyken daha uzun ve derin.
 
• Doğru ve derin nefes alma, daha çok oksijen alma ve daha çok toksin atma anlamına gelir. Akciğer kapasitemizi artırır. Sonuç olarak daha zinde ve daha enerjik olmamızı sağlar.Hani vücudumuz alarm durumuna (kaç ya da savaş ilkesi) geçtiğinde yaşanan bir dizi değişimden bahsetmiştik. Kan basıncımızın artması, nefes nefese kalmamız, ellerimizin ayaklarımızın buz kesmesi gibi... İşte nefes alışverişimizi düzenlediğimiz zaman, tüm bu sistem de düzene girecek, yani vücut dışarıda bir tehdit varmışçasına hareket etmeyecek ve daha sakin olduğu konuma geri dönebilecektir.Yani vücudumuzu stresli halinden sakin haline getirebilecek bir dizi reaksiyonu sadece nefesimizi düzenleyerek başlatabiliriz. 
 
Aslında ne kadar kolay ve ekonomik değil mi? Doğuştan beri yaptığımız ve her yerde yapabileceğimiz bir şey.Bu tip çalışmalardan yararlanmak isteyenlere nefes ve sağlıklı yaşam kurslarına gitmelerini, danıştıkları bir psikolog varsa, ondan nefes tekniklerini öğrenmelerini ya da hiçbirini yapmak mümkün olmuyorsa rahatlama teknikleri içeren CD’lerden alıp, yalnız kalabilecekleri rahat bir ortamda bu CD’yi dinlemelerini tavsiye ederim.

Doğru nefes ile zayıflayabilirsiniz!


Stres; aşırı yemenize neden oluyorsa 'derin nefes çalışmaları' ile zayıflayabilirsiniz.
Stresin biliyorsunuz ki vücudumuzda pek çok negatif etkileri var. Aşırı yeme alışkanlığı da bu negatif etkilerden biri. Pek çoğumuz sırf stresli olduğu anlarda tatlılara pizzalara veya genel olarak yağlı yiyeceklere yöneldiği için kilo alıyor. Stresle baş edebilmenin en faydalı ve hatta uygulaması kolay yöntemlerinden biri de 'derin nefes almak'. Derin nefes alarak vücut enerjimizi dengeleyebilir kendi kendimizi stresten uzaklaştırabiliriz. Stres seviyemiz azaldığında da kilo alımında etkin rol oynayan kortizolu daha az salgılıyor oluruz. Peki derin nefes alabilmek için hangi adımları izlemeliyiz?

öncelikle derin nefes alma çalışması için gün içerisinde kendinizle başbaşa kalacağınız bir zaman dilimine ihtiyacınız var. Bazılarımız nefes çalışmasına sabah ilk iş olarak başlayabiliyorken bazılarımız iş yerinde öğle aralarında da gerçekleştirebiliyor. Nefes çalışmasını yatağa gitmeden önce veya aşırı yorgun olduğunuz hallerde yapmamaya özen gösterinverimli olmayabilir. çünkü uygulanan bazı teknikler uykunuzun gelmesine neden olabiliyor.

Kendinizi rahat hissettiğiniz bir oturma ya da yatma pozisyonu bulun. Oturuyorsanız dik oturmalı yatacaksanız sırtınızı yere tam olarak deydirmelisiniz. Akciğerleriniz ve karnınız alacağınız derin nefesle birlikte rahatça esneyebilmeliler. Bu yüzden dar kıyafetler giymemelivücudunuzun esnemesini engelleyecek bir pozisyonda oturmamalısınız. Daha rahat oturmak ya da kendinize biraz konfor yaratmak adına başınızın veya ayak bileklerinizin altına yumuşak birer yastık yerleştirebilirsiniz.

Ellerinizi karnınızın üzerine yerleştirin ve birkaç kez nefes alın. Göğsünüzün yükselip indiğini görecek karnınızın sabit kaldığını farkedeceksiniz. Bu derin nefes almadığınızı gösterir. İnsanların çoğu üst göğüs bölgesine odaklanıyor daha sık ama sığ nefes alıyor. Bu durum kronik hiperventilasyona stresli ve endişeli anlarınızda nefes tutmanıza neden oluyor. Ellerinizin inip kalkıyor olması doğru nefes aldığınızı gösterir.

Burnunuzdan nefes alın ve ciğerlerinizi doldurarak göğsünüzü ve karnınızı genişlettiğinizden emin olun. Nefesinizi 7 saniye kadar tutun ve ağzınızdan yavaş yavaş 8 saniyede verin. Nefes verme süreniz nefes alma sürenizden genellikle bçok az daha fazla olmalı.

Aldığınız nefesi vermek için karın kaslarınıza odaklanın. Uzun vadede daha derin nefes alabilmeniz için sürekli 'daha fazla hava almaya çalışmak' yerine aldığınız havayı da yavaşça ve tamamen vermeyi ihmal etmemelisiniz.

Kendinizi tamamen rahatlatana dek bundan önceki iki adımı tekrar tekrar uygulayın. Stresin vücudunuzdan uzaklaştığını göreceksiniz ki bu toplamda 10-15 dakika kadar sürüyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp