Solunum Sistemi Organları Ve Görevleri

Solunum Sistemi Organları ve Görevleri


İnsanda solunum sisteminin temel vazifesi vücut için lazım olan oksijeni havadan alıp, meydana gelen karbon dioksiti vücuttan dışarı atmaktır. Oksijen ve karbon dioksitin vücudumuzda taşınması kan dolaşımı ile gerçekleşmektedir. Bunula beraber solunum sistemimizin başka görevleri de vardır. Bunlar, konuşma , seslerinin oluşması ve mikroplara karşı vücudu korumadır.. Mikroplara karşı koruma sağlarken, soluk borusundaki silli hücreler ve mukus, hava ile alınan toz ve mikroorganizmaları tutar ve vücut dışına atar.

İnsanda solunum sistemi burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğerlerden meydana gelir. Fiziksel etkinliklerin artması esnasında solunum hızı arttığı için ağız da solunuma katılır. Bu nedenle ağıza, solunuma yardımcı organ da denir.

SOLUNUM SİSTEMİ ORGANLARI

1.Burun: Solunum havasının alınmasını ve nemlendirilmesini sağlar. İçerisinde bulunan kıllar ile solunum havasının temizlenmesini sağlar. Aynı zamanda koku alma organıdır. Sümüksü sıvı sayesinde havadaki tozları ve yabancı maddeleri tutar.

2.Yutak:
Burun ve ağız boşluğunun yemek ve soluk borusuna açıldığı bir yol ağzı gibidir. Burun ve ağızdan alınan havanın soluk borusuna iletilmesini sağlar.

3.Gırtlak:
Soluk borusunun üst kısmının genişlemiş bölümüdür. İçerisinde konuşmamızı sağlayan ses telleri bulunur.

4.Soluk Borusu:
Yutak ve akciğerleri birbirine bağlar. Üst üste dizilmiş yarım yay şeklindeki kıkırdak halkalarından oluşur. Soluk borusu dördüncü sırt omuru hizasında ikiye ayrılarak bronşları, bronşlar da akciğer içerisinde dallanarak bronşcukları oluşturur. Bronşçuklar da alveol (hava keseleri) ile sonlanır.

5. Akciðer: Solunum sisteminde gaz değişiminin yapıldığı organdır. Göğüs boşluğu içinde yer alır.

Solunum sistemi nedir?

Vücudun yaşamsal etkinliklerini yürütebilmek için gerekli enerjinin sağlanması gerekir. Vücuda alınan besinler, sindirim sonucu kana geçer. Hücrelerde bu besinlerin oksijenle yakılmasına solunum, solunumda görev alan organların oluşturduğu sisteme de Solunum Sistemi denir.

Solunum nedir?
Vücudun enerji elde etmek için havadan oksijeni alarak vücuda zararli olan karbondioksiti havaya geri verilmesi olayina, solunum denir. Solunum, solunum organlariyla yapilir.

Soluk alıp verme nasıl gerçekleşir ?
1- Soluk aldığımızda göğüs kafesimiz genişler.
2- Diyafram düzleşir.
3- Akciğerlerimize hava girer ve genişler.
4- Soluk verdiğimizde göğüs kafesimiz daralır.
5- Diyafram kubbeleşir.
6- Akciğerlerimizden hava çıkar ve daralır.
7- Sağlıklı insanda soluk alıp verme sayısı dakikada 12 – 16'dır.
8- Egzersiz, heyecan, korku, sevinç ve ağır yük taşıma hallerinde soluk alıp verme sıklığı artar.

Solunum kaç şekilde olur ?

1- İç solunum: Hücreler içinde oluşan oksijen ye karbon dioksit alışverişine yani biyolojik yanma olayına iç solunum denir. Biyolojik yanma olayı organizmalardaki asıl solunumu oluştururlar. Hücrelerde tüm yaşamsal olayların sürmesi için gerekli enerjiyi sağlayan iç solunumdur. İç solunum da hücreye gelen enerji yüklü bileşiklerin özellikle karbonhidrat ve yağların biyolojik yanması ve yüklü oldukları enerjinin yaşam olayları için serbest bir hale sokulması demektir.

2- Dış solunum: Akciğerler yoluyla havadan oksijenin alınarak kana verilmesi ve kandaki karbon dioksitin yine akciğerler aracılığıyla dışarı atılması şeklinde geçen solunuma da dış solunum denir.



SENDE YORUM YAP!

Whatsapp