Solunumla İlgili Hastalıklar

Solunumla İlgili Hastalıklar :

Öksürük

Solunum sistemi hastalıklarının baş habercisidir. Bir haftadan fazla süren ya da ateşten kaynaklanan öksürük, ciddi bir hastalığın işareti olabilir. Öksürük, genelde solunum yolu iltihabından, alerjilerden ya da fiziksel tahrişten kaynaklanabilir (örneğin, sigara içmek). Rahatsızlığın nedenini giderme isteği, bitkisel tedavideki her tedavi rejiminin temelini oluşturur. Rahatsızlık verici poleni, öksürüğü ya da hasta eden mikroorganizmaları vücuttan atmak size mutlu edecektir.
 
Vücudumuzun hastalıklara karşı doğuştan tedavi edici bir yatkınlığı olup, tedavinin ilk amacı iyileşme isteğini arttırmaktır. Bu durum, öksürüğü balgam sökücülerle sağlayan bitkisel şifa ve öksürük gidericilerle dolu modem tıp arasındaki farkı açıklar.Öksürük, genelde balgamlı ya da kum olarak tanımlanır. Balgamlı öksürük, adından da anlaşılacağı gibi, aşırı balgamla tanımlanır. 

Kurutucu balgam sökücüler

Fazla balgamın kuruyup vücuttan atılmasını sağlar. Zencefil, andızotu,sarımsak, melek otu ve efedra, bu bitki sınıfında en çok kullanılan bitkilerdir.Bu bitkilerin faydasının, maydanoz gibi idrar sökücülerle birlikte kullanıldığında arttığına inanılır. İdrar sökücünün kurutucu bir balgam sökücüyle karışımı, aşırı broronşiyal salgıların kurutulup atılmasını sağlar.

Öksürük kuru olduğunda, nemlendirici balgam sökücüler tercih edilir. Örneğin, kekiğin solunum yolu salgılarının gevşeyip vücuttan atılmasını kolaylaştırdığı söylenir. (Meyankökünün nemlendirici özelliklerinin yanı sıra kurutucu özellikleri de vardır, bu yüzden gerçek anlamda nemlendirme etkisi gerektiğinde, kekik daha doğru bir tercih olacaktır.)

Astım

Hava pasajlarında spazma yol açan, hava yollarındaki rahatsızlıkların aşırı tepkimeleriyle tanımlanır. Astım atakları alerjiler, iltihaplar, duygusal faktörler ve hatta hava değişiklerinden kaynaklanabilir. Astım hastalarında, nefes darlığına yol açan bronşlardaki spazm, bu rahatsız edici etmenlerin en belirgin etkisidir.Bitkiler çok uzun yıllardır astım tedavisinde kullanmaktadır. 
 
Kekik hava yolu spazmını giderdiğinden, kuru kuru öksüren astım hastalarına tavsiye edilir. Aslında, kekik astım hastalarının her durumda hava yollarını nemli tutmasını sağlar. Meyankökü, astım tedavisinde çoğu insan tarafından en etkili bitki olarak kabul edilir. Hava yolu spazmını dindiren kortizon üretimini sağlayan meyankökü, nemlendirici bir balgam sökücü olarak fayda sağlar. Astım hastasının kurutucu bir balgam sökücüye ihtiyacı olduğu nadir durumlarda, sarımsak ve efedra faydalı olabilir.
 
Bahsi geçen tüm bitkiler, solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Sarımsak, akciğer iltihaplarının tedavisinde oldukça faydalıdır. Sarımsağı nefes yoluyla vücudumuzdan atarken, ciğerlerde arındırıcı bir etki ortaya koyar. Kekiğin de temizleyici ya da arındırıcı bir etkisi olduğuna inanılır. Andızotunun da hastalığa yol açan mikroorganizmalara karşı etkili olduğuna inanılır. Zencefil ve meyankökü de solunum yolu iltihabının tedavisinde etkilidir. Ancak, hastalık durumu şüpheliyse (ateş, yeşil ya da sarı balgam), yukarıda yazılanların yanı sıra, doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederim.
 
Efedra, solunum rahatsızlıkları üzerinde oldukça faydalıdır, örneğin hava yollarını rahatlatıp bronş salgılarınıkurutarak, balgamın sökülmesine yardım eder. Genellikle, soğuk algınlığı ve grip tedavisinde kullanılan efedra, astım ve saman nezlesi gibi alerjik solunum yolu hastalıklarına da faydalıdır.Ele alacağımız son bitki ise öksürük dindirici olan yaban vişnesidir. Bu bitki sadece öksürüğün rahatsız ettiği ya da çok fazla olduğu durumlarda kullanılır (örneğin, ruhsal gerginlikten kaynaklanan ya da geceleyin uykunuzu bölen öksürük).

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp